ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στην ανάγκη λήψης κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών και στη χάραξη ενός ενιαίου μετώπου με στόχο την καταπολέμηση της βίας στα ελληνικά γήπεδα, στάθηκαν παράγοντες του αθλητισμού, τοπικοί και πολιτικοί φορείς και αθλητές, κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα «Η βία στον Αθλητισμό», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Το συνέδριο διεξήχθη με αφορμή το τραγικό συμβάν στο γήπεδο του Ηροδότου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε τη ζωή του ο φίλαθλος του Εθνικού Κώστας Κατσούλης. Η βία τόσο εντός των γηπέδων όσο και εκτός, αποτελεί πλέον ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Άνθρωποι του αθλητισμού κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο πολύ συχνά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές μέσα σε αθλητικούς χώρους. Σκηνές χειροδικίας και σκληρής βίας κατά την διάρκεια αθλητικών γεγονότων, υπό το βλέμμα τις περισσότερες φορές μικρών παιδιών.
Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, θα καταθέσει στην Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση. Μάλιστα απεύθυνε κάλεσμα σ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια.
«Στα τέλη της εβδομάδας που έρχεται θα καταθέσει προς διαβούλευση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Θα ακολουθήσει ο διάλογος που προβλέπεται και όποιος θέλει να προφέρει ουσιαστικά θα το κάνει χωρίς υποκρισία και το τονίζω αυτό και θα το δείξει με τις θέσεις του. Με ειλικρίνεια έχοντας ως μόνο στόχο το καλό του ελληνικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων, είπαν ένα ηχηρό «όχι» στη βία στα γήπεδα και στάθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής των νόμων που αφορούν τη βία στον αθλητισμό. Όπως υποστήριξαν οι περισσότεροι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν σχετικοί νόμοι, αλλά το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται.
«Για να δοθεί μία λύση θα πρέπει να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι όλοι όσοι ηγούνται του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή η αθλητική ηγεσία, οι πρόεδροι των ομάδων, των αθλητικών ομοσπονδιών και η αστυνομία και γενικά όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτό που λέμε αθλητισμός. Με ειλικρίνεια θα πρέπει να λύσουν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό. Προσπαθήσαμε και φωτίσαμε τις πλευρές του θέματος, το οποίο λέγεται στην γενικότητά του βία στον αθλητισμό. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει βία στον αθλητισμό και ότι προέρχεται έξω από τον αθλητισμό. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν τον τρόπο και ξεσπάνε μέσα στα γήπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής καταπολέμησης της βίας Θοδωρής Νταβέλος.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα να τα βάλουμε στο τραπέζι και να δούμε πως μπορούμε με επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Πρωτοβουλίες σ’ αυτήν χρειάζονται να πραγματοποιούνται συχνότερα, καθώς ακούγονται αλήθειες και προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα ως προς το φαινόμενο της βίας», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συμβουλίου Αθλητικού Τύπου Σωτήρης Τριανταφύλλου.
«Ήταν ένα καταπληκτικό συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο για την καταπολέμηση της βίας. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν πολλές και αξιόλογες. Πιστεύω ότι ο αρμόδιος υπουργός που είναι έτοιμος να καταθέσει και σε διαβούλευση ένα μονοσχέδιο για τον αθλητισμό, όπως και ο ίδιος τόνισε, θα πάρει πολλές από αυτές τις προτάσεις. Πρέπει να μεταφερθεί η ευθύνη για την ασφάλεια των γηπέδων στις ίδιες τις ομάδες όπως συνέβη στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και πλέον η αστυνομία δεν είναι στα γήπεδα και τα κρούσματα έχουν λιγοστέψει. Θεωρώ λοιπόν ότι οι ομάδες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης.
«Στο Ηράκλειο γράφτηκε μία νέα σελίδα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Μένει να μην μείνουμε μόνο στον τίτλο όμως», υποστήριξε ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.
«Το θέμα είναι πόσο θα βοηθήσει η διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου στην εξάλειψη του φαινομένου της βίας στα γήπεδα. Είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή είναι ότι πρέπει όλοι αυτοί οι κανόνες που υπάρχουν να εφαρμόζονται», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Super Leaque Γιώργος Μποροβήλος.