Σε νέες βάσεις επιχειρεί να οργανώσει τον τομέα της πολιτικής προστασίας ο Δήμος Ρεθύμνου, με έμφαση στην κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών, αλλά και στη συμμετοχή ενεργών πολιτών που εθελοντικά επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διαχείριση κρίσεων.
Οι κίνδυνοι από τις φυσικές καταστροφές και η αντιμετώπιση θεμάτων εκτάκτων αναγκών απαιτούν συντονισμένες ενέργειες, κυρίως δε συνεχή επικαιροποίηση των σχεδίων επέμβασης και δράσης.
Για το λόγο αυτό ο ανασχεδιασμός και η κατάλληλη προετοιμασία του Δήμου Ρεθύμνου, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης χθες υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Ρεθύμνου κ. Νίκου Κονταξάκη, υπηρεσιακών παραγόντων, Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, μελών της εθελοντικής ομάδας που περιπολεί στα περιαστικά δάση της πόλης, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Στρατού, καθώς επίσης εθελοντών, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την καλύτερη προετοιμασία και αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Κονταξάκη, επειδή βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχουν κατάλληλα καταρτισμένοι εθελοντές, οι οποίοι θα μπορούν να συνδράμουν στο έργο των αρμοδίων υπηρεσιών και να συμβάλλουν με ασφάλεια στην αντιμετώπιση πυρκαγιών αλλά και σε καταστάσεις φαινομένων από πλημμύρες, σεισμούς και γενικότερα φυσικών απειλών, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Συγκεκριμένα πρόκειται να αξιοποιηθούν προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, με κύριο αντικείμενο την κατάρτιση των εμπλεκομένων.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κονταξάκης, θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας εθελοντών, ο οποίος στόχος είναι να αποτελείται το λιγότερο από πενήντα άτομα, τα οποία θα παρακολουθήσουν μαθήματα και σεμινάρια ενημέρωσης και κατάρτισης για την οργανωμένη διαχείριση περιστατικών κρίσεων σε πρακτικό επίπεδο.
Υπεύθυνος του φορέα αυτού, πρόκειται να τοποθετηθεί ο πρώην περιφερειακός διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κρήτης κ. Χρήστος Μπουραντάς, ο οποίος συμμετείχε στην χθεσινή πρώτη συνάντηση.
Οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στο φορέα θα παρακολουθήσουν σεμιναριακά μαθήματα, συνολικά 100 ωρών, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να έχουν τη γνώση παροχής των σχετικών υπηρεσιών, λειτουργώντας και οι ίδιοι με ασφάλεια σε όποιο ενδεχόμενο περιστατικό απαιτηθεί.
Παράλληλα, όλα τα στελέχη των δημοτικών υπηρεσιών, επίσης θα ακολουθήσουν αντίστοιχο πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να γνωρίζει κάθε ένας από τη θέση που κατέχει, ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες που οφείλει να ακολουθήσει σε έκτακτες περιπτώσεις.
Αφού υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων μερών, θα οργανωθεί ένα σχέδιο παρέμβασης για κάθε περίπτωση, ώστε εθελοντές και δημοτικές υπηρεσίες, έχοντας κάνει και τις απαιτούμενες ασκήσεις εφαρμογής, να μπορούν να συντονίζουν τις ενέργειές τους και να δημιουργηθεί έτσι ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο πολιτικής προστασίας.
Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Κονταξάκης, τόνισε, ότι «πάντα υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο ακολουθούμε, ωστόσο, στόχος είναι να οργανώνουμε ολοένα και πιο σωστά τον τομέα αυτό. Η εμπειρία έχει δείξει, ότι πέρα από το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών, η βοήθεια των εθελοντών είναι αναγκαία και καθοριστική. Πρέπει ωστόσο να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις. Για να μπορέσουμε να μπούμε σε αντίστοιχα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, δημιουργούμε αυτό τον φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου. Θα πρέπει να έχει το λιγότερο 50 άτομα, τα οποία θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα σχετικά σεμινάρια και ελπίζουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο, γιατί είναι σημαντικός και σε πρακτικό επίπεδο έχει ουσιαστικό αντικείμενο κοινωνικής προσφοράς».