Η Περιφέρεια Κρήτης θέλει να φέρει κοντά τον επιχειρηματικό κόσμο με τα καταξιωμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, με στόχο ν’ αξιοποιηθεί η γνώση που παράγουν και να οδηγήσει στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (start ups). Η πρωτοβουλία αφορά επιχειρήσεις που μπορούν ν’ αναπτυχθούν μέσα από μια περιφερειακή δομή στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που θα προσφέρει υποστήριξη σε καλές ιδέες, οι οποίες θα εξελιχθούν σε επιχειρηματικά σχέδια και τελικά σε νέες επιχειρήσεις.
Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα πρόσθετο βήμα στη συνεργασία της Περιφέρειας με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντηση που έγινε στην περιφέρεια με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης.
Ένα μεγάλο βήμα μπροστά
«Θέλουμε μέσα από την έξυπνη εξειδίκευση κι από διάφορα προγράμματα τα οποία υλοποιούμε να κάνουμε ένα ακόμα μεγάλο βήμα μπροστά: Να δώσουμε βοήθεια σε νέους επιχειρηματίες, μέσα από start up και καινοτόμες επιχειρήσεις που μπορούν να δημιουργηθούν. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία των ιδρυμάτων μας και να φέρουμε κοντά τον ιδιωτικό τομέα και τους επιχειρηματίες με τα εκπαιδευτικά και τα ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, αναζητώντας τους τρόπους που θα συνδεθεί η γνώση με την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Στη συνάντηση μετείχαν οι πρυτάνεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι επικεφαλής των ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης καθώς και τα διευθυντικά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και αναλύθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας και στήριξης της νεοφυούς, καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της περιφέρειας Κρήτης (RIS3Crete).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης του τομέα της γνώσης της RIS3Crete. Είναι αξιοσημείωτο πως στη διαβούλευση που έχει γίνει μέχρι σήμερα συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα και φορείς από την Κρήτη με όλα τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού.
Ο αντιπρόεδρος του ΠΣΕΚ-Κ περιφερειακού συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης Μιχάλης Καθαράκης, παρουσίασε τη βασική πρόταση ενώ ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Σπύρος Αναστασιάδης και ο διευθυντής Αρτέμης Σαϊτάκης παρουσίασαν τη λειτουργία του Πάρκου ως καλή πρακτική θερμοκοιτίδας. Το ΕΛΚΕΘΕ εκπροσώπησαν και μίλησαν ο Κ. Ντούνας και ο Π. Καθάριος, από το ΤΕΙ μετείχε ο κ. Φλώρος και από το ΜΑΙΧ μίλησε ο Γεώργιος Μπαουράκης ενώ παραβρέθηκαν και οι Χ. Φουρναράκη και Γ. Αγγελάκης.
Τη συνάντηση συντόνισε η επικεφαλής της RIS3Crete Χρυσή Δασκαλάκη (ΔΙΑΠ) παρουσιάζοντας και αναλύοντας τις στοχεύσεις κι όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο προετοιμασίας και διαβούλευσης για τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες μαζί με την προϊσταμένη της ΕΥΔΕΠ «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» Μαρία Κασωτάκη. Μετείχαν επίσης η αναπλ. συντονίστρια RIS3Crete Φωτεινή Κατίκα (ΔΙΑΠ) και η συντονίστρια τομέα της γνώσης RIS3Crete Κατερίνα Ρουσάκη.
Θετική αποτίμηση
Βασικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης, όπως τον περιέγραψε ο κ. Αρναουτάκης, είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος να μην τελειώνει το έργο του μόλις ολοκληρωθούν οι χρηματοδοτήσεις. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Υπάρχει εμπειρία, γνώση των προβλημάτων, αναζητούμε την καλύτερη λύση για μόχλευση κεφαλαίων και τελικά επιδιώκουμε μια σύμπραξη που θα οδηγήσει στην πραγματική οικονομία του νησιού για να στηρίξει επιχειρηματικές προτάσεις για τον πρωτογενή και τον τουριστικό τομέα, τον αγροδιατροφικό, αλλά και το περιβάλλον και τον πολιτισμό», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών ιδρυμάτων μίλησαν για την εξαιρετική συνεργασία με την περιφέρεια, τη θετική διάθεση για συμμετοχή και συνεργασία καθώς και για τις προοπτικές που υπάρχουν και τις δυνατότητες που ανακύπτουν μέσα από τη συνεργασία αυτή.
Οι πρυτάνεις του πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, του ΤΕΙ Κρήτης Νικόλαος Κατσαράκης καθώς και ο πρόεδρος του ΙΤΕ καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξήγησαν τους άξονες και τους τρόπους που μπορεί να εξελιχθεί η συνεργασία. Ενδεικτική του κλίματος που κυριάρχησε στη συνάντηση ήταν η συμπερασματική αναφορά του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ-Κ) Κωνσταντίνου Στεφανίδη, ο οποίος στην κατακλείδα της εκδήλωσης έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά θετική αποτίμηση της συνάντησης».