Το Πάσχα ήρθε, οι πρώτοι επισκέπτες της πόλης κατέφθασαν και το Ρέθυμνο είναι ανέτοιμο, περισσότερο παρά ποτέ, για τη νέα τουριστική σεζόν. Η «βιτρίνα» της πόλης, το παραλιακό μέτωπο, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με την ανάπλαση να υπολείπεται κατά πολύ από την τελική της μορφή. Η ημερομηνία της 10ης Απριλίου, που το χειμώνα η Δημοτική Αρχή δήλωνε πως το 1ο χιλιόμετρο από τα συνολικά 2,5 της ανάπλασης θα έχει ολοκληρωθεί, είναι ολοφάνερο, πλέον, πως παραπέμπεται στις καλένδες. Σύμφωνα με το Δημοτικό Σύστημα, μέσα Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι «βαριές» εργασίες. Δεν μένει παρά να το δούμε…
Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα είχαν και πολύ μεγάλη σημασία, αν η μελέτη ανάπλασης είχε τα σωστά τεχνικά χαρακτηριστικά και δεν ήταν μια μελέτη φτιαγμένη κυριολεκτικά στο «πόδι» που απέχει παρασάγγας από την αισθητική αναβάθμιση, που η Δημοτική Αρχή διατείνεται ότι θα προσφέρει στην περιοχή.
Η πρώτη «γκάφα» του μελετητή ήταν ότι «ξέχασε» να προβλέψει θέσεις για κάδους απορριμμάτων! Και τώρα ο Δήμος καλείται να εκταμιεύσει πάνω από 250.000 ευρώ από το Δημοτικό Ταμείο, χρήματα που προορίζονταν για την κατασκευή των κερκίδων και των αποδυτηρίων του γηπέδου της Σοχώρας, για να τοποθετήσει υπογειοποιημένος κάδους και μάλιστα όχι σε όλο το μήκος της παραλίας!
Για το πλάτος του οδοστρώματος δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να κάνω ιδιαίτερη μνεία. Στα 6,5 μ. πλάτος, μόλις και μετά βίας χωράνε να περάσουν δύο λεωφορεία, αφού πρώτα, βέβαια, κλείσουν τους καθρέφτες τους! Ένα μηχανάκι να είναι σταματημένο, ή ένα κακοπαρκαρισμένο αυτοκίνητο, απλά, τα λεωφορεία δεν περνάνε!
Ούτε για τις θέσεις στάθμευσης χρειάζεται να πω πολλά. Έχει χυθεί αρκετό μελάνι γι’ αυτό θέμα. Με τους πιο επιεικείς υπολογισμούς έχε χαθεί το 40% των θέσεων στάθμευσης επί του παραλιακού μετώπου. Και τώρα ο Δήμος κάνει αγώνα δρόμου και παρακαλάει τους όποιους ιδιοκτήτες για να του μισθώσουν όποια οικόπεδα διαθέτουν για να δημιουργήσει χώρους στάθμευσης.
Ας περάσουμε τώρα στην καθ’ αυτή μελέτη. Μελετώντας την κάποιος με προσοχή, διαπιστώνει ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για μελέτη ανάπλασης. Το μόνο που γίνεται είναι το ξήλωμα των παλιών κυβόλιθων και τοποθέτηση νέων! Απλά το σχήμα τους αλλάζει! Οι αθεόφοβοι δεν προέβλεψαν, έστω στον «ποδηλατόδρομο» που κατασκευάζεται να τοποθετήσουν κυβόλιθους άλλο χρώματος. Έτσι, ο ποδηλατόδρομος, απλά, θα αποτελεί το βορειότερο άκρο του νότιου πεζοδρομίου και θα είναι οπτικά ο ίδιος με το υπόλοιπο πεζοδρόμιο! Για να αυξηθεί απλά ο προϋπολογισμός του έργου αλλάζουν τα φωτιστικά (τοποθετούνται ιστοί ύψους 7,5 μέτρων!) και τοποθετούνται νέα παγκάκια και καλαθάκια απορριμμάτων. Από τη μεριά, βέβαια, των καταστημάτων δεν τοποθετούνται φωτιστικά, κι ας λέει η Δημοτική Αρχή περί του αντιθέτου. Ξηλώνονται ακόμα και οι κολώνες της ΔΕΗ με τα επιστύλια φωτιστικά, μιας και τα δίκτυα υπογειοποιούνται.
Η μελέτη δεν προβλέπει ούτε καν αλλαγή του παλιού ρείθρου (κράσπεδου) των πεζοδρομίων! Έτσι δίπλα δίπλα συνυπάρχουν το ρείθρο της 30κονταετίας με το καινούργιο! Και για να γλυτώσουμε και το ετήσιο βάψιμο των παραλιακών κιγκλιδωμάτων ο μελετητής έκανε το απλό: Ξήλωσε τα κάγκελα και τα αντικατέστησε με χαμηλό τοιχίο. Δεν ξήλωσαν βέβαια τα παλιά τοιχία, αυτά που έχουν σαπίσει πια με την αλμύρα. Είναι αυτά που έπεσαν με την πρόσφατη χειμερινή κακοκαιρία. Απλά συμπλήρωσαν με τοιχίο το κενό που δημιουργήθηκε στα σημεία που υπήρχαν κάγκελα! Δεν είναι διόλου απίθανο τον επόμενο χειμώνα ή σε κάποιον από τους επόμενους χειμώνες να καταρρεύσουν και άλλα τμήματα από τα παλιά τοιχία.
Και βέβαια πουθενά η παραμικρή νύξη για τουαλέτες. Παρόλο που η ανάγκη ύπαρξής τους είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την προσπάθεια τοποθέτησης χημικών τουαλετών στο πεζοδρόμιο της παραλίας, που όμως δεν «περπάτησε» λόγω της ακαταλληλότητάς του. Πολύ σωστά έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Θοδωρής Νίνος. Δεν περίμενα, βέβαια, κανείς να υιοθετήσει την άποψή του. Βλέπετε, στο Δημοτικό Σύστημα δεν προχωράνε ιδέες τρίτων. Κάποιοι θέλουν να θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη γνώση…
Από όλα τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι η μελέτη ανάπλασης του ανατολικού παραλιακού μετώπου είναι μια μελέτη φτηνιάρικη, τσαπατσούλικη, επιφανειακή και πρόχειρη. Γι’ αυτή τη μελέτη κάποιοι φουσκώνουν από υπερηφάνεια και καμαρώνουν ότι θα αναβαθμίσει αισθητικά την παραλία του Ρεθύμνου. Γι’ αυτή τη μελέτη πήραμε άριστα από την Περιφέρεια! Τα συμπεράσματα δικά σας…
* Ο Νίκος Δερεδάκης είναι δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου