ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 27ου ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το μήνυμα της Αναγέννησης μέσα από θεατρικές και μουσικές παραστάσεις
Με την παράσταση «O κατά φαντασίαν ασθενής» από την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Μυλοποτάμου, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.
Η επιλογή του έργου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου που διάλεξε να ανεβάσει η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Μυλοποτάμου για το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη προσπάθεια. Σε μια εποχή που η υστερία της εποχής μας, η υποκρισία και η εξαπάτηση του συνάνθρωπου από τον επιτήδειο έχει αναχθεί σε επιστήμη, η επιλογή ενός έργου που στηλιτεύει τα τρωτά κάθε εποχής και ανθρώπων σημερινών που αρνούνται να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη μοιάζει, σχεδόν επιβεβλημένη.
Κι όμως πέρα από τις υποδόριες αναφορές το γέλιο ήρθε αβίαστα, η φάρσα έκανε τη δουλειά της και ο Μολιέρος για άλλη μια φορά θα χαμογέλασε κοιτώντας από ‘κει ψηλά.
Οι υποκρισία των γιατρών που θησαυρίζουν σε βάρος των ασθενών τους, η απληστία της συζύγου, η λατρεία του χρήματος, αλλά και η καυστική κριτική της Τουανέτας της αεικίνητης υπηρέτριας, ήταν όλα εκεί στη θέση τους σωστά τοποθετημένα, σε σωστές δόσεις.
Το έργο που παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στο θέατρο Ερωφίλη το βράδυ της Δευτέρας, δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες παραστάσεις, σε επαγγελματικό επίπεδο, του συγκεκριμένου έργου του Μολιέρου, που είναι εξ άλλου και ένα από τα πιο γνωστά του. Η σκηνοθεσία του Βασίλη Ξενικάκη ήταν άλλωστε η εγγύηση.
Το γέλιο βγήκε αβίαστα μια που ο απολαυστικός Μανούσος Κλάδος, είχε την πλήρη εικόνα του τρόπου αντίληψης των πραγμάτων από τον Αργκάν τον υποχόνδριο κατά φαντασίαν ασθενή και ήταν εκεί για να γεμίσει με την πληθωρική παρουσία του τη σκηνή, στυλοβάτης και κεντρική φιγούρα γύρω από την οποία περιστρέφονταν οι υπόλοιποι ταλαντούχοι ηθοποιοί: η άπιστη σύζυγος Χρύσα Μπαγιαρτάκη ως Μπελίνα, η Λένα Δραγάση και η Κωνσταντίνα Παπαδάκη ως στοργικές κόρες, η Ρία Μπαγιαρτάκη ως Μπεράλντα, ο απολαυστικός Σήφης Καυκαλάς ως ερωτευμένος Κλεάνθης μα και ο Μάνος Κανδυλάκης μαζί με τον Διονυση Ξενικάκη ως ξεκαρδιστικοί πατήρ και υιός Ντιαφουάρος. Μα και ο Αντώνης Μανωλούδης ως Κύριος Πουργκόν, ο Μιχάλης Φλουρής ως Κύριος Φλουράν και ο Γιώργος Κλάδος ως Κύριος Μποννέφου ήταν άψογοι. Τέλος οι δύο υπηρέτριες, η Γεωργία Γαλλιάκη ως Τουανέτα και η Δέσποινα Βουκάλη μα κυρίως η πρώτη, έδωσαν το στίγμα της λογικής που έρχεται να ξορκίσει όλο τον παραλογισμό που συνήθως τρυπώνει μέσα στο Μολιερικό Σύμπαν.
Όλοι οι συντελεστές αυτής της «καλά δουλεμένης» παράστασης, ήταν μέσα στο πνεύμα που η διοργάνωση του Αναγεννησιακού φιλοδοξεί να καλλιεργήσει στη νέα γενιά του τόπου μας και που είναι αυτό που θα αναγεννήσει συνειδήσεις.
Την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη στο Ωδείο της πόλης μας το φωνητικό – οργανικό σύνολο Φραγκίσκος Λεονταρίτης απέδωσε εύθυμα, κοσμικά, πολυφωνικά τραγούδια και χορούς της Αναγέννησης. Μαδριγάλια, φροτόλες, ναπολιτάνες, και παβάνες δημοφιλών συνθετών της Αναγέννησης τα περισσότερα από τα οποία προορίζονταν για ψυχαγωγία, έδωσαν τον τόνο μιας χαρούμενης γιορτής. Τραγούδια σατυρικά, εύθυμα ανέκδοτα, ιστορίες του κρασιού, μα και πιο περίτεχνες πολυφωνικές συνθέσεις, έκαναν το πρόγραμμα της συναυλίας να μοιάζει με αέρινη περιήγηση σε αλλοτινούς καιρούς.
Η συντομία των κομματιών που δεν κούραζαν, η σβελτάδα στο tempo μα και η αφηγηματική νότα που έδινε στο ακροατήριο από νωρίς να καταλάβει το ύφος και το περιεχόμενο του κάθε κομματιού, ήταν αυτά που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον.
Δεν έλειψε η αναφορά στην Κρητική Αναγέννηση με το έργο του Monteverdi «Lasciate mi morire» (Αφήστε με να πεθάνω) από την όπερα «Αριάδνη, κόρη του Βασιλιά Μίνωα της Κρήτης», όπως επίσης και τα Cosi va chi ha ventura και Trenta Capili da Castell’ Amare του πολύ σημαντικού Κρητικού συνθέτη της Αναγέννησης Φραγκίσκου Λεονταρίτη.
Η αναβίωση του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος μα και του φυσικού κάλλους ενός τόπου ξεχωριστού, όλα πέρασαν μέσα από τις νότες και έδειξαν ότι η Κρήτη είχε μια πολύ σημαντική παρουσία και στην Αναγεννησιακή μουσική, έχοντας πλήρως αφομοιώσει τα καινούρια ρεύματα των ιδεών που κατέφθαναν στο νησί.
Το φωνητικό σύνολο Φραγκίσκος Λεονταρίτης συντροφιά με το κουαρτέτο χάλκινων πνευστών «Locrian Brass» έκλεισαν τη βραδιά μέσα σε ένα θερμό κλίμα, όπου η αναφορά στα ονόματα του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη αλλά και άλλων διακεκριμένων Ρεθεμνιωτών μουσικών με τους οποίους το σύνολο διατηρεί στενούς δεσμούς, έγινε η αφορμή για θερμό χειροκρότημα και σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν την τύχη να μοιράζονται ταλέντο, αλλά και κοινό όραμα για την πόλη του Ρεθύμνου και το Αναγεννησιακό της Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ όμως με την εξωστρέφεια που το διακρίνει έχει αγκαλιάσει και τους οικισμούς του Δήμου μας, όπου οι κάτοικοι ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις του. Η ομάδα κουκλοθέατρου «Φύρδην Μίγδην» με το «Μενταγιόν της Ρενάτα» τη Δευτέρα 14/9 στον Πρινέ και την Τρίτη 15/9 στην Αργυρούπολη, έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά από τα παιδιά και όχι μόνο. Την ίδια χαρά και αποδοχή εισέπραξε η ομάδα ΚΑΤΑΡΤi με τα «Παραμύθια και Ιστορίες για το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως» της πάντα ευρηματικής Μαρίας Τσουκνάκη στις 15/9 στο Πίκρι.
Τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι υποδέχτηκαν με πολύ ζεστασιά τους ανθρώπους που οι διοργανωτές του Αναγεννησιακού επέλεξαν για να μεταφέρουν το μήνυμα της Αναγέννησης και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του Δήμου.
Η ομάδα κουκλοθέατρου «Φύρδην Μίγδην» με το «Μενταγιόν της Ρενάτα» θα επαναληφθεί στις 18/9 στην Καρέ.
Οργανωτική Επιτροπή του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ