Η προκήρυξη που εξέδωσε η Επιτροπή πρωταθλήματος στη Γ’ Εθνική αλλά και οι… επιταγές της ΕΠΟ για άμεση καταβολή των οφειλομένων από τα σωματεία είναι ορισμένα από τα πολλά ζητήματα που τίθενται επί τάπητος και που αναμένεται να απασχολήσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τους παράγοντες της ΕΠΟ κι αυτούς των σωματείων στην ερχόμενη Γ.Σ. του Αυγούστου.
Τα σωματεία μοιάζουν να «βγάζουν καπνούς» από παντού μετά την απαίτηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά, δίχως ευνοϊκή ρύθμιση, δίχως δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα οι παράγοντες να καταβάλουν τμηματικά τα χρέη τους.
Η εντολή των σωματείων βέβαια είναι πάγια: «Δεν γίνεται να μας ζητάνε εφάπαξ ποσά που οφείλουν προηγούμενες διοικήσεις από το 2000».
Το να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες με τρόπο που θυμίζει… τρόικα, είναι μέθοδος που εισέρχεται και στο ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ που δείχνει να έχει άμεση ανάγκη τα χρήματα όσο τίποτε άλλο, έχει λάβει την απόφαση να ζητήσει τα οφειλόμενα εδώ και τώρα διαφορετικά, δεν θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα (τοπικά ή πανελλαδικά) της σεζόν 2017-18, ενώ παράλληλα δεν θα έχουν το δικαίωμα ούτε να αποδεσμεύουν ποδοσφαιριστές, αλλά ούτε και να προβούν σε μεταγραφές.
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, προκύπτει ένα μέγα ζήτημα το οποίο χρίζει επίλυσης προκειμένου κάποια σωματεία να μην βρεθούν εν μία νυκτί στην αγχόνη της εντολοδόχου διοργανώτριας αρχής.
Οι κρητικές ομάδες γίνονται 7
Είναι πιο πιθανό από ποτέ, εάν τελεσιδικήσει η απόφαση και από το Διαιτητικό Δικαστήριο να υποβιβαστεί ο ΑΟ Χανίων και να προστεθεί στον όμιλο που έχει άλλες 6 ομάδες. Μετά και την αλλαγή πλεύσης από τον ΟΦ Ιεράπετρας (βλ. παρακάτω) οι κρητικές ομάδες στη Γ’ Εθνική και στον 8ο όμιλο γίνονται 7 (ΑΟ Χανιά, Παλαιόχωρα (Χανιά), Ερμής, ΑΕΜ (Ρέθυμνο), ΠΟΑ, Ηρόδοτος (Ηράκλειο) και ΟΦΙ (Λασίθι).
Μέσα σ’ όλο αυτό το «πακέτο» με τις κρητικές ομάδες, δεν θα πρέπει να λησμονούμε την περίπτωση του Εργοτέλη. Ο κ. Βρέντζος ψάχνει το νέο αφεντικό της ομάδας. Οι Ηρακλειώτες άλλωστε, δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την συμμετοχή τους στη Φούτμπολ Λιγκ.
Οι διπλωματούχοι προπονητές
Όσον αφορά τους προπονητές, ευτυχώς, οι ομάδες μοιάζουν να έχουν εναρμονιστεί με τις διατάξεις που ορίζει ο νόμος. Μπορεί να είναι τυπικό όμως οι τεχνικοί που θα κάθονται στον πάγκο και θα έχουν δικαίωμα να κοουτσάρουν την ομάδα τους θα πρέπει να είναι κάτοχοι διπλώματος U.E.F.A. Β’ τουλάχιστον και για τους τυχόν, Βοηθούς Προπονητές το Πιστοποιητικό U.E.F.A. Β’ τουλάχιστον.
Η σημασία της έδρας
Επίσης, ο προκήρυξη είναι ρητή και κατηγορηματική για το γεγονός ότι οι ομάδες θα πρέπει να δηλώνουν μία ή δύο έδρες αλλά… ομάδα που δεν διαθέτει γήπεδο με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, δεν θα γίνεται δεκτό στο Πρωτάθλημα.
Τα γήπεδα και οι δεύτερες έδρες
Και επειδή η υπόθεση έχει ενδιαφέρον όσον αφορά την ΑΕΜ υπάρχει και συνέχεια… «Σε περίπτωση που το γήπεδο-έδρα Σωματείου καταστεί ακατάλληλο, προσωρινά ή μόνιμα, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, η Επιτροπή Γ’ Εθνικής θα μπορεί να ορίζει τους αγώνες του σε άλλο γήπεδο, το οποίο θα υποδεικνύεται από το Σωματείο και θα βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Ένωσης στην οποία ανήκει το Σωματείο και πληροί τους όρους της διοργάνωσης. Γήπεδο εκτός των ορίων της Ένωσης δεν μπορεί να δηλωθεί ως έδρα από ένα Σωματείο, εκτός εάν ρητά επιτρέπεται από την Ε.Π.Ο. να το πράξει, (Καταστατικό Ε.Π.Ο. άρθρο 78 παρ. 4). Σε περίπτωση που το Σωματείο δεν δηλώσει ή δεν μπορεί να δηλώσει άλλη έδρα τότε, η Επιτροπή του πρωταθλήματος θα αποφασίζει για την έδρα διεξαγωγής του αγώνα».
Κι επειδή τα έχουμε λύσει όλα, το πρωτάθλημα θα έχει τη δική του μπάλα. Η επίσημη λοιπόν «σφαίρα» του πρωταθλήματος θα είναι η nike magia κατασκευής της εταιρείας ΝΙΚΕ και επίσημου χορηγού της Ε.Π.Ο.