Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια την Τέταρτη, εγκρίθηκε η εκτέλεση εργασιών του υποέργου «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Μοναστηρακίου Δήμου Αμαρίου συνολικού ύψους 360.000 ευρώ.
Πρόκειται ουσιαστικά για το ένα από τα δυο έργα που θα γίνουν στην περιοχή με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα, αφού ήδη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα σταλούν στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης τα απαραίτητα έγγραφα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Μοανστηρακίου αποτελούσε το Μινωικό Ανακτορικό Κέντρο της εποχής των πρώτων Μινωικών Ανακτόρων που ανασκάφηκε από την επίτιμη διευθύντρια Π.Ε. Ηρακλείου Αθανασία Κάντα.
Πρόκειται για ένα μινωικό ανακτορικό κέντρο έκτασης περίπου τριακοσίων στρεμμάτων, πολυτελές, με εξαιρετική αρχιτεκτονική σε υψόμετρο 325 μέτρων, το οποίο δίδει πολύτιμα στοιχεία για το μινωικό πολιτισμό.
Το Κέντρο άκμασε την παλαιοανακτορική μινωική περίοδο (1.900 π.Χ. – 1.700 π.Χ.), οπότε καταστράφηκε από σεισμό και πυρκαγιά.
Στο Μοναστηράκι, όπως αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη, αποκαλύφθηκαν τουλάχιστον δύο αρχεία σφραγισμάτων, ανάλογα με αυτό της Φαιστού, που υποδηλώνουν τον διαχειριστικό έλεγχο διανομής προϊόντων του ανακτορικού Κέντρου, μέρος των οποίων εκτίθεται στην προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.
«Δόθηκε η έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού και οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Μοναστηράκι θα ξεκινήσουν άμεσα. Μέχρι την Τρίτη θα καταθέσουμε στην αρμόδια υπηρεσία της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης την έγκριση διάθεσης πίστωσης, θα ορίσουμε υπόλογο και υπεύθυνους του έργου για να προχωρήσουμε τις εργασίες. Οι εργασίες αυτές είναι με αυτεπιστασία στην πρώτη φάση, ενώ στην δεύτερη φάση του έργου θα υπάρξει εργολαβία που θα αφορά την κατασκευή φυλακίου και μιας αίθουσας πληροφόρησης, περίφραξη του χώρου κτλ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επιτέλους θα ξεκινήσει το έργο αυτό για να αναδειχτεί το μινωικό ανάκτορο και να καταστεί επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος με τους πολύτιμους θησαυρούς του. Θεωρούμε ότι η ανάδειξη του χώρου αυτού θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής του Αμαρίου, μιας και ο συγκεκριμένος χώρος θα αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη.
Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, οι εργασίες που θα εκτελέστουν στην πρώτη φάση του έργου αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω:
– Κατασκευή νέας περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου με ενσωμάτωση των πρόσφατα αγορασμένων εκτάσεων, διαμόρφωση βοηθητικής εισόδου.
– Κατασκευή διαδρομών περιήγησης εντός του αρχαιολογικού χώρου.
– Κατασκευή θέσεων θέασης και καθιστικών σε αυτούς.
– Σήμανση των διαδρομών περιήγησης και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.
– Υποδομές ΑΜΕΑ: ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες σήμανσης της διαδρομής με έντονο κοντράστ και μεγάλους χαρακτήρες προκειμένου να είναι ευδιάκριτες, όπως και η τοποθέτηση σε χαμηλό ύψος, ώστε να είναι προσβάσιμες και σε άτομα με αμαξίδιο.
– Εισαγωγική ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο του χώρου καθώς και πληροφοριακό υλικό προβολής (φυλλάδιο) σε γραφή Braille.
– Αποψιλώσεις-καθαρισμοί.
– Αποχωματώσεις.
– Εργασίες συντήρησης.
– Διαμόρφωση βοηθητικής πρόσβασης-χωμάτινου δρόμου.
– Κατασκευή συστήματος πυρόσβεσης.
– Διαμόρφωση και βελτίωση υφιστάμενου χώρου στάθμευσης.
– Εκπόνηση Τοπογραφικού Διαγράμματος Αρχαιολογικού Χώρου.
– Εκπόνηση μελέτης Πυροπροστασίας Αρχαιολογικού Χώρου.
– Σύνταξη Μελέτης Συντήρησης Αρχαιολογικών Καταλοίπων.
Επίσης σύμφωνα με την ίδια απόφαση για την εκτέλεση του υποέργου «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Μοναστηρακίου Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου – Α’ Φάση».
Εγκρίθηκε η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Απόφαση Ένταξης του έργου.
Η εκτέλεση του υποέργου έχει χρόνο περάτωσης την 31/05/2021.
Σε εξέλιξη η πρώτη φάση των εργασιών στο Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων
Έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών ανάδειξης του Υστερομινωικού Νεκροταφείου των Αρμένων, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αναστασία Τζιγκουνάκη.
Το έργο, το οποίο με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, εντάχθηκε στο Ε.Π. «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020, με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ.
Το έργο αυτό, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει να κάνει με τη συντήρηση των τάφων και τις διαδρομές, ενώ σε δεύτερο χρόνο -θα χρηματοδοτηθεί και το δεύτερο υποέργο που αφορά στο κομμάτι των υποδομών.
Συνολικά το έργο επιδιώκει την ανάδειξη του μεγαλύτερου ανασκαμμένου νεκροταφείου της υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου (περ. 1400-1200 π.Χ.) στην Κρήτη, στην περιοχή Αρμένων, στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί 231 θαλαμωτοί τάφοι και ένας κτιστός θολωτός τάφος.
Παράλληλα με τις εργασίες ανάδειξης των τάφων θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών με τη δημιουργία διαδρομών, τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης κλπ.
Το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες του, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου. Θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Σημειώνεται ότι η ανασκαφή του Νεκροταφείου Αρμένων έγινε από τον επίτιμο γενικό διευθυντή του υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιάννη Τζεδάκι.
Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή στεγάστρων για τους δύο μεγάλους τάφους, συντήρηση των βράχων των τάφων, νέα περίφραξη του χώρου, βελτιωτικές παρεμβάσεις για τους χώρους στάθμευσης των οχημάτων και των λεωφορείων που μεταφέρουν τους επισκέπτες, ράμπα για ΑμεΑ, κατασκευή, τροποποίηση αλλά και βελτίωση διαδρομών εντός του νεκροταφείου. Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των επισκεπτών για τον χώρο και τα μνημεία στα οποία ξεναγούνται και είναι ελλιπής, η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση σήμανσης κατά μήκος των διαδρομών με ενημερωτικές πινακίδες. Επιπλέον προβλέπεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου αλλά και η κατασκευή ενός νέου, μικρότερου, που θα εξυπηρετεί κυρίως ανάγκες ανασκαφής και αποθήκευσης υλικού. Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο κτίριο, η μελέτη περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη μεγάλη αίθουσα όπου προβλέπεται η τοποθέτηση μακέτας αλλά και οπτικού ενημερωτικού υλικού για τους επισκέπτες. Στόχος είναι η προστασία και η αναβάθμιση των χώρων, ώστε να πληροί σύγχρονες προδιαγραφές, να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί λειτουργικά.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη νεκρόπολη της υστερομινωικής ΙΙΙ Α/Β περιόδου (περ. 1390-1190 π.Χ.), στην περιοχή των Αρμένων ήρθε στο φως σταδιακά από το 1969. Οι περισσότεροι τάφοι είναι θολωτοί που έχουν λαξευτεί στον μαλακό βράχο με προσανατολισμό ανατολή-δύση και έχουν λαξευτό επίσης στο μαλακό βράχο στενό διάδρομο που οδηγεί στον θάλαμο. Μόνο ένας τάφος είναι κτιστός θολωτός. Οι τάφοι ήταν οικογενειακοί: περιείχαν πολλούς νεκρούς που αποθέτονταν είτε στο δάπεδο, είτε σε σαρκοφάγους. Σε ορισμένους τάφους η προσέγγιση στο θάλαμο γίνεται με κατηφορικό δρόμο και σε άλλους με σκαλιά.