Η αναζωογόνηση των οικισμών μέσα από τεχνικά έργα και υποδομές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, θα αναβαθμίσουν και θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους αλλά ταυτόχρονα θα αναδείξουν τη φυσική ομορφιά τους και την ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία τους δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας των πολιτών με τον δήμο, βρίσκονται στις προτεραιότητες του νέου αντιδημάρχου καθημερινότητας για τους οικισμούς, Γιώργου Σκορδίλη.
Καθαριότητα, φωτισμός, συντήρηση οδοστρωμάτων και άλλων υποδομών, προσβασιμότητα είναι ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των οικισμών και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, για αυτό και θα υπάρξει συνεχής συνεργασία με τους αντιδημάρχους καθαριότητας και τεχνικών έργων. Μια νέα αντιδημαρχία που ορίστηκε από τη δημοτική αρχή, με στόχο να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα χωριά του δήμου, ώστε αυτά να αναπτυχτούν και να μπορέσουν οι κάτοικοί τους να έχουν μια καλή ποιότητας ζωής.
Σύμφωνα με τον νέο αντιδήμαρχο καθημερινότητας των οικισμών στο τεχνικό πρόγραμμα που καταρτίζεται και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί αρκετά κονδύλια που θα αφορούν στους οικισμούς, ενώ όπως είπε, δρομολογούνται και σχετικά έργα μέσα από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις». «Υπάρχει το τεχνικό πρόγραμμα και αφορά τις προτάσεις των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων. Οι πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει για το τεχνικό πρόγραμμα αφορούν ένα μεγάλο έργο στους οικισμούς, έτσι ώστε να δρομολογηθούν έργα άμεσης αναγκαιότητας και να «διορθωθούν» και αδικίες που μπορεί να έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε κανένας οικισμός να μην αισθάνεται «παραγκωνισμένος», εγκαταλελειμμένος ή να θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από τον δήμο. Στην προεκλογική περίοδο πολλά ακούστηκαν για την παραμέληση των οικισμών. Εγώ προσωπικά, δεν θεωρώ ότι οι οικισμοί είναι παραμελημένοι. Έγιναν πολλά πράγματα, έγιναν πολλά έργα, απλώς οι ανάγκες είναι περισσότερες και ο δημότης και ο πρόεδρος από τη θέση του πάντα ζητά περισσότερα για να καλυφτούν οι ανάγκες του. Φυσικά τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα, έχουμε όμως τεχνικό πρόγραμμα που δίνει μεγάλη σημασία στους οικισμούς και αυτό φαίνεται από προγράμματα που έχουν εγκριθεί, όπως οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις μέσω των οποίων θα διατεθούν πολλά χρήματα στους οικισμούς τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό κομμάτι του δήμου» τόνισε ο Γιώργος Σκορδίλης.
Προτεραιότητα η αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας
Βασική προτεραιότητα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γιώργος Σκορδίλης αυτή την περίοδο, είναι να δρομολογηθούν οι παρεμβάσεις που είναι άκρως απαραίτητες, προκειμένου να «θωρακιστούν» οι οικισμοί ενόψει χειμώνα. Όπως είπε στην πλειοψηφία τους τα χωριά και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες του μητροπολιτικού δήμου -Νικηφόρου Φωκά, Αρκαδίου, Λάππας και Ρεθύμνου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες της 25ης και της 26ης Φεβρουαρίου. Παρά το γεγονός ότι εξασφαλίστηκαν κονδύλια ύψους 13,5 εκ. ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, κλιμάκια του οποίου έκαναν αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν και πιστοποίησαν το ύψος της ζημιάς, μέχρι και σήμερα τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευτεί. Ο δήμος, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, με ιδίους πόρους επιστράτευσε μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμοι και να υπάρξουν παρεμβάσεις στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ διάθεσε πόρους και για αποκατάσταση ζημιών που έχρηζαν άμεσης παρέμβασης. Ωστόσο, όπως είπε, οι ζημιές ήταν τεράστιες και προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στους οικισμούς και να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ανθρώπων στα περιουσίες αλλά ταυτόχρονα να «θωρακιστούν» οι οικισμοί ενόψει χειμώνα, πρέπει άμεσα να εισρεύσουν στα ταμεία του δήμου για να γίνουν οι δημοπρατήσεις των έργων πριν τον χειμώνα.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γιώργος Σκορδίλης, ανέφερε:
«Προτεραιότητα για τους οικισμούς είναι η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2019. Πολύ λίγα πράγματα έχουν διευθετηθεί μέχρι σήμερα. Περιμένουμε ένα πολύ μεγάλο ποσό από το υπουργείο για να ολοκληρωθούν τα έργα που πρέπει να γίνουν και να προστατευτούν οι δημόσιες και ιδιωτικές περιούσιες στον δήμο Ρεθύμνου. Οπότε η προτεραιότητα είναι να κάνουμε την αξιολόγηση για να μπορούμε να παρέμβουμε, για να προλάβουμε τυχόν καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα το χειμώνα που έρχεται. Αυτή τη στιγμή τα χρήματα που έχουν διατεθεί είναι για εργασία μηχανημάτων με διαδικασία απευθείας αναθέσεων -έκτακτης ανάγκης- από πόρους του δήμου -δόθηκαν 48.000 ευρώ στις τέσσερις δημοτικές ενότητες- ενώ και από την Περιφέρεια δόθηκαν 120.000 ευρώ ανά δημοτική ενότητα του μητροπολιτικού δήμου για άμεσες επεμβάσεις. Εκκρεμούν τα 13,5 εκ. ευρώ που αφορούν έργα για τα οποία υπάρχουν έτοιμα τεχνικά δελτία και έχουν εγκριθεί από τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και έχουν να κάνουν με αποκατάσταση κατολισθήσεων που αυτή την ώρα έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχουν πολλοί δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις περιούσιες, μιας και οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, είναι έργα που αφορούν διευθέτηση και καθαρισμό ρεμάτων, που αυτό είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, αλλά αφορούν και εμάς, γιατί αν δεν διευθετηθούν και δεν καθαριστούν υπάρχει φοβερό πρόβλημα και κίνδυνος να χαθούν ιδιωτικές περιουσίες. Η εικόνα αυτή καταγράφεται σε πολλούς οικισμούς, όπως είναι Κυριάννα, στο Γενί Βρύσινα όπου μια μεγάλη μάζα από χώματα έχει κλείσει τον δρόμο, στο Μαλάκι ήδη κάναμε μια παρέμβαση όμως, δεν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα. Άρα εμάς προτεραιότητά μας είναι να μπορούμε να κάνουμε τα έργα και να τα ολοκληρώσουμε, ώστε τον επερχόμενο χειμώνα να μην δημιουργηθούν τα ίδια ή και χειρότερα φαινόμενα. Αυτο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, γιατί κάθε χρόνο όλο και περισσότερο βλέπουμε τις επιπτώσεις της. Πρέπει στα έργα που εκτελούνται ή σε αυτά που χρήζουν βελτίωσης ή συντήρησης να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διασφαλίζουμε τις ζωές και τις περιουσίες των δημοτών».
Νέος ηλεκτρονικός τρόπος επικοινωνίας με τους δημότες και ιεράρχηση των αιτημάτων και των αναγκών
Ιδιαίτερη βαρύτητα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας των οικισμών, Γιώργο Σκορδίλη, δίδει η δημοτική αρχή στην συνεργασία των κατοίκων για αυτό και προωθεί ένα ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα, στο οποίο θα μπορούν οι δημότες να αναφέρουν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτά όπως είπε θα ιεραρχούνται, ώστε να δρομολογείται το ταχύτερο δυνατόν η αντιμετώπισή τους. «Θέλουμε τους δημότες δίπλα μας. Να μας λένε τα προβλήματά τους και φυσικά να μας ασκούν κριτική καλόπιστη και αυστηρή για να μπορούμε να βελτιώσουμε το έργο μας και τις προσπάθειες που κάνουμε. Σχεδιάζουμε έναν καινούργιο ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας με τους δημότες, ώστε το κάθε πρόβλημα να καταγράφεται και να υπάρχει μια βάση δεδομένων με τα προβλήματα και στην συνέχεια, κάθε ένα από αυτά να «χρεώνεται» στην αρμόδια υπηρεσία και τους αρμόδιους μηχανικούς, έτσι ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή η σχετική απάντηση, η κοστολόγηση του έργου και η προτεραιότητα που δίδουμε ανά έργο, ανά ενότητα και ανά οικισμό. Βέβαια για όσους δεν έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας θα συνεχιστεί η συνεργασία με τους δημότες μέσω τηλεφώνου, όπου και πάλι ο υπάλληλος της υπηρεσίας θα κάνει τη καταγραφή του αιτήματος – προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνουμε άκρως απαραίτητη τη συνεργασία και των προέδρων των οικισμών. Κατά βάση, ενώ στην πόλη ο δημότης καταθέτει το αίτημα στην υπηρεσία ή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, στα χωριά οι πρόεδροι συγκεντρώνουν τα αιτήματα των πολιτών και αυτοί τα μεταφέρουν στην υπηρεσία. Οπότε χρειάζεται μια καλή συνεργασία και με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και με τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων, τους οποίους θέλουμε συμμάχους και να βοηθούν την καθημερινότητα των χωριών τους. Επίσης, πρέπει να ξαναδούμε το θέμα του εθελοντισμού. Γιατί είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί και δραστήριοι πολιτιστικοί σύλλογοι στα χωριά που ενδιαφέρονται και που έχουν ρόλο στο χωριό τους και τους θέλουμε και αυτούς δίπλα μας. Το στοίχημα για εμάς είναι να πειστεί ο δημότης ότι νοιαζόμαστε για αυτόν και ότι οι υπηρεσίες του δήμου προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας
Όπως είπε ο κ. Σκορδίλης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και ιδιαίτερα παλαιών κτιρίων που βρίσκονται στους οικισμούς, για τα οποία πλέον υπάρχουν αιτήματα για την αξιοποίηση και επανάχρησή τους, διαδικασία την οποία ο δήμος είναι αποφασισμένος να στηρίξει.
Σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στους περισσότερους οικισμούς υπάρχει διάθεση και θέληση, η δημοτική περιουσία που αφορά κτίρια κυρίως παλιά κοινοτικά καταστήματα ή σχολεία να επισκευαστούν και αν αξιοποιηθούν είτε ως ιατρεία είτε ως γραφεία τοπικών κοινοτήτων είτε ως γραφεία πολιτιστικών συλλόγων είτε να ενταχτούν δραστηριότητες μέσα. Υπάρχει πίεση για τις συντηρήσεις των κτιρίων αυτών και φυσικά είναι ένα στοίχημα για τον δήμο να προστατέψει και να αξιοποιήσει τη δημοτική του περιούσια και τα κτίρια αυτά να αποτελέσουν ένα «κύτταρο» πολιτισμού, μόρφωσης και ψυχαγωγίας».