Οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από κρατικά κονδύλια για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιέργειες και αναπροσαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, αφού μελετηθούν οι αστοχίες, τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν την φετινή χρονιά και προετοιμασία για καλύτερη οργάνωση εν όψει της ελαιοκομικής περιόδου πρότεινε ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, που ήταν κεντρικός ομιλητής σε ανοιχτή σύσκεψη εκπροσώπων ελαιοκομικών φορέων και ελαιοπαραγωγών που πραγματοποιήθηκε χθες.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου παρουσία του βουλευτή Ρεθύμνο Ανδρέα Ξανθού, της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, του δημάρχου Γιωργή Μαρινάκη, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη για τον πρωτογενή τομέα Μανόλη Χνάρη, αντιδημάρχων, εκπροσώπων των δήμων του νομού και ελαιοπαραγωγών συζητήθηκαν τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν στην ελαιοπαραγωγή τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από την πλημμελή εφαρμογή της δακοκτονίας.
Ο κ. Αραχωβίτης απευθυνόμενος στους παραγωγούς τόνισε πως πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μεριμνήσει άμεσα για την οικονομική στήριξη των παραγωγών και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν επί δικής του υπουργίας.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Αραχωβίτης, είπε:
«Οι ζημίες που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιέργειες είναι το βασικό ζήτημα που απασχολεί την περιοχή της Κρήτης. Αυτό που έγινε φέτος με το λάδι οφείλεται κατά κύριο λόγο στις έκτακτες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Όταν έχεις ένα φθινόπωρο με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, όχι μόνο ο δάκος αλλά και άλλες ασθένειες «δουλεύουν». Προέχει να βρεθεί ένας τρόπος στήριξης των παραγωγών και αυτό είναι στα χέρια του υπουργείου να βρει τρόπους. Εργαλεία υπάρχουν τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να δείξει την αλληλεγγύη της και έχει συμβεί και από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Το ζητούμενο είναι να στηριχτεί φέτος η ελαιοπαραγωγή και να πάμε σε μια καλύτερη χρονιά του χρόνου.
Εμείς από πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχαμε καταθέσει στην Επιτροπή στοιχεία που τεκμηρίωναν ότι για το 2018 υπήρχε ζημιά από τις καιρικές συνθήκες για άλλες περιοχές -θέσαμε το θέμα στο συμβούλιο των υπουργών, είχαμε συνάντηση με τον επίτροπο Χογκαν. Έχουμε ανοίξει ένα δρόμο που η νέα ηγεσία του υπουργείου οφείλει να το προχωρήσει».
Ερωτώμενος σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας ο κ. Αραχωβίτης και το αίτημα του ΣΕΔΗΚ για την περιφερειοποίησή του υποστήριξε ότι μια σωστή κεντρική και προγραμματισμένη διαχείριση θα έχει αποτέλεσμα.
«Υπάρχουν δυο προτάσεις σχετικά με τη δακοκτονία. Είχαμε ετοιμάσει ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο για την δακοκτονία, το οποίο δεν προλάβαμε λόγω των εκλογών να το καταθέσουμε στη βουλή. Άρα, είναι ανάγκη να αλλάξει όλο το πλαίσιο της δακοκτονίας. Φέτος στο Ρέθυμνο αλλά και στους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης εφαρμόστηκε ένα πειραματικό πρόγραμμα δακοκτονίας, που το στήριζε επιστημονικά το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς στα Χανιά. Θα δούμε αν υπήρξαν αστοχίες ή καθυστερήσεις και τι μπορεί να βελτιωθεί. Προσωπικά, θεωρώ ότι μια σωστά κατευθυνόμενη και προγραμματισμένη κεντρική δακοκτονία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα την κάνει αλλά πως θα είναι αποτελεσματική».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Πρόκειται για μια εκδήλωση που εντάσσεται στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής εξόρμησης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκοντας να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς με παραγωγικούς φορείς με τους πολίτες με τους ανθρώπους. Θεωρήσαμε ότι είναι κρίσιμο το ζήτημα του ελαιολάδου και θέλαμε να έχουμε επαφή με τους παραγωγούς και τους φορείς για το θέμα αυτό».
Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα Λιβάδια Μυλοποτάμου με κεντρικούς ομιλητές τον Σταύρο Αραχωβίτη και τον Ανδρέα Ξανθό.