Με αφορμή τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας η σύνοδος της πρυτάνεων ανέστειλε τις εργασίες της με τους εκπροσώπους της ανώτατης εκπαίδευσης να κρατούν στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο στο μέτωπο των διαβουλεύσεων με του εταίρους. Η σύνοδος των Πρυτάνεων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Ηράκλειο ζήτησε την άμεση αναβολή της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για τα πανεπιστήμια με τους πρυτάνεις ταυτόχρονα να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, καθώς όπως υποστηρίζουν θα έχει επιπτώσεις και στην ανώτατη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε: «Η 79η Σύνοδος Πρυτάνεων που έχει συγκληθεί στο Ηράκλειο Κρήτης αποφασίζει την άμεση αναστολή των εργασιών της σήμερα Σάββατο λόγω των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρακολουθεί με προσοχή και αίσθημα ευθύνης όλες τις εξελίξεις, παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση και ζητά από τον υπουργό Παιδείας την άμεση αναβολή κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση».
Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, καθώς η περικοπή στην χρηματοδότησή τους που αγγίζει σε ποσοστό το 70% απασχολούν έντονα τους πανεπιστημιακούς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την αρχή του έτους τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ και η πλειονότητά τους αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα βιωσιμότητας. Τσεκουρεμένες πιστώσεις και αδυναμία εξεύρεσης πόρων συνθέτουν το προβληματικό σκηνικό στην ανώτατη εκπαίδευση.
Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι θα βρίσκονται σε διαρκή διαβούλευση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουν τη στάση τους πάντα με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων.
«Είμαστε προβληματισμένοι σε πολλά επίπεδα όπως άλλωστε συνέβαινε και πριν, καθώς συμβαίνουν πράγματα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αυτή την στιγμή. Ακούσαμε ότι αποσύρθηκε η πρόταση η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα και όλη αυτή η κατάσταση θα έχει επιπτώσεις και ελπίζουμε ότι αυτές δεν θα είναι μακροπρόθεσμες. Ως πολίτης είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολη και μας προβληματίζει ποιο θα είναι το μέλλον όποια και αν είναι η απόφαση του ελληνικού λαού βλέποντας και τις αντιδράσεις των πιστωτών. Μπορεί να συμβούν πράγματα και μπορεί να έχουμε εξελίξεις που δεν τις περιμένουμε», επεσήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου.
«Φοβάμαι αυτό το οποίο φοβάται ο κάθε Έλληνας αυτή την περίοδο ότι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα οικονομικό και προφανώς θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην λειτουργία των πανεπιστημίων. Δυστυχώς σ’ αυτό το μέτωπο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γιατί δεν εξαρτάται από εμάς, καθώς η λειτουργία των ιδρυμάτων εξαρτάται από τις πιστώσεις τους κράτους, καθώς είμαστε δημόσια πανεπιστήμια. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος δεν έχουν δοθεί πιστώσεις ακόμα και έχουμε φθάσει σχεδόν στον έβδομο μήνα. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα σε σχέση με τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Μέχρι και αυτή την στιγμή ιδρύματα μπόρεσαν μέσω ενός ταμειακού υπολοίπου -με την άδεια του υπουργείου- και χρησιμοποίησαν ένα ποσοστό για τα λειτουργικά τους έξοδα. Αυτό έχει συμβεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπάρχουν ωστόσο ιδρύματα που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», υποστηρίζει ο κ. Στεφάνου.
«Βεβαίως μας προβληματίζουν οι τελευταίες εξελίξεις. Τα πανεπιστήμια της χώρας θέλουν να συνεχίσουν της ευρωπαϊκή τους πορεία. Ζητήσαμε όπως είναι φυσικό να σταματήσει η διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου και ψήφισής του μέχρι να εξομαλυνθούν οι εξελίξεις και αμέσως μετά θα συνεδριάσει η σύνοδος προκειμένου να παρθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και η χώρα να συνεχίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης.
«Τα οικονομικά προβλήματα είναι κοινά σ’ όλα τα πανεπιστήμια αυτή την στιγμή, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί σημαντικές μειώσεις σε επιχορηγήσεις από το κράτος, που έφτασαν μέχρι και το 70%, ωστόσο φέτος δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση για το 2015. Τα πανεπιστήμια επιβιώνουν με δυσκολία καταναλώνοντας τα αποθεματικά, τα αδιάθετα των προηγούμενων ετών τα οποία βέβαια τελειώνουν. Αν δεν λυθεί το θέμα και δεν λάβουμε επιχορηγήσεις θα έχουμε σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία μας», δηλώνει ο κ. Διγαλάκης.