Ήταν μια ακόμα από τις αρκετές συναντήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη δημοτική αρχή και στους εκπροσώπους του συλλόγου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» και οι απόψεις των δυο πλευρών να βρουν σημείο σύγκλισης, ώστε να υλοποιηθεί ένα έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για την περιοχή του τέως Δήμου Αρκαδίου.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση, ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Σύλλογος «Αρχέλων», μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και συγκερασμό των απόψεών τους, έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα σημεία για τον τρόπο υλοποίησης του έργου κατασκευής των αντλιοστασίων στη Σκαλέτα και των λοιπών δικτύων, ώστε και το μεγάλο αποχετευτικό πρόβλημα να λυθεί και η περιοχή ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα-Καρέτα να προστατευθεί.
Όπως επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης, η μοναδική διχογνωμία αφορά το αντλιοστάσιο υπ’ αριθμόν πέντε, για το οποίο ο Δήμος προτείνει εναλλακτική λύση και συγκεκριμένα την κατασκευή του εκτός παραλιακού μετώπου, προς τη νότια πλευρά της περιοχής. Ωστόσο, η δημοτική αρχή σημειώνει πως εφόσον προκριθεί τελικά η συγκεκριμένη λύση υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχιστεί η αλόγιστη εκροή των λυμάτων στη θάλασσα, αφού η τοποθέτηση του αντλιοστασίου εκτός του παραλιακού μετώπου, προϋποθέτει τη δημιουργία μεμονωμένων αντλιοστασίων και οι ιδιώτες θα αναλάβουν την ευθύνη της μεταφοράς των λυμάτων στον αγωγό.
Αναμένεται νέα σύσκεψη στο υπουργείο
Το θέμα έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, του Συλλόγου «Αρχέλων» και του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (Ε.Υ.ΠΕ.), Επαμεινώνδα Τολέρη.
Προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το έργο της κατασκευής των αντλιοστασίων στην περιοχή της Σκαλέτας, ο Δήμος Ρεθύμνου και η ΔΕΥΑΡ προχώρησαν στην εκπόνηση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στον πρώην Δήμο Αρκαδίου και τα οποία έχουν οδηγήσει σε διακοπή των εργασιών, εδώ και περίπου τρία χρόνια.
Εκτός από την ολοκλήρωση του διαγράμματος των γραμμών αιγιαλού, όπου φαίνεται η θέση των αντλιοστασίων, έχουν ληφθεί υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, οι όροι που έχει θέσει η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, καθώς και οι εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί, έτσι ώστε η μελέτη να φτάσει σε οριστικό επίπεδο και να πάρει έγκριση και από την ΕΥΠΕ, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης.
Γ. Μαρινάκης: «Το έργο πρέπει να τελειώσει. Επί χρόνια μολύνεται η περιοχή»
Η δημοτική αρχή σημειώνει ότι η λύση που προωθείται είναι η καλύτερη για τη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου,
καθώς στη νέα μελέτη έχουν ληφθεί υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής και έχουν ενσωματωθεί κριτήρια περιβαλλοντικά, λειτουργικά και αισθητικά.
«Εμείς θα στείλουμε την αναθεωρημένη πρότασή μας και τα εναλλακτικά σενάρια και σε τελική σύσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα, τις επόμενες μέρες, θα προχωρήσουμε στην οριστική λύση του θέματος και στην επανέναρξη του έργου.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σεβόμαστε τις ευαισθησίες όλων και τους διαβεβαιώνω ότι το έργο της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων στην περιοχή του Αρκαδίου είναι απολύτως οικολογικό. Επιδιώκει να άρει μια μόλυνση του περιβάλλοντος, η οποία γίνεται επί πολλά χρόνια και ορισμένοι κάνουν πως το αγνοούν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό το έργο πρέπει να τελειώσει.
Σε αυτή τη διαδικασία έχουν γίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις, εμείς στο μοναδικό σημείο που υπάρχει διχογνωμία προσφέρουμε εναλλακτικό σενάριο και ελπίζουμε να δοθεί λύση από το υπουργείο και τις αρμόδιες αρχές» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος.
Για το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον Σύλλογο «Αρχέλων» και την διαβούλευση που έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Γ. Μαρινάκης ανέφερε: «H πρώτη μελέτη για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων του τέως Δήμου Αρκαδίου ακυρώθηκε για λόγους τυπικούς, μετά από αντιρρήσεις του Συλλόγου «Αρχέλων». Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θεώρησαν ότι έπρεπε το θέμα να επανεξεταστεί, με αποτέλεσμα να διακοπεί το έργο.
Επειδή, όμως, το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο και για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους αλλά και για τις χελώνες που ευχαρίστως φιλοξενούμε στην περιοχή μας και θεωρούμε πραγματικά ότι είναι ένα οικολογικό πλεονέκτημα της περιοχής που έχει καρέτα-καρέτα, αναθέσαμε σε νέο μελετητή να επανασχεδιάσει τη μελέτη, ώστε να βελτιωθεί σε σχέση με την προηγούμενη.
Όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, οι οποίες μετά από προσωπικές επαφές που είχα εγώ και ο κ. Τσιμπισκάκης, αλλά και η ΔΕΥΑΡ, με τον προϊστάμενο της ΕΥΠΕ κ. Τολέρη καταλήξαμε στο ότι πρέπει να γίνει ένας γόνιμος διάλογος, με συναινετικές λύσεις, ώστε να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο εύκολα η διαδικασία της αδειοδότησης.
Οι απόψεις έχουν συγκεραστεί σε πλείστα σημεία, υπάρχει όμως ακόμα ένα σημείο, το αντλιοστάσιο με αριθμό 5, για το οποίο εμείς παρουσιάσαμε εναλλακτική λύση στο σύλλογο «Αρχέλων».
Κατά τη γνώμη μας η λύση αυτή εγκυμονεί κινδύνους, διότι οι ιδιώτες θα πρέπει να μεταφέρουν με δική τους ευθύνη τα λύματα στον αγωγό. Ελπίζουμε ότι δεν θα συνεχιστεί αυτό που γίνεται επί πολλά χρόνια από ανεύθυνους και ασύδοτους συμπολίτες μας, οι οποίοι προτιμούν αντί να επιλέξουν τη λύση της διαχείρισης των λυμάτων, επειδή έχει ένα κόστος, να τα ρίχνουν στη θάλασσα».
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου «Αρχέλων», όταν ζητήθηκε η γνώμη της από την εφημερίδα, τόνισε ότι δεν είχε εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. για να προβεί σε δηλώσεις και το μόνο που επεσήμανε είναι ότι επιδιώκεται η ταύτιση των απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Από το 2010 έχουν σταματήσει οι εργασίες
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου κρίνεται απολύτως αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό το σοβαρό πρόβλημα με τα λύματα στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, τα οποία καταλήγουν σε θάλασσες και ποτάμια.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2010 το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) της Περιφέρειας Κρήτης να προβεί στην άμεση αναστολή εκτέλεσης έργων εντός της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, στον τότε Δήμο Αρκαδίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σκαλέτας. Η ενέργεια του ΥΠΕΚΑ ήταν στο πλαίσιο ενεργοποίησης των αρμόδιων υπηρεσιών για τη λήψη μέτρων προστασίας της καρέτα-καρέτα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην περιοχή, όπου είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται κεντρικός αγωγός αποχέτευσης.
Εκεί, διαπιστώθηκε ότι δύο αντλιοστάσια είχαν επιφέρει σοβαρές αλλοιώσεις του αιγιαλού και της παραλίας (επιχωματώσεις, συμπίεση του αιγιαλού με μηχανήματα έργου κλπ.).
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το υπουργείο, τα εννέα σχεδιαζόμενα αντλιοστάσια και σημαντικό τμήμα της όδευσης των αγωγών βρίσκονταν εντός της περιοχής του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000 και ειδικότερα εντός ζώνης που αποτελεί μια από τις τρεις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η δημοτική αρχή Αρκαδίου είχε αναγκαστεί να διακόψει κάθε εργασία στην περιοχή και σήμερα ο Δήμος Ρεθύμνου επιδιώκει να δώσει λύση στο αποχετευτικό πρόβλημα της περιοχής, καθώς στην πλέον τουριστική ζώνη του νομού Ρεθύμνου, βρίσκονται εκτός δικτύου εκατοντάδες κατοικίες, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις.