Συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ζητά το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κρήτης, με αφορμή τις προβλέψεις που προδιαγράφονται ιδιαίτερα ανησυχητικές σχετικά με το κλείσιμο των προϋπολογισμών των δήμων της χώρας για το 2016 καθώς και αυτές για τη δυνατότητα κατάρτισης των προϋπολογισμών τους για το 2017. Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τους δύο συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Εσωτερικών, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους προϋπολογισμούς των δήμων με δεδομένες τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις και την καθυστέρηση καταβολής τους που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Το πρώτο ζήτημα που θα τεθεί είναι πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016, δεδομένου ότι στην υπουργική απόφαση με βάση την οποία οι δήμοι θα συντάξουν τον προϋπολογισμό 2017 δεν υπάρχει σχετική αναφορά. Η αναφορά που υπάρχει είναι ότι οι δήμοι θα πρέπει να υπολογίσουν ως τακτική επιχορήγηση για το 2017, το ποσό του Αυγούστου, επί δώδεκα, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί. Ωστόσο, η δόση του Αυγούστου δεν έχει αποδοθεί ακόμη στους δήμους αφενός και αφετέρου, το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την ανακατανομή περίπου 20 εκ. ευρώ από την τακτική επιχορήγηση του 2016, υπέρ των ορεινών και των μικρών νησιωτικών δήμων. Γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι δήμοι θα έχουν μείωση στα έσοδά τους, ενώ θα δημιουργηθεί και μεγάλο πρόβλημα στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών τους. Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ προτείνει, μόνο για φέτος, αντί της ανακατανομής των 20 εκ. ευρώ από την έτσι κι αλλιώς ισχνή επιχορήγηση των δήμων, να κατανεμηθεί στους μικρούς και νησιωτικούς δήμους, που έχουν διαπιστωμένες αδυναμίες λειτουργίας και μεγάλες ελλείψεις, ένα ποσό 20 εκ. ευρώ, είτε από έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με έκτακτη ενίσχυση των ΚΑΠ, είτε από τον Λογαριασμό Εξυγίανσης των δήμων, είτε από πόρους του τέλους διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα διαταραχθούν και τα έσοδα των δήμων.
Το δεύτερο ζήτημα που θα τεθεί προκειμένου να είναι δυνατός ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών 2016 και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ένταξης δήμων σε πρόγραμμα επιτήρησης, με αποκλειστική ευθύνη του κεντρικού κράτους, είναι το εξής:
– Να αποδοθεί η ΣΑΤΑ, που αν και έχει ήδη παρέλθει το πρώτο οκτάμηνο, έχουν καταβληθεί μόνο 47 εκ. ευρώ, από τα προϋπολογισθέντα 141 εκ. ευρώ για το 2016, και
– Να αποδοθεί η δόση των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στην κατάρτιση των προϋπολογισμών 2017, στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, υπογραμμίστηκε για να καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να συντρέξουν οι εξής συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
– Να δεσμευτεί η κυβέρνηση για την πλήρη υλοποίηση του προϋπολογισμού 2016, ιδιαίτερα θα πρέπει να γνωρίζουν οι δήμοι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των παρακρατηθέντων και της ΣΑΤΑ.
– Να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση (ΚΑΠ) κατά ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες, αλλά και των σχολικών καθαριστριών.
– Να υπάρξει απόδοση από το 2017 της «νέας» γενιάς παρακρατηθέντων πόρων των δήμων από το 2009 μέχρι και σήμερα συνολικού ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.
– Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τους υπερχρεωμένους δήμους, να γίνει κατανομή του σχετικού ποσού των 85 εκ. ευρώ από το Λογαριασμός Εξυγίανσης.
Τέλος, σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με τις εξελίξεις στα οικονομικά των δήμων, που συνεχώς βαίνουν μειούμενα. Για αυτό και ζητάμε συνάντηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα και απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Δηλώνουμε εξαρχής ότι δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω μείωση των πόρων μας. Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί δραματικά και με την μεταφορά υποχρεώσεων προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά και με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούμε την εφαρμογή κανενός επίσημου ή ανεπίσημου «κόφτη» στους δήμους. Η αυτοδιοίκηση έχει «ματώσει» όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και τον μόνο «κόφτη» που δεχόμαστε είναι να μπει επιτέλους τέλος στις περικοπές των πόρων μας. Διαφορετικά ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».