Νέος χώρος εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου αναζητείται για την φιλοξενία 500 ή και παραπάνω προσφύγων από τους συνολικά 1.500 που αναμένεται να φτάσουν στο νησί τους επόμενους μήνες. Αυτό φέρεται να συμφωνήθηκε στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο με αιρετούς της Κρήτης και να ματαιώθηκε το σχέδιο των υπευθύνων του μεταναστευτικού για φιλοξενία 1.000 προσφύγων στο ανενεργό στρατόπεδο Ρεθύμνου στους Αρμένους.
Στη συνάντηση που έγινε υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, συντονιστή για το προσφυγικό/μεταναστευτικό Αλκιβιάδη Στεφανή, με παρόντες τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιδήμαρχο Φαιστού Γιάννη Φασομυτάκη, τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, καθώς και η παρουσία των βουλευτών της ΝΔ Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη και Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο βουλευτής του Νομού εξέφρασαν τις έντονες διαφωνίες τους για τους σχεδιασμούς του υπουργείου για την φιλοξενία των προσφύγων στους Αρμένους, επισημαίνοντας πως η τοποθεσία είναι ακατάλληλη, με δεδομένο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος ότι δεν είναι εφικτό ένα μικρό χωριό των 150 κατοίκων να υποδεχτεί πρόσφυγες πολλαπλάσιους του πληθυσμού χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη επιλογή εγκληματική.
Το υπουργείο έδειξε να υποχωρεί μετά τις έντονες αντιδράσεις του Γ. Μαρινάκη και Γ. Κεφαλογιάννη, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι θα υποδειχτεί άλλος χώρος κατάλληλος εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ρέθυμνου, στον οποίο θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μετά από εκτενή συζήτηση οι υπουργοί αντιλήφτηκαν ότι η επιλογή των Αρμένων δεν είναι καλή και όπως μας είπε αποφασίστηκε η κατανομή των 1.500 προσφύγων ανά 500 σε χώρους που θα υποδειχτούν στο υπουργείο σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη.
«Τους είπαμε ότι η επιλογή των Αρμένων ήταν εγκληματική. Είναι σαφές πλέον ότι στους Αρμένους δεν θα εγκατασταθούν πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου ήταν να φέρουν 500 πρόσφυγες στο στρατόπεδο των Αρμένων και 500 στο πεδίο βολής. Τους εξήγησα αυτό ήταν ασύμμετρη επιλογή και ασύμμετρη προσβολή για τους Ρεθεμνιώτες. Βάσει ποιας αναλογικότητας, ποιας δικαιοσύνης, ποιας λογικής θα αναλάβει ένα χωριό του Ρεθύμνου πολλαπλάσιο αριθμό προσφύγων και θα μείνουν στο απυρόβλητο δυο νομοί ολόκληροι και ένας τεράστιος νομός θα πάρει το μισό πληθυσμό από εκείνο που θα πάρουν οι Αρμένοι; Κατάλαβαν ότι είναι μια λάθος επιλογή και ξεκινάνε όλα από μηδενική βάση. Είπαν στους βουλευτές και τον περιφερειάρχη να τους υποδείξουν χώρους για τρία πεντακοσάρια hot spot επικουρικά με τη λύση των σπιτιών, που και αυτή δεν την αποκλείουν. Τους είπαμε ότι εμείς σαν Κρήτη έχουμε ένα μοντέλο φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε. Δεν ήταν πρόθυμοι, θεωρώ όμως ότι τα ίδια τα αδιέξοδα που δημιουργούνται θα τους αναγκάσουν να πάνε σε αυτό το μοντέλο, όπως έκανε παλαιότερα και ο Μουζάλας, που αρχικά μας έλεγε για hot spot και στη συνέχεια κατάλαβε ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κρήτη εδώ. Σαν Περιφέρεια και σαν ΠΕΔ είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε 1.500 άτομα. Δηλαδή μπορούμε μέσα σε ένα μήνα να βρούμε τα σπίτια».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, έριξε το μπαλάκι για την διεύρυνση κατάλληλων χώρων φιλοξενίας προσφύγων στον βουλευτή του νομού Γιάννη Κεφαλογιάννη τονίζοντας πως: «Στο εξής ο βουλευτής θα κάνει διερεύνηση με τους υπόλοιπους δημάρχους να δει αν στο δικό μας νομό υπάρχει κάποια περιοχή στην οποία μπορούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Πάντως και ο βουλευτής είναι στην κατεύθυνση της φιλοξενίας των προσφύγων σε σπίτια και απορεί και εκείνος γιατί αυτό το θέμα δεν το επεξεργάζονται περισσότερο στο υπουργείο».