Αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει δειλά-δειλά η φετινή τουριστική περίοδος στο Ρέθυμνο μετά την επανεκκίνηση των κρατήσεων που φαίνεται να επανέρχονται σε προ πανδημίας επίπεδα. Ειδικότερα μετά από ένα κατά κοινή ομολογία «παγωμένο» Δεκέμβριο όπου το ενδιαφέρον για ταξίδι είχε σχεδόν εκμηδενιστεί προκαλώντας εύλογη ανησυχία στον κλάδο, φαίνεται πως το 2022 ξεκίνησε με νέες βάσεις δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για τη νέα σεζόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στα «ΡΝ» ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων οι κρατήσεις που έχουν μπει στα συστήματα των τουριστικών πρακτορείων είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Με πρόχειρους ς υπολογισμούς θα μπορούσε κανείς να πει, όπως ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει το 40% των κρατήσεων της νέας σεζόν. Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά τόσο από πλευράς κρατήσεων όσο και από πλευράς προγραμματισμένων πτήσεων, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος τους συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων στα Χανιά η αύξηση των χρονομισθώσεων αεροπλάνων (slots) είναι κατά 30% μεγαλύτερη από το 2019 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Fraport στο Ηράκλειο η αύξηση φτάνει το 2%.
Τα πρώτα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου αναμένεται να υποδεχτούν επισκέπτες από τις αρχές Απριλίου κυρίως από την Γερμανία που επέλεξαν τη πόλη μας για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα. Το Πάσχα των Καθολικών φέτος είναι στις 16 Απριλίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος επισημαίνοντας πως την τελευταία τριετία ο παράγοντας πανδημία είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της σεζόν και πως η όποια καλή εικόνα μπορεί να υπάρχει από τις κρατήσεις, μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν η επιδημιολογική εικόνα καταγράψει επιβάρυνση.
Συμπλήρωσε δε, πως τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν από τον Απρίλιο, θα είναι λίγα, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο και προ covid εποχής αφού οι κρατήσεις δεν είναι σε μέγεθος αρκετές για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητας μιας ξενοδοχειακής μονάδας. Πρόσθεσε όμως ότι τουλάχιστον όπως δείχνει η πορεία των κρατήσεων θα υπάρχει αυξημένη κίνηση τον Μάιο, μήνας ο οποίος πέρυσι είχε χαθεί λόγω της πανδημίας. Αν μάλιστα επέλθει η αναμενόμενη, σταδιακή ύφεση της πανδημίας από το Φεβρουάριο και αρχίσει να εξομαλύνεται η διαχείρισή της, αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφάλειας του κόσμου να μετακινηθεί, τότε η εξέλιξη του τουρισμού θα είναι πολύ καλή.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλάκης, ανέφερε: «οι κρατήσεις είχαν «παγώσει» τον Δεκέμβριο και από τον Ιανουάριο καταγράφεται μια σημαντική ανάκαμψη, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας ανησυχούμε. Αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά και δεν υπάρξει αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα και ξεκινήσει ο τουρισμός τον Απρίλιο υπολογίζουμε ότι σε επίπεδο χώρας οι αφίξεις θα κυμανθούν στο 75% της τουριστικής κίνησης του 2019 και σε επίπεδο Κρήτης στο 80-82%, χωρίς να αποκλείεται να πιάσουμε και τα νούμερα του 2019. Σίγουρα ο Απρίλιος και στις «φυσιολογικές» χρόνιες δεν ήταν από τους καλούς μας μήνες και αυτό γιατί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και θα πρέπει ένα ξενοδοχείο να έχει πολύ υψηλές πληρότητες για να μην «μπει μέσα». Επομένως θεωρώ ότι πολύ λίγα ξενοδοχεία θ α ανοίξουν αρχές Απριλίου. Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τον Μάιο».
Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των κρατήσεων εξέφρασε στα «ΡΝ» ο Στράτος. Μπερέτης, πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων του νομού, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Μετά από ένα πολύ κακό Δεκέμβριο από άποψη κρατήσεων ο Γενάρης άλλαξε άρδην το κλίμα, καθώς φαίνεται ότι αυτές κινούνται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ενδεχομένως να είναι τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερα. Πολύ αυθαίρετα μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει το 40-45% των κρατήσεων της χρονιάς. Τους πρώτους τουρίστες τους περιμένουμε από τις αρχές Απριλίου, τότε έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες αφίξεις κυρίως από την Γερμανία. Το Πάσχα των Καθολικών είναι στις 16 Απριλίου. Παράλληλα υπάρχει σημαντική ανάκαμψη των κρατήσεων από την Αγγλία και πάνε πάρα πολύ καλά. Η Σκανδιναβία κινείται όχι όμως ακόμα τουλάχιστον σε δυναμικούς ρυθμούς εκτιμώ όμως ότι το προσεχές διάστημα θα ενισχυθούν οι κρατήσεις, καθώς ο προγραμματισμός των πτήσεων τους είναι ο ίδιος με το 2019. Οι τιμές είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι όμως είναι σε ισχύ το early booking, που σημαίνει κράτηση με τιμές προσφοράς. Η πρώτη εκπτωτική περίοδος έληξε χθες. Η δεύτερη τέλος του Φλεβάρη και η τρίτη τέλος του Μαρτίου. Ωστόσο και φέτος θα είναι σε ισχύ η ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων που σημαίνει ότι κάθε κράτηση μπορεί να αναβληθεί με δεδομένο το περιβάλλον αβεβαιότητας που εξακολουθεί να ισχύει. Εκτιμώ ότι αν δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις θα φτάσουμε τα επίπεδα του 2019 σε επίπεδο κρατήσεων. Σίγουρα και οι εισπράξεις θα είναι αυξημένες υπό την προϋπόθεση ότι θα πάνε όλα κατευχήν και δεν θα έχουμε διαφοροποιήσεις με την επιδημιολογική εικόνα και την πανδημία μέχρι τον Μάρτιο. Όλα τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι θα πάμε πολύ καλά. Σίγουρα μένει να το δούμε και στην πράξη.
Οι ανατιμήσεις πλήττουν και τον ξενοδοχειακό κλάδο
Την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις των προϊόντων άλλα και η ραγδαία αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας γονατίζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο σε μια δύσκολη συγκυρία που έρχεται μετά από τρία χρόνια πανδημίας.
Για το λόγο αυτό ζητούν στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης για τη διάσωση των επιχειρήσεων με δεδομένο ότι οι τζίροι παραμένουν μειωμένοι. Η έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι.
Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Πάντοτε οι πληρότητες ενός ξενοδοχείου αντιστοιχούν σε ανάλογες εισπράξεις. Με τη μόνη διάφορα ότι φέτος έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση του κόστους, όχι μόνο του ενεργειακού, άλλα όλων των πρώτων υλών. Το προσωπικού μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης και χρειάζεται και αυτό βοήθεια και πραγματικά δεν ξέρω πως θα κυλήσει αυτή η κατάσταση. Οι τουριστικοί οπερεϊτορς δεν δίνουν προκαταβολές, τα early booking δεν τα έχουν δώσει ακόμα, όπως δεν τα έδωσαν ούτε πέρυσι ούτε πρόπερσι. Για μια ακόμα φορά εμφανίζεται το «επιχειρείν» με τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας .Έχουμε κάνει επανειλημμένως αιτήματα στο υπουργείο τουρισμού ,ζητώντας στήριξη. Πρέπει να δούμε τι συμβόλαια θα υπογράψουμε για το 2023 για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέρος της αύξησης του κόστους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος για το θέμα εκτίμησε ότι θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ώστε να «ανασάνει» το Ελληνικό Ξενοδοχείο, άποψη την οποία συμμερίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου. «Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα συμβόλαια με τους t.o.’s προς το συμφέρον του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της βιωσιμότητας επιχειρήσεων και της διατήρησης θέσεων εργασίας είναι επιβεβλημένη, όταν το κόστος λειτουργίας έχει εκτιναχθεί με αυξήσεις που αγγίζουν ήδη ποσοστά έως και 15% – 20% (υγειονομικά πρωτόκολλα, τιμολόγια στο ρεύμα, πρώτες ύλες, προμήθειες, καύσιμα θέρμανσης – κίνησης κλπ). Ειδικά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ορεινά και πόλεων, θα χρειαστούν σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο κίνησης, αφού δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την εξέλιξη της πανδημίας, τους περιορισμούς και τη στασιμότητα που επικρατεί στη διοργάνωση συνεδρίων – εκδηλώσεων, όπως και στα επαγγελματικά ταξίδια» ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του.