Την αυτοψία κλιμακίου μηχανικών του υπουργείου Υποδομών αναμένουν στο Αμάρι προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της κατασκευής δυο μικρών λιμνοδεξαμενών σε Γερακάρι και Ελένες, που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούν στον σχεδιασμό για την κατασκευή φράγματος.
Η αρχική μελέτη έχει ενταχθεί στο μεγάλο έργο κατασκευής του φράγματος του Πλατύ Ποταμού. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των χωριών χαρακτηρίζουν προβληματικό τον σχεδιασμό για την κατασκευή Φράγματος Γερακαρίου – Ελενών και ζητούν τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί για τις μελέτες να αξιοποιηθούν για την κατασκευή δυο λιμνοδεξαμενών.
Αν και υπάρχει η πολιτική βούληση για την ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων, είναι αναγκαίο μηχανικοί του υπουργείου να κάνουν αυτοψία στο χώρο, ώστε να δουν ότι τεχνικά μπορεί το έργο να υλοποιηθεί. Η πανδημία του κορονοϊού ανέβαλλε επί μακρόν την επίσκεψη του κλιμακίου, κάτι που θα γίνει το προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός.
Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι πρότειναν: «την δημιουργία λιμνοδεξαμενής κλειστού τύπου (μεμβράνες), μακριά από την κοινότητα Ελενών, στη θέση Πατητήρι, στο στένεμα του φαραγγιού προς τη θέση Κεφάλια, χωρητικότητας 500 – 600 χιλιάδων κ.μ. που θα καλύψει με φυσική ροή τις αρδευτικές περιοχές Φώτη (κοινότητας Γερακάρι), και των αδρευτικών περιοχών των κοινοτήτων Βρυσών – Καρδακίου και Άνω Μέρους – Δρυγιών – Χορδακίου με εξέταση της δυνατότητας άρδευσης του οροπεδίου Άι – Τίτος της κοινότητας Βρυσών και της όμορης κοινότητας Νευς Αμαρίου.
Μια μικρότερη λιμνοδεξαμενή κλειστού τύπου (μεμβράνες) χωρητικότητας 200 – 300 χιλιάδων κ.μ. στην ευρύτερη περιοχή Κεφάλες – Κάμπος της κοινότητας Γερακαρίου που θα καλύψει με φυσική ροή τις υπόλοιπες αρδευτικές περιοχές της κοινότητας Γερακαρίου και της Κοινότητας Ελενών – Μεσσονησίων. Επισημαίνεται η σημασία αυτής της δεύτερης μικρότερης λιμονδεξαμενής, γιατί μόνο έτσι θα καλυφθούν πλήρως με φυσική ροή οι αρδευτικές ανάγκες όλων των κοινοτήτων και οικισμών της περιοχής μας κι έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι και πάγια έξοδα λόγω της απαλλαγής πλέον από την αναγκαιότητα κατασκευής αντλιοστασίων και δικτύων άντλησης από το φράγμα του Πλατύ.
Μαζί με την κατασκευή των δύο λιμνοδεξαμενών να ξεκινήσει παράλληλα η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου για όλους τους οικισμούς. Αυτό, άλλωστε είναι αναγκαίο, αφού βρισκόμαστε στη λεκάνη απορροής του φράγματος του Πλατύ. Επίσης, είναι αναγκαίο και οικονομικότερο με την ευκαιρία κατασκευής του αποχετευτικού να γίνει αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, όπου χρειάζεται, καθώς σε κάποιες κοινότητες είναι κατασκευασμένο πριν έξι δεκαετίες.
Καλλιέργεια των υφιστάμενων πηγών και κατασκευή μεγαλύτερων δεξαμενών στα σημεία όπου βρίσκονται, χωρητικότητας έως 500 κ.μ.
Βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής μας, καθώς ειδικότερα ο επαρχιακός δρόμος σύνδεσης είναι κατασκευασμένος την δεκαετία του 50».