Με ερώτησή της προς τον περιφερειάρχη Κρήτης η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης επισημαίνει την αναγκαιότητα υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στο νησί και ζητά την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών.
Στην ερώτηση αναφέρει:
«Η Κρήτη έζησε και πέρυσι μια τεράστια καταστροφή -πάνω σ’ αυτές των προηγούμενων χρόνων- από την έντονη κακοκαιρία, λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών υποδομών. Όμως, παρά τις εκτεταμένες ζημιές (λαϊκό βιος και δημόσιες υποδομές που καταστράφηκαν), το νησί παραμένει ανοχύρωτο σε αντιπλημμυρική προστασία, ενόψει του χειμώνα που έρχεται.
Συγκεκριμένα:
- Συνεχίζεται η έλλειψη έργων, υποδομών και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα έργα θεωρούνται «κόστος», μιας και δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο και έτσι δεν είναι επιλέξιμα για την ΕΕ.
- Δεν έχουν γίνει έργα πλήρους αποκατάστασης των καταστροφών. Για παράδειγμα ανοιχτές είναι οι πληγές ακόμη στον Δήμο Πλατανιά Χανίων, όπου οι παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί είναι ελλιπείς. Την ίδια στιγμή, 2 χρόνια μετά, σε φάση μελετών βρίσκεται το θέμα της αποκατάστασης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη και της κατασκευής νέας. Το ίδιο και στη Χερσόνησο για τα αναγκαία έργα και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
- Ταυτόχρονα, η προχειρότητα και η αναρχία στις παρεμβάσεις γιγαντώνονται μετά τις πλημμύρες, όπως συνέβη στη Χερσόνησο. Επίσης, για τις όποιες αποκαταστάσεις, η προτεραιότητα δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες πχ το 2019 στα Χανιά το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον τουριστικό άξονα, αφήνοντας στη μοίρα τους τις λαϊκές οικογένειες στα Μεσκλά, στα Παλιά Ρούματα, στο Πατελάρη, στους Λάκκους, κ.ά.
- Στα παραπάνω προσθέτουμε και την προχειρότητα και την ανεπάρκεια των «καθαρισμών» σε ρέματα τα οποία βρίσκονται κοντά ή μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ακόμη και τους κινδύνους από τις αυθαιρεσίες και τις κακοτεχνίες σε έργα για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, των μεγαλοεπενδυτών, των μεγαλοξενοδόχων κλπ, πχ το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ΒΟΑΚ κ.ά.
- Επιπλέον, μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μικροί επαγγελματίες, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, που πλήγηκαν έχουν «εισπράξει» μόνο υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα, αντί για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Χερσόνησος όπου εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις που δεν έχουν αποζημιωθεί, πέρα απ’ όσοι εξαρχής αποκλείστηκαν, λόγω των απαράδεκτων κριτηρίων. Θεωρείται «συνδρομή» η δανειοδότηση των πλημμυροπαθών (!), τη στιγμή που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα έξοδα για τη σύνταξη μελετών επισκευής κτλ.
Για να καλυφτεί η γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη καταστροφών, κυβέρνηση-τοπική και περιφερειακή διοίκηση κρύβονται πίσω από την κλιματική κρίση. Την «αξιοποιούν» όχι για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος από τις συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά ως συγκάλυψη για τις πραγματικές αιτίες των καταστροφών, παρουσιάζοντας περίπου ως «φυσικό φαινόμενο» τις κατεστραμμένες υποδομές και τις διαλυμένες περιουσίες.
Μαζί με αυτά και η διάχυση αρμοδιοτήτων. Η ευθύνη για αντιπλημμυρική προστασία «γλιστράει», όπως το νερό, σε κυβέρνηση, περιφέρεια, σε δήμους, κτλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποκρισία της περιφερειακής αρχής που, μετά τις καταστροφές το Νοέμβρη του 2020, έπαιζε το παιγνίδι του αναρμόδιου για τα ρέματα, προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες της.
Το «παιχνίδι» αυτό της μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση- περιφερειακή -τοπική διοίκηση είναι βολικό για να δίνεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και να σπαταλιούνται τεράστια ποσά σε έργα βιτρίνας και για παρασιτικές δαπάνες – δώρο στους ομίλους του τουρισμού, ακόμη και μέσα στην πανδημία, όπως επανειλημμένως έχει καταγγείλει η Λαϊκή Συσπείρωση.
Αυτά τα ζητήματα η περιφερειακή αρχή ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ και η μείζων αντιπολίτευση ΝΔ αρνήθηκαν να τα συζητήσουν στο περιφερειακό συμβούλιο. Απέρριψαν ακόμη και σχετικό ψήφισμα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση για πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών, αποκατάσταση των ζημιών και υλοποίηση αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. Όμως δεν πρόκειται να γλυτώσουν από την οργή του κόσμου κυβέρνηση και περιφέρεια αν επαναληφτούν οι καταστροφές.
Με βάση τα παραπάνω, η περιφερειακή αρχή οφείλει να αναλάβει τις δικές ευθύνες της και να απαιτήσει από την κυβέρνηση:
- Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές, με σύγχρονες προδιαγραφές.
- Να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα στον αστικό ιστό, συνολικά όλα αυτά που είναι απαραίτητα έτσι ώστε να προστατευτεί και να θωρακιστεί η Κρήτη απέναντι σε οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο.
- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αποζημίωσης στο 100% των καταστροφών στο σύνολο των πληγέντων, σε σπίτια, μαγαζιά, αγροτική και κτηνοτροφική περιουσία κ.λπ.».