Το εμβληματικό μνημείο Τζαμί Νερατζέ, το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου, όπως είναι γνωστό στους Ρεθεμνιώτες, που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου στην οδό Βερνάρδου και που στέκει πάνω από 400 χρόνια καταμεσής της παλιάς πόλης, έχρηζε άμεσων παρεμβάσεων, καθώς από την δεκαετία του 80 δεν είχε γίνει ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχε το κτίριο.
Τον τελευταίο χρόνο με την ευγενική χορηγία του Ρεθεμνιώτη Νίκου Δασκαλαντωνάκη, στον οποίο απευθύνθηκε για οικονομική συνδρομή ο Σύνδεσμος Διαδόσεων Καλών Τεχνών, δρομολογήθηκαν και υλοποιηθήκαν εργασίες πλήρους ανακαίνισης στο κτίριο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, με εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης που ανέλαβε οικονομικά εξ ολοκλήρου ο όμιλος Grecotel και το κοινωφελές ίδρυμα «Νίκος Δασκαλαντωνάκης- NDF».
Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το ίδρυμα «Νίκος Δασκαλαντωνάκης- NDF» στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις που διασώζουν και προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Μετά την καθοριστική συνεισφορά του στην ανασκαφή και το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας ο φορέας «Νίκος Δασκαλαντωνάκης» ενίσχυσε την παρουσία του στον χώρο του πολιτισμού με μια σημαντική χορηγία για την ανακαίνιση του ωδείου (Νερατζέ Τζαμί), ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.
Αν και υπολείπονται ακόμα λίγες εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου, η νέα εικόνα του κτιρίου είναι εμφανής. Όλη η οροφή του Ωδείου αποκαταστάθηκε και συντηρήθηκε, άλλαξαν τα παράθυρα των θόλων, σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν τόσο στον προθάλαμο όσο και στις αίθουσες, νέο δάπεδο στα δωμάτια υποδοχής, ενώ για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος υγρασίας έγινε στεγανοποίηση και τοποθετήθηκα νέες σύγχρονες υδρορροές.
Οι εργασίες εξωτερικά του κτιρίου άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ το τελευταίο τρίμηνο έγιναν οι εργασίες στο εσωτερικό του Ωδείου.
Το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος της Grecotel για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, δημοσιογράφοι από την Αθήνα αλλά και την Κρήτη είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εργασίες που έγιναν αλλά και την έκθεση που παρουσιάζεται στην μικρή αίθουσα που βρίσκεται στην είσοδο του ωδείου, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του μνημείου, που στόχο έχει να ενημερώνει τον επισκέπτη για το κτίριο που χτίστηκε το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα βίντεο για την ιστορία της πόλης και την λειτουργία του κτιρίου ως ωδείο της πόλης, αλλά και τις εργασίες που έγιναν για την ανακαίνιση του κτιρίου .
Ο Δημήτρης Στεμπίλης, διευθυντής του ιδρύματος Νίκου Δασκαλαντωνάκη στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ο Άρης Χατζιδάκης, ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε το κτίριο και που συμμετείχε στην ανακαίνιση και στην αναστήλωση κι εμείς, από το Ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης και από τη Grecotel ουσιαστικά είμαστε αυτοί που βοηθήσανε, έτσι ώστε η επιθυμία του κυρίου Νίκου Δασκαλαντωνάκη, του προέδρου και ιδρυτή της Grecotel, να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, ώστε αυτό το κτίριο, όπως και άλλες ενέργειες που κάνει στον τομέα του πολιτισμού, να μπορέσει να λειτουργεί σωστά, να μπορέσει να αποδοθεί στους ανθρώπους του με τον τρόπο που αρμόζει σε μία σύγχρονη πόλη όπως το Ρέθυμνο. Το «Νίκος Δασκαλαντωνάκης- NDF» συμπληρώνει ενάμιση χρόνο λειτουργίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί φέτος τρέχουμε το δεύτερο πρόγραμμα υποτροφιών. Πέρυσι δώσαμε δέκα υποτροφίες και τέσσερις χορηγίες μετεκπαίδευσης· και φέτος ξεκινήσαμε το δεύτερο πρόγραμμα υποτροφιών. Εκτός από την Ελεύθερνα που η οικογένεια Δασκαλαντωνάκη εδώ και χρόνια στηρίζει το έργο του καθηγητή, του κυρίου Σταμπολίδη, την ανασκαφή και το μουσείο, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να συστηματοποιήσουμε την προσφορά μας τόσο για την Ελεύθερνα όσο και για άλλες χορηγίες με πολιτιστική διάσταση και πολιτιστικό περιεχόμενο. Το τρίτο που κάνει ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη είναι να προσπαθήσει να βοηθήσει στη «σύνδεση πρωτογενούς τομέα με τουρισμό», και είναι μια πραγματική terra incognita σε σχέση με αυτό που όλοι θέλουν ή λένε ότι θέλουν να πετύχουν. Εδώ στην Κρήτη γίνεται ήδη από τον κύριο Νίκο Δασκαλαντωνάκη, με τη φάρμα της Αgreco και κυρίως, με την σωτηρία σπάνιων ποικιλιών, τις οποίες έχουμε στα τραπέζια μας και στα ποτήρια μας. Το Ίδρυμα προσπαθεί να είναι παρόν, όχι μόνο στη φιλανθρωπία αλλά και στον πολιτισμό· όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και στη φιλανθρωπία, με μία διάσταση, όμως, κοινωνική και όχι με μία διάσταση συγκατάβασης, με μία διάσταση που έχει σχέση με την πραγματική προσφορά, όπως γινόταν τόσα χρόνια και από τον κύριο Δασκαλαντωνάκη και από τη Grecotel, χωρίς να μαθαίνει κανένας τίποτα. Αλλά στο πλαίσιο της γιορτής Τουρισμού, εμείς αποφασίσαμε με τα έργα στο Νερατζέ Τζαμί να τα συνδέσουμε με τον πολιτισμό».
Η Έφη Γαγάνη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου, αναφέρθηκε στην ιστορία του μνημείου αλλά και στην άμεση ανταπόκριση του προέδρου της Grecotel Νίκου Δασκαλαντωνάκη, στο αίτημα του συνδέσμου για την οικονομική βοήθεια προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο Τζαμί Νερατζέ. Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κα Γαγάνη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1930 από μία ομάδα γνωστών Ρεθεμνιωτών με διάθεση για προσφορά στην πόλη μας. Ασχολείται κυρίως με τη διδασκαλία και τη διάδοση της μουσικής. Στεγάζεται σε αυτό το χώρο από το 1935, ο οποίος την περίοδο της Ενετοκρατίας ήταν καθολικό μοναστήρι και κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής μετατράπηκε σε τζαμί. Είναι γνωστό σαν Νερατζέ Τζαμί αλλά οι περισσότεροι Ρεθεμνιώτες το ξέρουν σαν «Ωδείο», γιατί εδώ λειτουργεί παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου και συγχρόνως πραγματοποιούνται σημαντικές καλλιτεχνικές διοργανώσεις. Το 1957 ο Σύνδεσμός μας αγοράζει από την Επιτροπή Διαχείρισης ανταλλάξιμο μουσουλμανικών τμημάτων το μνημείο αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια η συντήρησή του ήταν ελλιπής λόγω έλλειψης αρκετών χρημάτων. Με τη βοήθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας γίνεται μερική αποκατάσταση από το 1984 μέχρι το 1991. Από τότε, όμως, το μνημείο αυτό έχει υποστεί τεράστιες φθορές και το 2017 η Αρχαιολογική Υπηρεσία μας συστήνει άμεση συντήρηση και αποκατάσταση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ανήσυχοι και προβληματισμένοι με την ευθύνη που έχουμε, αναθέτουμε στον αρχιτέκτονα Άρη Χατζιδάκη, ο οποίος είναι ειδικευμένος στη συντήρηση τέτοιων μνημείων, μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης. Με αυτή τη μελέτη ζητώ τη συμβουλή και τη βοήθεια του γνωστού Ρεθεμνιώτη Νίκου Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος αγαπά και ενδιαφέρεται για την πόλη του, από την οποία ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τουρισμό. Δεν πέρασε ούτε μία μέρα και μας απάντησε ότι θα αναλάβει ο ίδιος και το νεοσυσταθέν ίδρυμά του την αποκατάσταση αυτή. Σήμερα, μετά από ένα χρόνο, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες, όχι μόνο το Δ.Σ. του Συλλόγου, οι καθηγητές και οι μαθητές του αλλά και όλοι οι Ρεθεμνιώτες, γιατί αυτός ο χώρος αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία πολιτιστικά μνημεία της πόλης μας».
Από την πλευρά της η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος αρμόδια για θέματα τουρισμού, Πέπη Μπιρλιράκη, ανέφερε: «Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει τη χαρά να παρευρίσκεται σε μία ιδιαίτερη συνάντηση, στο Τζαμί Νερατζέ, στο Ωδείο, το γνωστό για όλους μας, το οποίο είχε την ευκαιρία να ανακαινιστεί και να κάνει μία βαθιά συντήρηση υψηλών προδιαγραφών που θα το καταστήσει ακόμα καλύτερο για το μέλλον. Είναι γνωστό ότι για μας είναι ακρογωνιαίος λίθος των πολιτιστικών χώρων και αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο αρχιτεκτονικά, αλλά και ιστορικά και πολιτιστικά εν γένει το Ωδείο μας έπρεπε να βρίσκεται πάντα σε άριστη κατάσταση και για τα μαθήματα που παραδίδει· έχουν βγει από δω οι πιο φωτισμένοι και οι πιο εμπνευσμένοι καλλιτέχνες, σήμερα γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά από την αγκαλιά του βγαίνουν κάθε μέρα νέοι καλλιτέχνες, όπως είναι ο Φίλιππος Κλαψινάκης, ο οποίος είναι ένα ταλέντο παγκοσμίου επιπέδου. Για μας το ότι οι Ρεθεμνιώτες οι ίδιοι επανέρχονται, προσφέροντας στον τόπο τους, όπως ο Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και η οικογένειά του, μέσω του ομίλου και του ιδρύματος που έχει δημιουργηθεί, επιστρέφουν στον τόπο και ανταποδίδουν στον τόπο αυτά που τους έχει προσφέρει, είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο Δήμαρχος ο ίδιος, το δημοτικό σύστημα αλλά και όλοι οι Ρεθεμνιώτες μπορούν να έχουν καλά παραδείγματα προς μίμηση στο να προσφέρουμε συνεχώς στον τόπο μας και να είμαστε ακόμα πιο συμπληρωμένη σαν κοινωνία, το δημόσιο μαζί με το ιδιωτικό μέρος προσφοράς να συμπλέουν και να αποδίδουν, για να κάνουμε την πόλη μας όλο και πιο υψηλού επιπέδου, όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά σαν κοινωνία σύγχρονη, που σέβεται το παρελθόν της και την ιστορία της».