Ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε και σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με επίκεντρο τα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας. Ο υπουργός ενημέρωσε για την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ, αλλά και για το νέο χάρτη κοινοτικών ενισχύσεων της προγραμματικής περιόδου μετά το 2013 ο οποίος αφήνει αρκετές ελληνικές περιφέρειες εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (όπως η Αττική και το Νότιο Αιγαίο).
Τα δάνεια των 900 εκατ. ευρώ θα αφορούν κυρίως κεφάλαιο κίνησης με μειωμένο επιτόκιο που θα κυμαίνεται γύρω στο 4%.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Σκαναπιάκο και εκτιμάται ότι θα δοθεί πλέον οριστική λύση στη συμφωνία για τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ με κεφάλαια ύψους 1,44 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναλυτικά, εντός του Νοεμβρίου θα προωθηθούν οι εξής ρυθμίσεις:
1) Πρώτη πρωτοβουλία του υπουργείου είναι η αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση ΕΤΕΑΝ, καθώς επεκτείνεται η αποπληρωμής τους μέχρι το Μάιο του 2014. Η ακριβής επιμήκυνση θα συμφωνείται με τον κάθε δανειολήπτη.
Μέχρι σήμερα αυτό απαγορευόταν από τον κανονισμό του ΕΤΕΑΝ, ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ήδη έχει υπογραφεί, βρίσκεται σε συμφωνία με εγκύκλιο της ΤτΕ και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο Νοέμβριο.
2) Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στο νέο πρόγραμμα για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις.
Μειώνεται ο συντελεστής μόχλευσης κεφαλαίων που θα αφορά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και όλες τις τράπεζες και αφορά σε κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας για τη χρηματοδότηση δράσεων που είχαν προκηρυχθεί το 2011.
Αποδεσμεύονται λοιπόν 170 εκατ. ευρώ από αυτά τα προγράμματα και με αυτά τα κονδύλια προκηρύσσεται νέο πρόγραμμα για χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης από όλες τις τράπεζες που θα ενδιαφερθούν. Σημειώνεται ότι πρόκειται για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ενώ τα υφιστάμενα προγράμματα αφορούν μόνο επενδυτικού χαρακτήρα πιστώσεις.
Ακόμη, μειώνεται ο συντελεστής μόχλευσης στο 1 προς 1. Αυτό σημαίνει ότι για τα 170 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ οι τράπεζες θα προσφέρουν άλλα 170 εκατ. ευρώ ώστε τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να φτάσουν μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα στα 340 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η επιδότηση επιτοκίου θα διαμορφωθεί στο 50% προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δηλαδή, το δάνειο στο μέρος που προέρχεται από τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ θα είναι άτοκο και άρα στην πράξη ο δανειολήπτες θα επιβαρύνεται με το μισό επιτόκιο από το ισχύον στην αγορά.
Τα υπόλοιπα 130 εκατ. ευρώ του ταμείου επιχειρηματικότητας, οι ίδιες οι τράπεζες έκριναν πως μπορούν να απορροφηθούν και παραμένουν διαθέσιμα στα υφιστάμενα προγράμματα για τα οποία επίσης ο συντελεστής μόχλευσης διαμορφώνεται στο ένα προς ένα προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφησή τους. Ανάλογα με την πρόοδο το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί στο μέλλον.
Το ΕΤΕΑΝ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να καθοριστούν όλα τα χαρακτηριστικά του προγράμματος. Γενικά, πάντως για τα κεφάλαια κίνησης συζητείται να έχουν ανακυκλούμενα όρια και χρονική διάρκεια που δεν θα υπερβαίνει τα πέντε χρόνια με δόσεις ίσες ή άνισες.
Η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος θα γίνει με τροπολογία η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.
3) Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά στην αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων. Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», επειδή υπάρχει απορροφητικότητα, θα μειωθούν έως και 50% τα δικαιολογητικά, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, για να γίνει η απόδοσή του ακόμη μεγαλύτερη.
Για το πρόγραμμα ΕΝΑΛΙΟ, το οποίο έχει μηδενική απορρόφηση, εντός του μήνα θα δοθεί ο νέος Οδηγός Εφαρμογής που θα το καταστήσει λειτουργικότερο, ενώ σχετικά με τα 150 εκατ. ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα γίνουν ανακοινώσεις μέσα στο μήνα.
4) Η τέταρτη πρωτοβουλία συνίσταται στο Πρόγραμμα εγγύησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών, το οποίο ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο και τίθεται πλέον σε πλήρη εφαρμογή, καθώς εκδόθηκαν και οι σχετικοί οδηγοί ενώ είναι πολλές οι τράπεζες που έχουν ενταχθεί σε αυτό.
Το ΕΤΕΑΝ, από την ίδρυσή του, έχει χορηγήσει εγγυήσεις 4,5 δισ. ευρώ για δάνεια 5,5 δισ. ευρώ σε περίπου 65.000 επιχειρήσεις. Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας ορισμένες επιχειρήσεις που υπολογίζονται στο 17% του συνόλου αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των δανείων.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το Μάιο του 2014, ημερομηνία λήξεως των ομολόγων του ΕΤΕΑΝ, οι εγγυήσεις που έχουν ήδη καταπέσει και θα καταπέσουν θα φτάσουν συνολικά στα 670 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα, οι καταπτώσεις έχουν ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ.
Με το προηγούμενο καθεστώς, οι εγγυήσεις που κατέπιπταν καταβάλλονταν στις τράπεζες με ομόλογα τα οποία αποτιμώνται στην τρέχουσα αξία τους και με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή ορίστηκε ότι οι τράπεζες θα αποζημιώνονται με μετρητά.