Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Ειδήσεις Ρεπορτάζ

Αναζητείται οριστική λύση για την Ελλάδα

Newsroom Από Newsroom
13/11/2012 - 7:47 πμ
στην κατηγορία Ειδήσεις Ρεπορτάζ

Πάντως, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που προετοιμάστηκε για την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κερδίζει έδαφος η διετής επιμήκυνση, καθώς όπως αναφέρεται στο κείμενου η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «Εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης».
Το προσχέδιο αυτό, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρει ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.
«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του, το Σάββατο.
«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης της τρόικας, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, που προκύπτουν από τη διετή παράταση του οικονομικού προγράμματος της χώρας, μέχρι το 2014 υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον για τη διετία 2015-2016, το χρηματοδοτικό κενό αυξάνεται ακόμη κατά 17,6 δισ. ευρώ.
Επομένως, συνολικά η διετής επιμήκυνση ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016.
Δύο χρόνια παράταση επιθυμεί η τρόικα να δοθεί στην Αθήνα για την επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», το οποίο μεταφέρει η γερμανική υπηρεσία του Πρακτορείου Reuters.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται σχέδιο «Μνημονίου Κατανόησης» (Memorandum of Understanding-MoU), «Χωρίς αυτή την επιμήκυνση του προγράμματος, η Ελλάδα θα έπρεπε εντός των επόμενων δύο ετών να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ -ως τώρα γινόταν συζήτηση για 11,5 δισεκατομμύρια- προκειμένου να επιτύχει τους αρχικούς δημοσιονομικούς της στόχους».
Ο επιπλέον χρόνος έχει σκοπό να αμβλύνει την ένταση των μέτρων λιτότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα και η αναθεωρημένη πορεία προσαρμογής προβλέπει ότι το 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014, 3% το 2015 και 4,5% το 2016. «Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να καταργήσει είτε να μεταφέρει 2000 θέσεις εργασίας σε κάποιου είδους «τμήμα υπηρεσιών», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Η γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στο Eurogroup, στις δηλώσεις της ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όσα της αναλογούν και έχει επιδείξει ως ένα βαθμό πραγματική αποφασιστικότητα, οπότε τώρα είναι πλέον η ώρα για τους πιστωτές να κάνουν το ίδιο. Και βεβαίως το Δ.Ν.Τ. να παίξει τον ρόλο του. Δεν ψάχνουμε μια γρήγορη, αλλά μια πραγματική λύση. Όχι γρήγορη λύση, αλλά πραγματική λύση».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επεσήμανε: «Πρώτα πρέπει να δούμε τι έχει επιτύχει η Ελλάδα. Θα ήθελα να δω αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια να δω την έκθεση της τρόικας, επειδή εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση η συμφωνία με την τρόικα και κάτι τέτοιο δεν έχουν πάρει τα αυτιά μου».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε: «Έρχομαι εδώ για να βοηθήσω στην επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας ώστε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο και να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Από τη στιγμή που οι Έλληνες έχουν κάνει τις σημαντικές προσπάθειες που τους ζητήσαμε, πρέπει και εμείς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν θα λυθούν τα πάντα στη σημερινή σύσκεψη. Θέλω όμως να γίνει σημαντική πρόοδος. Αυτό που βρίσκεται στην ατζέντα σήμερα είναι μια πολιτική συμφωνία να προχωρήσουμε μπροστά, η οποία θα επιτρέψει την επικύρωση του ελληνικού προγράμματος, κάτι το οποίο υποστηρίζω σθεναρά.
Θα παραμείνουν κάποια ερωτήματα προς επίλυση όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπό τις πολύ σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν οι Έλληνες τις περασμένες μέρες πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας και αυτή πρέπει να είναι μια θετική απάντηση. Εάν απαιτείται λίγος περισσότερος χρόνος θα τον έχουνε.
Χρειαζόμαστε όμως ένα ισχυρό μήνυμα από το Eurogroup. Όχι ένα αδύναμο. Τα τεχνικά ζητήματα είναι σημαντικά και πίσω από αυτά βρίσκονται οικονομικές υποθέσεις εργασίας. Όμως η πολιτική μας υπευθυνότητα είναι να τείνουμε χείρα βοηθείας στην Ελλάδα και να είμαστε έτοιμοι για μία πολιτική συμφωνία».

Τι λέει η έκθεση της τρόικας

Κατά ένα δισ. ευρώ αυξάνονται τα μέτρα που θα πρέπει να εξειδικεύσει η Ελλάδα για την περίοδο 2015-2016 σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας που έχει στη διάθεσή της η «Κ», σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπροθέσμου προγράμματος που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Η τρόικα στο προσχέδιο της έκθεσής της σημειώνει ότι εάν δεν δίνονται η 2ετης παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της, τότε θα έπρεπε να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισ ευρώ στη διετία 2013-2014 για να επιτύχει τους στόχους της.
Επιπλέον, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016. Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση για την περίοδο 2013-2014 ύψους 15 δισ ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,8 δισ ευρώ, ενώ για τη διετία 2015-2016 η αναγκαία χρηματοδότηση φθάνει στα 17,6 δισ ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 14,1 δισ ευρώ.
Σε ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στον δημόσιο τομέα θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ περίπου 2.000 εργαζόμενοι είτε θα απολυθούν είτε θα ενταχθούν σε «Ενός είδους μονάδας παροχής υπηρεσιών με αυξημένη κινητικότητα», προβλέπει η 65σέλιδη προκαταρκτική εισήγηση της τρόικας.

Share234Tweet146Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΧΝΑΡΗΣ

Στη βουλή η ενίσχυση του Γηροκομείου Ρεθύμνου

15/05/2025 - 8:06 μμ
CRE07432

Με τη γενική πρόξενο της Γαλλίας συναντήθηκε ο Στ. Αρναουτάκης

15/05/2025 - 7:30 μμ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ - ΜΑΡΑΚΗ

Μήνυμα της εντεταλμένης συμβούλου Παιδείας Περιφέρειας Κρήτης Ε. Μαράκη για τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας

15/05/2025 - 5:18 μμ
5165603402432664 τζεδασ

Γ. Μαρινάκης: Το Ρέθυμνο οφείλει πολλά στον Γιάννη Τζεδάκι

15/05/2025 - 4:59 μμ
Επόμενο άρθρο
Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα λιτότητας

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΧΝΑΡΗΣ

Στη βουλή η ενίσχυση του Γηροκομείου Ρεθύμνου

15/05/2025 - 8:06 μμ
5165603402432664 τζεδασ

Γ. Μαρινάκης: Το Ρέθυμνο οφείλει πολλά στον Γιάννη Τζεδάκι

15/05/2025 - 4:59 μμ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου καταδικάζει την ανάρτηση της σημαίας της Παλαιστίνης στο Δημαρχείο

15/05/2025 - 3:43 μμ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Την Δευτέρα 19 Μαΐου η 5η διανομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ρεθύμνης

15/05/2025 - 3:12 μμ
5165474184932547 IMG 9811

Φοιτητικές εκλογές: Πρωτιά για τη ΔΑΠ στο Ρέθυμνο με 48,91%

15/05/2025 - 1:24 μμ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Μεγάλος στόχος για τον ΟΑΚ η ολοκλήρωση των μελετών του περιφερειακού δρόμου στις αρχές του 2026

15/05/2025 - 12:35 μμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr