Ιδιαίτερα ανήσυχοι και έντονα προβληματισμένοι για το εργασιακό τους μέλλον αισθάνονται οι Κρητικοί, εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η παρατεταμένη ύφεση, που έχει πλήξει όλους τους οικονομικούς κλάδους, προκαλεί συναισθήματα ανασφάλειας σε μεγάλο ποσοστό των πολιτών, οι οποίοι πέραν του γεγονότος ότι σήμερα βιώνουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, το χειρότερο είναι ότι εκτιμούν πως θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς, όπως πιστεύουν οι ίδιοι, με τις ισχύουσες πολιτικές δεν αναμένεται να υποχωρήσει η ανεργία στο άμεσο μέλλον.
Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα παγκρήτιας δημοσκόπησης που διενήργησε το Πολυτεχνείο Κρήτης, η οποία παρουσιάστηκε χθες από την τηλεόραση Creta.
Συγκεκριμένα, το 71,1% των κατοίκων της Κρήτης που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησε πως είναι πολύ ανήσυχοι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας γύρω από την ανεργία, ενώ το 89,3% σημειώνει πως τα υψηλά επίπεδα ανεργίας έχουν επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ίδιων ή κάποιου κοντινού προσώπου της οικογένειάς τους.
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα ανεργίας, σε ποσοστό 83,3% οι πολίτες τονίζουν ότι τα χρήματα που παρέχει ο Ο.Α.Ε.Δ. ανακουφίζουν προσωρινά τους άνεργους, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη των πολιτών (83,1%), η ανεργία επηρεάζει την ανάπτυξη της χώρας, ενώ συντριπτικό ποσοστό των πολιτών (91,8%) τονίζει ότι το κράτος πρέπει να θεσμοθετήσει την εργασία ως πολύτιμο αγαθό όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια, αλλά και να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να βρίσκουν δουλειά οι πολίτες.
Αναφορικά με τις ευθύνες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, στις πολιτικές των τελευταίων ετών και στους χειρισμούς των κυβερνήσεων επιρρίπτει το βάρος για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας το 73,5% των πολιτών, ενώ το 50,8% θεωρεί πως η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί στο θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από την Ε.Ε.
Τέλος, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στον εργασιακό τομέα, σε ποσοστό 60,7%, οι Κρητικοί επισημαίνουν ότι το κράτος θα πρέπει να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις, ώστε οι πολίτες να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εναποθέτουν τις ελπίδες τους περισσότερο στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των συνθηκών στις ελληνικές επιχειρήσεις, παρά στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να σημειωθεί ότι η παγκρήτια δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τους καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργο Ματαλλιωτάκη και Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, κατά το διάστημα 18-22 Μαΐου 2015.