Νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενόψει και των γιορτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της εμφάνισης της μετάλλαξης «Όμικρον».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» μας κρατά σε επιφυλακή και πως αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο πλαίσιο των νέων μέτρων ότι θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο στους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου. Η ειδοποίηση στους πολίτες θα γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει κλειστεί το ραντεβού για την πρώτη δόση. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο κάθε μήνα 100 ευρώ και με νόμο τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία. «Δεν είναι ποινή, είναι ένα αντίτιμο υγείας, μία πράξη δικαιοσύνης».
«Υπάρχει μια μόνο ηλικιακή ομάδα που επιμένει να καθυστερεί. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του Νοεμβρίου και δυστυχώς είναι κυρίως οι άνω των 60 που νοσηλεύονται και χάνονται», είπε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, ανακοίνωσε πως ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. «Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών» είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο Υπουργός Υγείας, ενώ έχουν εξασφαλιστεί μέσα από την Πολιτική Προστασία ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests και για τις ανάγκες των σχολείων.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μέτρα προτροπής και όχι καταστολής και δίκαια μέτρα. Γιατί δεν είναι οριζόντια προς όλους αλλά αφορούν πρωτίστως εκείνους τους οποίους τελικά έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν. Υπηρετούν, επίσης, τον διπλό στόχο να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Και τέλος προσαρμόζονται στη συγκυρία, ώστε αυτές οι γιορτές να είναι οι τελευταίες που θα περάσουμε με τη σκέψη μας στην πανδημία».
Κάλεσε μάλιστα τις πολιτικές δυνάμεις όταν θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή -άμεσα, τις επόμενες ημέρες- να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Οφείλουν να αρνηθούν τη διγλωσσία και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η “προαιρετική υποχρεωτικότητα”. Είναι καιρός να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και η αλήθεια είναι μόνο μία: το εμβόλιο σώζει ζωές και πρώτα και πάνω απ’ όλα τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό, όπως σας είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο».
Πέρα από τις ανακοινώσεις που έγιναν για τη δημόσια υγεία, στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνονται:
– Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό, Γιάννη Τσακίρη, του νομοσχεδίου για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ): Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
– Παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
– Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2019/2034 σχετικά με την προληπτική εποπτεία επιχειρήσεων επενδύσεων, 2019/2177 και 2020/1504 σχετικά με τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, β) Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2020/1151 σχετικά με την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, 2021/1159 σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
– Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου για την Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030.
– Εισήγηση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και την υφυπουργό, Σοφία Βούλτεψη για την Εθνική Στρατηγική Ένταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
– Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για την επιλογή Έλληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.