Η μέριμνα της πολιτείας για τους ορεινούς δήμους και τις ορεινές περιοχές με μέτρα και πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους κατοίκους να παραμείνουν στον τόπο τους, να καλλιεργήσουν, να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά χωρίς να στερούνται τα απαραίτητα εφόδια που έχουν να κάνουν με την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό είναι απαραίτητη για την ανάδειξη, την αναγέννηση και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.
Το φυσικό ανάγλυφο, το περιβάλλον, οι δραστηριότητες που διαφέρουν από εκείνες των αστικών κέντρων, η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα και δειλά δειλά και με τον τριτογενή σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού τους, τα ήθη και τα έθιμα, είναι βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τις ορεινές περιοχές και πληρούν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυσή τους.Ήδη τα πρώτα βήματα έγιναν με τη σύσταση επιτροπής για τους ορεινούς δήμους που δίδει πλέον την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να έχουν λόγο στον δημόσιο διάλογο και τα πρώτα αποτελέσματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Πρόεδρος της επιτροπής Ορεινών δήμων που εντάσσεται στη ΚΕΔΕ είναι ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ενώ από τον νομό Ρεθύμνου ορεινοί δήμοι έχουν χαρακτηριστεί τα Ανώγεια, το Αμάρι και ο δήμος Αγίου Βασιλείου.
Ήδη, καταγράφηκε αύξηση της ΚΑΠ στις ορεινές περιοχές και στους δήμους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δήμο Αμαρίου που κατάφερε να τη διπλασιάσει. (ΚΑΠ είναι η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους). Παράλληλα τις προηγούμενες ημέρες γνωστοποιήθηκε ότι πλέον μοριοδοτείται η εντοπιότητα στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα, καθώς αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών να παραμείνουν στον τόπο τους και να μην αναζητούν αλλού ευκαιρίες εργασίας εγκαταλείποντας τον τόπο τους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα ακόμα κίνητρο που αφορά στη χαμηλή φορολόγηση των περιοχών έως 1.500 κατοίκων, καθώς ανακοινώθηκε ότι ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής ορεινών δήμων της ΚΕΔΕ, Σωκράτης Κεφαλογιάννης: «είμαστε στην φάση όπου υπάρχει ένα ανοιχτός και διαρκής διάλογος τόσο με την κοινοβουλευτική επιτροπή για τις ορεινές περιοχές όσο και με την κυβέρνηση, με διάφορα υπουργεία υπό τον συντονισμό του υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό, με σκοπό να δομήσουμε μέτρα τα οποία θα βοηθήσουνε τόσο τους ορεινούς δήμους σαν οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα τις ορεινές περιοχές. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο έχουν να κάνουν και οι πρόσφατες εξαγγελίες που αφορούν τόσο στην αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας για τις ορεινές περιοχές αλλά και την ιδιαίτερη μέριμνα που θα προβλεφθεί στην κατάρτιση των 13 περιφερειακών προγραμμάτων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Σημαίνει ότι τώρα γίνεται μια αναθεώρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Επειδή στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ιδιαίτερη μέριμνα για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές φαντάζομαι ότι θα συγκεκριμενοποιηθεί ένα ποσοστό των χρημάτων των περιφερειακών προγραμμάτων αποκλειστικά για τις ορεινές περιοχές. Δεν το ξέρουμε όμως ακόμα. Τώρα, στον διάλογο αυτό, ο οποίος είπαμε είναι διαρκής και συνεχής, επεξεργαζόμαστε θέματα που αφορούν να υπάρξουν συνθήκες εργασίας στις περιοχές μας, ώστε να έχει ενδιαφέρον και νόημα μια νέα οικογένεια να έρθει και να ζήσει εκεί. Καθώς, επίσης, να υπάρχουν οι δομές παιδείας, υγείας και πρόνοιας που αποτελούν μια ασφάλεια για τον κάθε οικογενειάρχη».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι: «Το μέτρο που αφορά στην αύξηση της ΚΑΠ, κυρίως ευνόησε τους ορεινούς δήμους. Εκεί όμως που τα μέτρα αναφέρουν για ελαφρύνσεις σε περιοχές έως 1.500 κατοίκους, αφορά όλες τις ορεινές περιοχές. Δηλαδή ο δήμος Μυλοποτάμου δεν έχει χαρακτηριστεί ως ορεινός δήμος άρα δεν είχε την ωφέλεια που είχα εγώ με την ΚΑΠ -είχε και αυτός ωφέλεια αλλά όχι την ωφέλεια που είχα εγώ. Ωστόσο, όμως, τα Λιβάδεια αν είναι 1.500 κάτοικοι, το χωριό αυτό επειδή είναι ορεινό θα έχει την ωφέλεια. Το Γαράζο θα έχει την ωφέλεια αυτή».
Επιχειρησιακά σχέδια για τις ορεινές περιοχές
Σύμφωνα με τον πρόεδρος της επιτροπής ορεινών δήμων κρίσιμη είναι η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων και προγραμμάτων που θα ενισχύσουν τη επιχειρηματικότητα και την εργασία στις ορεινές περιοχές.
Αυτό άλλωστε, όπως ανέφερε, είναι το επόμενο βήμα που θα διεκδικηθεί από τα αρμόδια υπουργεία:
«Θέλουμε να δημιουργηθούν επιχειρησιακά σχέδια στις ορεινές περιοχές, ένα πρόγραμμα δηλαδή χρηματοδότησης, που να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την εργασία. Αυτό θα ήταν κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή θα μας βοηθούσε στο να αναπτύξουμε περαιτέρω τις περιοχές μας. Να υπάρχουν διευκολύνσεις. Όπως ήταν η ελάφρυνση με τη φορολογία να γίνει κάτι αντίστοιχο για την ασφάλεια, τη χρηματοδότηση, να είναι η αντίστοιχη με ένα άλλο μέτρο που ετοιμάζεται τώρα και προβλέπει ότι αν κάποιος διαχειρίζεται δημόσια ιδιοκτησία μπορεί να έρθει και να την αγοράσει» ανέφερε.
Καταλήγοντας ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι: «Όλα αυτά τα επιμέρους μέτρα αλλά και ο ευρύτερος σχεδιασμός, ο οποίος σαφώς εξελίσσεται και ωριμάζει και θέλει τον χρόνο του, δείχνει ότι η πολιτεία στοχεύει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, όπως έχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμα και η Κύπρος. Είναι σαφές ότι, το περιβαλλοντικό και ιστορικό απόθεμα της χώρα μας βασίζεται στα βουνά μας. Εμείς θέλουμε να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες -από τη μια το κράτος που κάνει ορεινή πολιτική και αφετέρου οι πολίτες που επιλέγουν να μείνουν και να αναπτύξουν τις οικογένειές τους και τη δραστηριότητά τους στις ορεινές περιοχές- να μην νιώθουν ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας».