Έως το τέλος του μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση του Δήμου Ρεθύμνου με τον ανάδοχο εργολάβο για το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης, που θα εφαρμοστεί αυτή την φορά για την ανακύκλωση του τηγανόλαδου.
Πρόκειται για ένα νέο καινοτόμο σύστημα, το οποίο ήδη λειτουργεί πιλοτικά, αφού σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί τριάντα συνολικά «έξυπνοι» κάδοι για ανακύκλωση τηγανόλαδου, κίτρινου χρώματος. Οι τριάντα κάδοι έχουν «έξυπνα συστήματα» και κάθε φορά που γεμίζουν ενημερώνουν για την αναγκαιότητα να αδειάσουν.
Οι 30 κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους και φέρουν ειδικό αισθητήρα (smart sensor), ο οποίος αποστέλλει στοιχεία σχετικά με τη θέση του κάδου (GPS), το ποσοστό πληρότητάς του, τη θερμοκρασία και άλλα χρήσιμα δεδομένα σε διαδικτυακή πλατφόρμα.
Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει τις συντεταγμένες των κάδων σε ψηφιακό χάρτη της πόλης με μοναδιαία αρίθμηση για κάθε κάδο και εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο, την κατάσταση πληρότητας των κάδων.
Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων alert (email/sms) σε περίπτωση μετακίνησης του κάδου, σε επιλεγμένο ποσοστό πλήρωσης και σε περίπτωση αυξημένης θερμοκρασίας.
Οι 20 κάδοι που τοποθετήθηκαν σε σχολικές μονάδες δεν θα φέρουν αισθητήρα, ωστόσο οι διευθυντές των μονάδων θα μπορούν να εισάγουν στην πλατφόρμα την ημερομηνία πλήρωσης του κάδου (ή ποσοστό πλήρωσης του κάδου π.χ. 80%).
Ο στόχος του προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων είναι η βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «COMPOSE», σύμφωνα με τις καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί πανευρωπαϊκά. Στο πλαίσιο του «COMPOSE» προβλέπεται η υλοποίηση 15 πιλοτικών δράσεων με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή καλών πρακτικών στις συμμετέχουσες χώρες, μία εκ των οποίων σχετίζεται με «έξυπνες» εφαρμογές στα συστήματα συλλογής Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων (ΧΜΕ), στον Δήμο Ρεθύμνης και την αξιοποίησή τους προς βιοντίζελ.
Η δράση συντονίζεται από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης που είναι ο συντονιστής των δράσεων του COMPOSE στην Ελλάδα και ο αρμόδιος φορέας για την διαμόρφωση κοινής μεθοδολογίας και μοντέλου αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς και για την τεχνική καθοδήγηση όλων των πιλοτικών δράσεων στις 11 χώρες.
Στο «COMPOSE», ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας και θα ωφεληθεί τόσο από τις καλές πρακτικές, την εμπειρία και τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί από τη διακρατική συνεργασία, όσο και από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης για την αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος Ανακύκλωσης Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων, το οποίο είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Πολυτεχνείου Κρήτης σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Δράσης RECOIL (2014-2015).
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης Νικολέτα Γκολφινοπούλου ανέφερε: «Έγινε ο διαγωνισμός πλειοδοτικός, υπάρχει ανάδοχος και πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ωστόσο το πρόγραμμα λειτουργεί ήδη πιλοτικά εδώ και τέσσερις μήνες σε τριάντα σημεία της πόλης. Παρακολουθούσαμε με αισθητήρες πως δουλεύει το σύστημα και πλέον θέλουμε να το «επικοινωνήσουμε» με τους πολίτες, γιατί οι κάδοι αυτοί μοιάζουν με τους κάδους του γυαλιού και θέλουμε να γνωστοποιήσουμε την ανακύκλωση του τηγανόλαδου. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση πλέον στους πολίτες ότι τα χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα πρέπει να εναποτίθενται στους ειδικούς κάδους αυτούς μεσα σε μπουκάλια, γιατί όταν τα πετάμε στο νεροχύτη δημιουργούμε πρόβλημα και στους σωλήνες αλλά ταυτόχρονα μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα είναι σημαντικό ότι το τηγανόλαδο μετά θα αξιοποιηθεί και θα μετατραπεί σε βιοντίζελ.
Πρόκειται για «έξυπνους κάδους» που έχουν δηλαδή αισθητήρες και ενημερώνουν αυτόματα για την πληρότητά τους αλλά και για το αν υφίστανται βανδαλισμούς, αν μετακινούνται κτλ».
Οι θέσεις των 30 κάδων που φέρουν τον ειδικό αισθητήρα είναι:
1. Μαρίνα
2. Κουμπές
3. Σαρακίνα (τέρμα Αποστολάκη)
4. Κουμουνδούρου
5. Τρανταλίδου (νοσοκομείο)
6. Κονδυλάκη (ΙΚΑ)
7. Περιφερειακός (Ηλιοβασιλέματα)
8. Μάχης Ποταμών
9. Κολοκοτρώνη (τέρμα)
10. Οπλαρχηγού Παχλά
11. Καστελλάκια
12. Δασαρχείο (Μισσίρια)
13. Μάχης Κρήτης
14. Πλατανιάς
15. Πάργκινκ Συνατσάκη
16. Καζαντζάκη (Σχολή Αστυφυλάκων)
17. Ατσιπόπουλο
18. Γάλλου
19. Άδελε (δημαρχείο)
20. Λούτρα
21. Κυριάννα
22. Τσεσμές
23. Γωνιά (Αθάνατος δημαρχείο)
24. Γεράνι
25. Επισκοπή
26. Αργυρούπολη
27. Αρμένοι
28. Ρουσσοσπίτι
29. Χρωμοναστήρι
30. Πρινές
Η καινοτόμα πρακτική θα παρουσιαστεί σε διεθνές συνέδριο στην Αμβέρσα
Η καινοτόμα αυτή πρακτική διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα από την προϊσταμένη της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, σε διεθνές συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αμβέρσα στο πλαίσιο του προγράμματος WINPOL, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης. Το συνέδριο θα εστιάσει σε άλλα καινοτόμα μοντέλα συλλογής, πρόληψης και ανακύκλωσης.
Το έργο WINPOL- Interreg Med, στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου ως εταίροι, πραγματεύεται «έξυπνα συστήματα και πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων». Το έργο βρίσκεται στη φάση ανταλλαγής ορθών πρακτικών και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των εταίρων για τη μεταφορά στην επικράτειά τους. Αυτή τη φορά, η έρευνα έφερε την ομάδα στην πόλη Imola της Ιταλίας, όπου είδαν ένα εξαιρετικό μοντέλο διαχείρισης. Σκοπός του έργου είναι όλα αυτά τα παραδείγματα και καλές πρακτικές να φτάσουν στις τοπικές κοινωνίες, ακροατήρια και ενδιαφερόμενα μέλη κάθε εταίρου. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια στο Ηράκλειο και στα Χανιά συναντήσεις – εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού και ξεχωριστά των τοπικών αρχών και ενδιαφερομένων μελών με σκοπό τη μεταφορά της γνώσης και εμπειρίας που προέκυψε από τα σεμινάρια και τις επισκέψεις μελέτης, στην προσπάθεια βελτίωσης και εξέλιξης των τοπικών μας συστημάτων διαχείρισης.