Έξι στους δέκα πρατηριούχους καυσίμων έχουν ήδη εγκαταστήσει το σύστημα εισροών εκροών στα βενζινάδικα του νομού Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ηρακλή Ξυδάκη. Η διαδικασία βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και παρά την αγαθή πρόθεση των βενζινοπωλών, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων του Νομού Ρεθύμνου, από τη μία η αδυναμία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) να διαχειριστεί (on line) τις νέες συνδέσεις και από την άλλη ο μεγάλος φόρτος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, που «τρέχει» να εγκαταστήσει τα συστήματα, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά και τους ίδιους.
Ο κ. Ηρακλής Ξυδάκης χαρακτηρίζει μάλιστα «τακτικό ελιγμό» τη χθεσινή κίνηση της Γενικής Γραμματείας να προβεί σε ανακοινώσεις για «λευκές λίστες» όσων πρατηρίων έχουν ήδη στείλει τα στοιχεία στο υπουργείο και τονίζει την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά καυσίμου λόγω δικής της ανετοιμότητας.
«Αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνίδια που δεν μας αφορούν. Εδώ δεν είναι ακόμη έτοιμο το ίδιο το υπουργείο να δεχθεί όλα τα δεδομένα, πώς να είμαστε εμείς έτοιμοι; Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κοιτά πως να μεταθέσει τις δικές τις ευθύνες πάνω σε άλλους. Πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών πότε στις εταιρείες και πότε στους πρατηριούχους» αναφέρει ο ίδιος.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Ξυδάκης, όσοι από τους πρατηριούχους έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με τις εταιρείες πετρελαιοειδών για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών, στις προβλεπόμενες προθεσμίες (27 Αυγούστου), δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακοπεί η τροφοδοσία των καυσίμων από τις εταιρείες, όπως προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.
«Χρειάζονται 3-4 μήνες για να ολοκληρώσουμε τη γραφειοκρατική διαδικασία και να έρθουν μετά οι πετρελαϊκές εταιρείες να εγκαταστήσουν το σύστημα. Αυτή τη στιγμή, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων από τους πρατηριούχους, οι εταιρείες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, γιατί δεν προλαβαίνουν να εγκαταστήσουν τόσα πολλά συστήματα μαζεμένα. Εγώ βλέπω η διαδικασία αυτή να ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του χρόνου, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση» προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων του Νομού Ρεθύμνου.
Στο μεταξύ η «Λευκή λίστα» με όσα πρατήρια αποστέλλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος εισροών εκροών που έχουν εγκαταστήσει πανελλαδικά θα μεταφέρεται αυτόματα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Χάρη Τσαβδάρη.
Σε όσα από τα εν λειτουργία πρατήρια δεν εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα της Γενικής Γραμματείας, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα οφείλουν να διακόψουν άμεσα τον ανεφοδιασμό τους. Ταυτόχρονα, το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, η λίστα θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή υπηρεσία ανοικτών δεδομένων (www.opengov.gr), προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα πρατήρια που έχουν συμμορφωθεί ή μη. Από την ίδια ημερομηνία και μετά, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με ειδική εφαρμογή στο κινητό τους, ούτως ώστε να πληροφορούνται για τα πλησιέστερα σε αυτούς πρατήρια που προμηθεύουν καύσιμα χωρίς αποκλίσεις (μικρότερη του 1,5%).
Σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη «Η πορεία συλλογής στοιχείων από όσα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει το σύστημα βρίσκεται σε καλό σημείο, ενώ για όσα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να τα αποστέλλουν έχει σταλεί σχετική λίστα στον ελεγκτικό μηχανισμό».
Αναφορικά με τα πρατήρια της πρώτης και δεύτερης φάσης εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας, και της Μαγνησίας, ο αριθμός όσων έχουν εγκαταστήσει συστήματα εισροών εκροών ανέρχεται σε 2.323. Από αυτά, τα 2.058 πρατήρια έχουν ήδη οριστικοποιήσει στο σχετικό Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ. τα στοιχεία της υποδομής τους. Πρόκειται για βαθμό συμμόρφωσης 88% που ποικίλει ανά περιοχή.
Από τα πρατήρια της πρώτης και δεύτερης φάσης που έχουν οριστικοποιήσει την υποδομή τους, το ποσοστό όσων αποστέλλουν στοιχεία με τις ποσότητες που αγοράζουν και πωλούν στη Γ.Γ.Π.Σ., προκειμένου να κάνει με τη σειρά τις διασταυρώσεις, ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 59%.
Υπάρχει δηλαδή ένα ποσοστό κοντά στο 30%, που ενώ έχουν οριστικοποιήσει τα στοιχεία τους στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας, εντούτοις για διάφορους λόγους δεν αποστέλλουν ακόμη στοιχεία.
Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός πρατηρίων (κοντά στο 12%), που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει την εγγραφή τους στο Μητρώο.
Για όλα τα παραπάνω, έχει αποσταλεί λίστα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι και έχουν ήδη ξεκινήσει ελέγχους. Σύντομα αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει και τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί.
Όσο για τα πρατήρια που δεν έχουν ούτε καν εγκαταστήσει συστήματα εισροών εκροών (η τελευταία προθεσμία εξέπνευσε στις 27 Αυγούστου), αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Περιφέρειες, οι οποίες επίσης αυτή την περίοδο διεξάγουν ελέγχους με βάση τα στοιχεία που έχουν παραλάβει από τη Γ.Γ.Π.Σ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη εντοπίζεται στην περιφέρεια.
Αλλά ακόμη κι εκεί όπου έχουν εγκατασταθεί, τα ποσοστά αποστολής στοιχείων είναι μικρά. Για παράδειγμα στο Ηράκλειο, κοντά στο 70% όσων έχουν τοποθετήσει το σύστημα και εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο της Γενικής Γραμματείας, δεν αποστέλλει ακόμη στοιχεία, παρ’ ότι οι σχετικές προθεσμίες έχουν λήξει.