Περισσότερα από 3.000 αδέσποτα ζώα υπάρχουν στον Δήμο Ηρακλείου, σύμφωνα με τη νέα δημοτική αρχή και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός τους έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, το οποίο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου έχουν προτείνει την αναβάθμιση του κυνοκομείου σε δημοτικό κτηνιατρείο, προκειμένου οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αδέσποτα ζώα να μετατραπούν σ’ ένα πρότυπο κτηνιατρικό κέντρο παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε αδέσποτα και όχι μόνο ζώα.
Μάλιστα χθες στη Λότζια πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιδημάρχου Χάρη Μαμουλάκη και τη συμμετοχή εργαζομένων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσεων, προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχει ήδη εκπονηθεί η σχετική μελέτη αναβάθμισης του κυνοκομείου, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων και την αύξηση της χωρητικότητάς του, καθώς οι υπάρχουσες 80 θέσεις δεν επαρκούν.
Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κ. Μαμουλάκης έχει ήδη συναντηθεί με την ηγεσία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την επιβολή προστίμων σ’ όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους, το ύψος των οποίων αναμένεται να φθάσει ακόμα και τα 300 ευρώ. Πως θα επιτυγχάνεται αυτό; Με ειδικούς ανιχνευτές, τους οποίους και θα προμηθευτεί το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή.
Η σχετική μελέτη τώρα για την αναβάθμιση του κυνοκομείου Ηρακλείου προβλέπει εκτός από την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας αδέσποτων, την βελτίωση της προσπελασιμότητας στο χώρο του δημοτικού κτηνιατρείου και την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μην υπάρξει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έγινε μία ακόμα συνάντηση για το θέμα των αδέσποτων, αυτή τη φορά με υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη αναβάθμιση του κυνοκομείου σε δημοτικό κτηνιατρείο αλλά και μία σειρά θεμάτων που αφορούν άμεσα τον πολίτη, όπως για παράδειγμα η αύξηση των κρουσμάτων λεϊσμανίασης.
Έχουμε μία εκτίμηση ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Δήμο Ηρακλείου έχουμε περίπου 3.000 αδέσποτα ζώα και πολύ ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότερο.
Θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις άμεσα προκειμένου και ο πολίτης να νιώσει πιο ασφαλής. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς τα υπηρεσιακά μας στελέχη κάνουν μία υπερπροσπάθεια με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα.
Το κυνοκομείο του Δήμου είναι μακριά από την πόλη και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό υπάρχουν θέματα προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας και πρέπει άμεσα να βρούμε λύση στα δύο αυτά ζητήματα.
Ένα άλλο θέμα στο οποίο πρέπει να βρούμε λύση είναι η ενεργειακή αυτοτέλεια του κυνοκομείου. Θα πάμε σ’ ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δημότες.
Θα εκπονηθεί και μία μελέτη, η οποία θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις για αδέσποτα ζώα και να έχουμε ένα κυνοκομείο ομορφότερο, μεγαλύτερο και λειτουργικότερο.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάθεση μελέτης μέχρι το τέλος του 2014 με στόχο να αναβαθμιστεί το κυνοκομείο. Η αναβάθμισή του σε δημοτικό κυνοκομείο θα είναι ένα όπλο στα χέρια μας, με στόχο να προβούμε σε περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμβίωση των ζώων με τον πολίτη».