Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καταστροφική πυρκαγιά στα νότια του Ρεθύμνου, που έπληξε το φοινικόδασος στην περιοχή της λίμνης του Πρέβελη. Το οικολογικό έγκλημα κινητοποίησε τότε τους αρμόδιους φορείς, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους. Η φύση όμως έκανε το θαύμα της και το δάσος «αναγεννιέται» καθημερινά μέσα από τις στάχτες του. Τέσσερα χρόνια μετά η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη συγκεκριμένη περιοχή δίδοντας τέλος στην αυθαιρεσία και την αναρχία που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια. Ομπρέλες, καρέκλες και τραπέζια έχουν απομακρυνθεί, ενώ απαγορεύονται πλέον τα θαλάσσια σπορ και φυσικά η κατασκήνωση.
Η περιοχή φυλάσσεται από προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ για την προστασία της περιοχής συνεργάζεται με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Και φέτος η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες καλούνται να πάρουν αυξημένα προληπτικά μέτρα για τη φύλαξη της συγκεκριμένης περιοχής σε κάθε ενδεχόμενο φωτιάς. Μέτρα τα οποία είναι άκρως απαραίτητα, αφού οι μνήμες είναι νωπές από τον πύρινο εφιάλτη, που τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί μόνιμη απειλή για τους κατοίκους του νότου.
Η προϊσταμένη της Δασικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Χαρίκλεια Καριολάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε πως η φύλαξη της περιοχής από υπαλλήλους της υπηρεσίας θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης και χαρακτηριστικά είπε: «Καθαρισμούς στην περιοχή δεν έχουμε κάνει γιατί έτσι κι αλλιώς έχει καεί η έκταση και ουσιαστικά υπάρχουν οι αναβλαστημένοι φοίνικες. Εμείς έχουμε αναλάβει τη φύλαξη. Έχουμε φύλακες προς το παρόν κάποιες ημέρες της εβδομάδας και το προσεχές διάστημα η παρουσία των φυλάκων θα είναι καθημερινή. Υπάρχει και δασοφυλακείο στο Σπήλι, προσωπικό του οποίου πηγαίνει επίσης στην περιοχή. Ενημερωνόμαστε καθημερινά για το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στις περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένος δείκτης επικινδυνότητας σαφώς λαμβάνουμε ιδιαίτερα μέτρα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Πιπεράκης τόνισε: «Φέτος στην περιοχή του Πρέβελη ακολουθούμε τον περσινό σχεδιασμό. Σαν Δήμος δεν ενοικιάσαμε ούτε μια φορά τμήμα της παραλίας, δεν δημοπρατήθηκε κανένα κομμάτι, μόνο και μόνο για να αποφύγουμε τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχουν ομπρέλες και φυσικά ούτε θαλάσσια σπορά. Το Δασαρχείο εποπτεύει την περιοχή του φοινικόδασους σε ό,τι αφορά τη φύλαξή της, η αστυνομία επίσης μεριμνά για το συγκεκριμένο χώρο κι εμείς είμαστε οι ουραγοί που καθαρίζουμε την παραλία. Είμαστε σε επιφυλακή όλο το καλοκαίρι με την καθοριστική συνεργασία των εθελοντών που «οργώνουν» όλη τη νότια πλευρά του Νομού για να αποφύγουν μια κακή κατάσταση».
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου ανέφερε ότι όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, έχοντας λάβει μέτρα πυροπροστασίας, γνωρίζοντας καλά ότι ο νότιος Δήμος σχεδόν κάθε καλοκαίρι, είτε πλήττεται είτε απειλείται από μεγάλες πυρκαγιές.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Πιπεράκης, τόνισε πως υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στο Δήμο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς: «Από τον Απρίλιο έχουμε ξεκινήσει να ελέγχουμε κρουνούς δασοπυρόσβεσης, να κάνουμε έλεγχο των δεξαμενών δασοπυρόσβεσης, να συντηρήσουμε τα συγκροτήματα πυροπροστασίας που έχουμε συνολικά 20 και δεν έχει τόσα κανείς Δήμος στην Ελλάδα. Καθαρίζουμε τους αγροτικούς δρόμους για να υπάρχει πρόσβαση από πυροσβεστικά οχήματα, καθαρίζουμε τις ΧΑΔΑ ενώ, έχουμε πάρει το θαμνοκοφτικό από την Αμάρι ΑΕ που καθαρίζει τα πρανή των δρόμων, και το τρακτέρ, και έχουμε ξεκινήσει από το Ροδάκινο τον καθαρισμό για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιπεράκης.
Προβληματικά υδροστόμια στους Δήμους του Νομού
Προβληματικά όμως είναι αρκετά υδροστόμια στους Δήμους του Νομού, όπως διαπιστώθηκε από τους δυο ελέγχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Μάιο αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Δήμος Ανωγείων ήταν ο μοναδικός που μερίμνησε να αποκαταστήσει τυχόν φθορές που του είχαν υποδείξει οι άνδρες της Π.Υ στα μηχανήματά του, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού καταγράφηκαν προβλήματα σε σχέση με την κακή ή μη λειτουργική κατάσταση των υδροστομίων που δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκατασταθεί.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ Δ. Μπουντουράκης αναφέρει: «Εμείς σαν υπηρεσία έχουμε προβεί στον έλεγχο των υδροστομίων έχουμε κοινοποιήσει τα αποτελέσματά των ελέγχων σε ένα σωρό φορείς που εμπλέκονται, όπως οι Δήμοι, η Αντιπεριφέρεια. Μόνο ένας Δήμος εξαιρείται σε σχέση με τους υπόλοιπους, ο οποίος δεν έχει καμία εκκρεμότητα, και αυτός είναι ο Δήμος Ανωγείων. Οι υπόλοιποι 4 Δήμοι έχουν μικροπροβλήματα. Εμείς είχαμε προβεί κάπου στον Νοέμβριο στον έλεγχό των υδροστομίων, είχαμε καταγράψει όλα τα προβλήματα, είχαμε κάνει και τη συντήρηση, όπου μπορούσαμε. Είναι κάποιες μικρολεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, εκτιμώ ότι δεν θα πάρει πολύ καιρό. Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Ρεθύμνου τα υδροστόμια θα φτιαχτούν εντός του μηνός, καθώς όπως ενημερώθηκα από τον αρμόδιο ο Δήμος έχει βγάλει ένα μεγάλο κονδύλι για να αποκαταστήσει όποια υδροστόμια είναι άχρηστα και από αύριο θα κοιτάξει να δει τι θα κάνει όσον αφορά την επισκευή σε κάποια από αυτά. Πιστεύω ότι σε 1 με 2 μέρες θα έχουμε λύσει το 90% των προβλημάτων».