Tο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας όρισε για το έτος 2018 το διάστημα 1 Οκτ.-31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς.
Η πρόταση αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δυο εκδηλώσεις. Η μια από αυτές θα αφορά την «Ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση» και θα γίνει στις 17-10-2018 στο ΜΑΙΧ στα Χανιά και η άλλη την «Προώθηση του ελαιοτουρισμού στην Κρήτη» και θα γίνει στις 27-10-2018 στο ξενοδοχείο Creta Palace Grecotel στο Ρέθυμνο.
Κύριος στόχος των εκδηλώσεων, όπως αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ, είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς περιβάλλον, υγεία, πολιτισμός, ποιότητα και οικονομία. Ειδικότερα ο ΣΕΔΗΚ αναφερόμενος στην προσφορά της ελαιοκομίας στο νησί επισημαίνει:
Περιβάλλον: Οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας της Κρήτης και αποτελούν το φυσικό δάσος της, με όλες τις ευνοϊκές επιδράσεις τους στο περιβάλλον. Αντιμετώπιση απαιτούν οι μη ορθολογικές χρήσεις φυτοφαρμάκων και οι λίγες εκτροπές και ατέλειες στην διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής περιόδου, τα μνημειακά ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική πνευματική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν πραγματικό θησαυρό ο όποιος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί και αναδειχθεί.
Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή αξία του ελαιολάδου και της κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη διαφοροποίηση και προβολή του κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού. Προσπάθεια απαιτείται για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορέλαιων στην εστίαση.
Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του κρητικού ελαιολάδου εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη κατά 95% και άνω έξτρα παρθένο.
Αντιμετωπίζει ωστόσο σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών της διοίκησης να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά την από ετών δοκιμασμένη μέθοδο της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας. Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπιση του με πλήρη αναδιάρθρωση και περιφερειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.
Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των εκτεταμένων ζημιών από καύσωνες και ανομβρία και τα προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.
Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στο επίπεδο της διάθεσης και η δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης για αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου.
Το πρόγραμμα της ημερίδας για τον ελαιοτουρισμό
Η ημερίδα για τον ελαιοτουρισμό θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 24 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace στο Ρέθυμνο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
09:00: Προσέλευση, εγγραφές. Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο πολιτισμός της ελιάς στην Κρήτη»
09:15: Καλωσόρισμα από οργανωτική επιτροπή, Δρ. Νικ. Μιχελάκης – επιστ. σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
Προεδρείο: Αρναουτάκης- Μαρινάκης- Μπαουράκης
09:30: Χαιρετισμοί: (εκπρόσωποι οργανωτών)
10:00 Αρχαιολογικά αξιοθέατα για την ελιά και το λάδι στην Κρήτη. Α. Βασιλάκης Δρ. αρχαιολόγος, Κ. Γιαπιτζόγλου Αρχαιολόγος
10:20: Η διατροφή στην προϊστορική και Μινωική Κρήτη. Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες. Ανάγια Σαρπάκη – Δρ. Αρχαιολόγος – αρχαιοβοτανολόγος
10:40: Ελαιοτουρισμός. Μια νέα δυναμική του τουρισμού στην Κρήτη. Ελαιομουσεία, μνημειακά ελαιόδεντρα και επισκέψιμα ελαιουργεία. Νικ. Μιχελάκης, Δρ. γεωπόνος – επιστ. σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
11:00: Ο ρόλος του ελαιολάδου στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Γ. Πελεκανάκης – πρόεδρος διευθυντών ξενοδοχείων Ελλάδας
11:20: Το ελαιόλαδο στη διατροφή των τουριστών. Γεωρ. Φραγκιαδάκης, διευθυντής ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης
11:40: Απονομή βραβεύσεων για δράσεις ελαιοτουρισμού. Παρουσιάσεις από βραβευθέντες (03΄ανα περίπτωση)
12:00: Συζήτηση-συμπεράσματα
12:40: Δράσεις ενημέρωσης τουριστών στα ξενοδοχεία. Περίπτωση ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace. Γιώργος Περαντωνάκης, διευθυντής Grecotel Creta Palace
13:30: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων. Προσφορά ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace
14:30: Λήξη εκδήλωσης