Με βασικό εχθρό την γραφειοκρατία οι εμπλεκόμενοι φορείς επεξεργάζονται λύσεις για να προσπεράσουν τα όποια εμπόδια προκύπτουν και να μπορέσουν τάχιστα να προχωρήσουν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας, δήμου Αμαρίου και ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Η επίσπευση των διαδικασιών για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ερευνητικού κέντρου στην Σχολή Ασωμάτων αποτελεί κοινή επιθυμία και στόχο τόσο του ΕΛΓΟ Δήμητρα όσο και της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου.
Ήδη η κυρία Λιονή τις προσεχείς ημέρες θα αποστείλει σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διεκδικώντας, βασιζόμενη στην κείμενη νομοθεσία, την παραχώρηση της αγροτικής έκτασης που σήμερα ανήκει στο υπουργείο, στην Περιφέρεια για να μπορέσουν στη συνέχεια να προχωρήσουν στη συγκρότηση του φορέα διαχείρισης.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η Μαίρη Λιονή, το σχέδιο που προτείνεται από το υπουργείο αναφορικά με τη διαχείριση της Σχολής Ασωμάτων από πέντε φορείς (ΕΛΓΟ, Περιφέρεια, Δήμος, Μητρόπολη και Υπουργείο) θα είναι δυσλειτουργικό λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και γι’ αυτό το λόγο προκρίνεται η λύση της σύστασης ενός ξεχωριστού φορέα διαχείρισης που θα λειτουργεί υπό την σκέπη της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης η οποία είναι Αστική – Μη Κερδοσκοπική εταιρία της Περιφέρειας που θα μπορεί να αντιμετωπίζει ζητήματα καθημερινότητας: «Εμάς δεν μας εξυπηρετεί το υφιστάμενο σχέδιο γιατί θα πρέπει ως Περιφέρεια, ως Δήμος και ενδεχομένως ως ΕΛΓΟ Δήμητρα να βάλουμε χρήματα για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να φτιαχτεί η σχολή και να γίνουν τα νέα κτήρια. Θα πρέπει να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα, οπότε χρειαζόμαστε ένα φορέα με δικό του ΑΦΜ που θα διαχειρίζεται καθημερινά εκεί το σύστημα. Αν είναι πέντε θα υπάρχουν ζητήματα καθημερινά ως προς το ποιος φορέας θα καταθέσει το τεχνικό δελτίο κ.τ.λ; Είναι 5 εκεί πέρα μέσα μέχρι να κινηθεί ένα χαρτί θα περάσουν 5 χρόνια. Εμείς αυτό που λέμε είναι ή να μας το δώσουν να το διαχειριστούμε εμείς ή να δεχτούν να υπογράψουν το δικό μας σχέδιο που λύνει το πρόβλημα γιατί έχουμε βάλει την αγροτοδιατροφική Σύμπραξη που έχει ΑΦΜ».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα ξεπεραστούν οι σκόπελοι της γραφειοκρατίας και είναι πεπεισμένη ότι το εγχείρημα της Σχολής Ασωμάτων θα έχει αίσιο τέλος. Σε σχετικές δηλώσεις της υποστήριξε: «Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος με τον πρόεδρο και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΟ, οι οποίοι συνηγορούν και είναι ένθερμοι υποστηρικτές του σχεδιασμού που έχει κάνει ο Δήμος Αμαρίου και η Περιφέρεια για την περιοχή. Έχω αισιοδοξία ότι τα τελευταία κάστρα της γραφειοκρατίας θα πέσουνε και θα μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Το σχέδιο της προγραμματικής είναι έτοιμο και το έχουν ήδη και συνδυαστικά θα κάνουμε και την αίτηση για παραχώρηση της έκτασης σαν περιφέρεια (ο καινούριος νόμος λέει η διοίκηση και η διαχείριση αυτών των αγροκτημάτων υπάγεται στο υπουργείο, αλλά κατόπιν αιτήσεως μπορεί να παραχωρηθεί σε ΟΤΑ ή ακόμα και σε ιδιώτες) στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης να μας παραχωρήσει την έκταση (σε περιφέρεια και δήμο) για να μπορέσει ο σχεδιασμός μας να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό».
Υπενθυμίζεται, ότι το πλάνο για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων περιλαμβάνει τη δημιουργία Πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης, με αντικείμενο την αιγοπροβατοτροφία, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα στη γενετική βελτίωση των αιγοπροβάτων, με σύγχρονη τεχνολογία και κατάλληλες υποδομές. Επίσης, το πλάνο περιλαμβάνει την ίδρυση Σχολής Κτηνοτρόφων, όπου θα παρέχεται εκπαίδευση σε νέους αγρότες και παράλληλα θα προσφέρεται για μεταπτυχιακή εργασία Ελλήνων και ξένων φοιτητών.
Το συγκεκριμένο σχέδιο στοχεύει στη στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, μέσω του οποίου θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου, καθώς η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι οι κλάδοι απασχόλησης της πλειοψηφίας των κατοίκων, ενώ η οικονομική κρίση οδηγεί και άλλους στην επιστροφή στον τόπο τους και στην ενασχόληση με τους συγκεκριμένους τομείς.