Το Τμήμα Φιλολογίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Αναγνώσεις στην λογοτεχνία και τις ταινίες τρόμου. Οι ομιλητές, καθηγητές των Πανεπιστημίων της Κρήτης και των Πατρών, θα εξετάσουν ποικίλες πτυχές της λογοτεχνίας και των ταινιών τρόμου. Θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στην συναισθηματική ανταπόκριση των αναγνωστών ή των θεατών στην λογοτεχνία και τις ταινίες του είδους, στα ειδολογικά χαρακτηριστικά της λογοτεχνίας του τρόμου -όπως αποτυπώνονται ήδη στην αρχαία γραμματεία, ιδίως στην παραδοξογραφία και το Ρωμαϊκό μυθιστόρημα- και στην αφηγηματική δομή και τις αφηγηματικές ιδιοσυγκρασίες των ταινιών τρόμου (horror movies). Επίσης, θα συζητηθεί η εικονοποιία της φρίκης του θανάτου σε σχέση με την ελπίδα της Αναστάσεως σε Χριστιανικά συμφραζόμενα, καθώς και η σημασία της αισθητικής του τρόμου και της βίας στο πρώιμο έργο του Διονύσιου Σολωμού.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Στέκι «Ξενία» (Σοφοκλή Βενιζέλου 16, Ρέθυμνο).
Ώρα έναρξης 17:00.
Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.
Το πρόγραμμα
17:00-17:15: Δήμος Σπαθάρας, «Η παράδοξη ηδονή της φρίκης».
17:15-17:45: Γιώργος Καζαντζίδης, «Τρόμος και παραδοξογραφία στην αρχαιότητα: σκέψεις για τις απαρχές του είδους» με αφορμή το «Supernatural Horror in Literature» (1927) του H.P. Lovecraft.
17:45-18:15: Στέλιος Παναγιωτάκης, «Ανατριχίλες στις Μεταμορφώσεις του Απουλήιου».
Διάλειμμα.
18:30-19:00: Μανόλης Πατεδάκης, «Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών …».
19:00-19:30: Δημήτρης Πολυχρονάκης, «Η αισθητική της βίας και του τρόμου στο πρώιμο έργο του Διονύσιου Σολωμού».
19:30-20:00: Παναγιώτα Μήνη, «Τρόμος στον κινηματογράφο: Πλοκές και τεχνικές».