Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε να μην αποστείλουν οι ΔΕΥΑ της χώρας αναλυτικά τα στοιχεία των εργαζομένων τους, όπως είχε ζητηθεί αρχικά μέσω σχετικής εγκυκλίου, προκειμένου σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό να εντάσσονταν και οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, στο μητρώο ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου.
Το αρμόδιο υπουργείο πλέον αρκείται στην απογραφή δομών και υπηρεσιών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, χωρίς καμία περαιτέρω απαίτηση.
Ο κ. Μαρινάκης και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν στον κ. Μητσοτάκη τον έντονο προβληματισμό τους όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία και το μέλλον των ΔΕΥΑ, εξαιτίας των κενών που καταγράφονται σε ανθρώπινο δυναμικό. Στο τραπέζι έπεσε και η απελευθέρωση των προσλήψεων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, για να συνεχίσουν οι ΔΕΥΑ το έργο που έχουν επωμιστεί.
Μέσω παλαιότερης ανακοίνωσής της, η ΠΟΕ ΔΕΥΑ, είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη ένταξη των υπαλλήλων των ΔΕΥΑ στο μητρώο ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συγκεκριμένη ενέργεια του Ελληνικού Δημοσίου για ακόμη μία φορά έρχεται σε αντίθεση με την πάγια νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων, τα οποία ακόμη και πρόσφατα έχουν δεχθεί, ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1069/1980 είναι επιχειρήσεις ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα και ως προς το προσωπικό τους δεν υπάγονται στην έννοια του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Κάθε προσπάθεια ακόμη και έμμεσης ένταξής μας στην έννοια ακόμη και της «Γενικής Κυβέρνησης» αντίκειται στο Νόμο και στις έως σήμερα αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων».
Ο Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας στην εφημερίδα μας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συγκεκριμένη εξέλιξη.
«Το πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν αν θα πρέπει να απογραφεί το προσωπικό των ΔΕΥΑ. Το προεδρείο θεωρούσε εξ αρχής ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την ιστορία. Κάναμε μία ειλικρινή κουβέντα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξηγώντας του ότι υπάρχει μία διαδικασία πλαγιοκόπησης και αφυδάτωσης των ΔΕΥΑ, και ότι ένα σημαντικό εργαλείο των Δήμων αχρηστεύεται, ενώ και οι εργαζόμενοι έχουν αγωνία για το μέλλον τους.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι συμφωνήσαμε να μην στείλουμε ονοματεπώνυμα εργαζομένων. Θα κάνουμε μόνο απογραφή δομών και υπηρεσιών, δηλαδή μία τεχνική απογραφή πάνω σε μία φόρμα που θα δημιουργήσουμε εμείς. Συνοδευόμουν από τον κ. Βιρβιδάκη και τον κ. Ταμήλο και εξηγήσαμε από κοινού στον κ. Μητσοτάκη, ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κλίμα ήταν θετικό, ενώ θα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε με τον υπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καθυστερημένη στελέχωση με εποχικό προσωπικό τόσο των Δήμων, όσο και των ΔΕΥΑ.
«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να παίρνουμε έγκαιρα τους εργαζομένους, για παράδειγμα της καθαριότητας. Δεν μπορεί να υπάρχουν μηχανήματα τα οποία είναι ακινητοποιημένα γιατί δεν έχουμε προσωπικό. Στελεχωνόμαστε με προσωπικό καθυστερημένα, και αυτό αφορά και τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.
Στην εφημερίδα μας μίλησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Παύλος Δραγκόλας. Ο κ. Δραγκόλας στάθηκε στα κενά που καταγράφονται στις ΔΕΥΑ, τα οποία πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να καλυφθούν άμεσα, ενώ τόνισε πώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ο προβληματισμός στις τάξεις των εργαζομένων ήταν έντονος, εξαιτίας της αξίωσης του υπουργείου να σταλούν αναλυτικά στοιχεία του προσωπικού.
«Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόταση της ΕΔΕΥΑ και της ομοσπονδίας των εργαζομένων ότι δηλαδή δεν χρειάζεται να γίνει απογραφή του προσωπικού με ονοματεπώνυμα. Οπότε το υπουργείο θέλει μία τυπική απογραφή κυρίως δομών των ΔΕΥΑ. Δεν μας ζητήθηκε κάτι άλλο και δεν υπήρχε περίπτωση να δίναμε κάτι άλλο. Απλά το κράτος θέλει να ξέρει πόσοι δουλεύουν στις ΔΕΥΑ για να μπορέσει να καταγράψει και τις κενές θέσεις, προκειμένου να τις καλύψει», δήλωσε ο κ. Δραγκόλας, προσθέτοντας:
«Συζητήθηκαν επίσης θέματα απελευθέρωσης των προσλήψεων, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις ήταν πάρα πολλές και το προσωπικό δεν επαρκεί. Μας δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα των προσλήψεων.
Από την στιγμή που δεν «αγγίζουμε» το κράτος δεν υπήρχε και λόγος να πειράξουμε τις επιχειρήσεις. Ας τις αφήσουν να λειτουργήσουν όπως ορίζει ο νόμος. Από την άλλη ωστόσο μεγάλο πρόβλημα παραμένει η γραφειοκρατία και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο.
Γενικά το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονος προβληματισμός στις τάξεις των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, για το αν θα ενταχθούμε και εμείς σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Το υπουργείο θα αρκεστεί σε μία μικρή απογραφή των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ», επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.