Σημαντική άνοδος αναμένεται φέτος στην παραγωγή του ελαιολάδου μετά την περσινή καταστροφική χρονιά για το βασικό προϊόν του νησιού και τη σοβαρή ζημία που υπέστη η τοπική οικονομία.
Με βάση τις εκτιμήσεις των ελαιοκομικών φορέων και τη μέχρι στιγμής πορεία της καρποφορίας των δέντρων, η παραγωγή θα κυμανθεί σε περίπου 100.000 τόνους ελαιολάδου, ποσότητα, η οποία θεωρείται ικανοποιητική και προσδιορίζει μια «καλή χρονιά» για τους παραγωγούς.
Ωστόσο, προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά, οι ειδικοί θέτουν με σαφήνεια το ζήτημα της σωστής και μεθοδευμένης καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, ειδικά μετά τα περσινά δεδομένα και το δεινό πλήγμα της ελαιοπαραγωγής, που έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Εκτιμάται, ότι η μείωση, η οποία σημειώθηκε οφείλεται όχι μόνο στην παρατεταμένη ανομβρία, αλλά και στην αστοχία που καταγράφηκε στη διαδικασία των δολωματικών ψεκασμών.
Οπότε, καθίσταται σαφές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι τυχόν λάθη και φέτος θα αποβούν μοιραία για την οικονομική κατάσταση των αγροτών, που ήδη υποφέρουν λόγω της «χαμένης» ελαιοκομικής περιόδου που προηγήθηκε.
Οι καλοκαιρινοί μήνες κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντική χρονική περίοδος για την περαιτέρω πορεία έως την εποχή της συλλογής του ελαιοκάρπου, καθώς από τη σωστή υλοποίηση της δακοκτονίας, θα εξαρτηθεί η ποσότητα και η ποιότητα του λαδιού που θα παραχθεί φέτος.
Βεβαίως, οι ακραίες καιρικές συνθήκες πάντα είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να προβλεφθεί και ουσιαστικά ελλοχεύει ένας κίνδυνος από τυχόν ξηρασία. Όμως υπό φυσιολογικές συνθήκες το μόνο που μπορεί να απειλήσει φέτος την παραγωγή, είναι η λάθος καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, όπως εκτιμάται από τους εκπροσώπους των ελαιοκομικών φορέων.
Στο μεταξύ οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου παραμένουν χαμηλές, αν και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές ακολουθούν αυξητικές τάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. η τιμή για το έξτρα παρθένο κατά την τρέχουσα περίοδο στο νησί μας, κυμαίνεται από 2,60-2,70 ευρώ το κιλό.
Αναλυτικά:
ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ
Αναμένεται παραγωγή εκατό χιλιάδων τόνων ελαιολάδου στην Κρήτη
Κρίσιμος παράγοντας η σωστή και μεθοδική καταπολέμηση του δάκου
Σε ικανοποιητικά επίπεδα αναμένεται να εξελιχθεί η παραγωγή του ελαιολάδου φέτος, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η καρποφορία εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής.
Ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης κ. Νίκος Μιχελάκης με βάση τις πληροφορίες που έχει συλλέξει από ολόκληρο το νησί και τις υπηρεσίες που συνεργάζεται, έκανε λόγο χθες, μιλώντας στην εφημερίδα μας για παραγωγή που θα κυμανθεί σε περίπου 100.000 τόνους ελαιολάδου.
Το γεγονός κρίνεται πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά μετά την περσινή χρονιά, κατά την οποία η ελαιοπαραγωγή υπέστη δεινό πλήγμα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας αλλά και της αστοχίας στη διαδικασία καταπολέμησης του δάκου της ελιάς.
Ειδικά για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μιχελάκης τόνισε, ότι η τρέχουσα περίοδος είναι πάρα πολύ σημαντική για την περαιτέρω πορεία ως την εποχή της συλλογής του ελαιοκάρπου, τονίζοντας την προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί στο έργο των δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου.
Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι: «Από τη σωστή υλοποίηση της δακοκτονίας, θα εξαρτηθεί η ποσότητα και η ποιότητα του λαδιού που θα παραχθεί φέτος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή των ενδεδειγμένων μεθόδων».
Ο ίδιος σημείωσε, ότι: «Βεβαίως και οι ακραίες καιρικές συνθήκες πάντα είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να προβλεφθεί και ουσιαστικά ελλοχεύει ένας κίνδυνος. Όμως υπό φυσιολογικές συνθήκες το μόνο που μπορεί να απειλήσει φέτος την παραγωγή είναι η λάθος καταπολέμηση του δάκου της ελιάς».
Σταθερά χαμηλές οι τιμές στην Κρήτη
Στο μεταξύ οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου παραμένουν χαμηλές αν και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, ακολουθούν αυξητικές τάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θέμα για το οποίο ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. δήλωσε, ότι αυτό οφείλεται στα τεκταινόμενα στην Ισπανία, όπου λόγω του ότι αναμένεται πολύ χαμηλή παραγωγή λαδιού φέτος, αυξήθηκαν πολύ οι τιμές παρασύροντας άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Λόγω των συγκεκριμένων εξελίξεων επηρεάστηκε η αγορά της Πελοποννήσου όχι όμως και της Κρήτης, στην οποία οι τιμές έμειναν σταθερές.
Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. οι τιμές για το έξτρα παρθένο (0,3ο), κυμαίνονται στην Κρήτη από 2,60-2,70 ευρώ/κιλό, στην Πελοπόννησο – Ιόνια από 2,75-3,0, στην Λέσβο στα 2,55 και στην Κύπρο στα 2,70 ευρώ/κιλό.
Στην Ισπανία την εβδομάδα 11-15 Ιουλίου οι τιμές παραγωγού για το έξτρα κυμάνθηκαν στα 2,40 η μέγιστη, στα 2,35 η μέση και στα 2,25 η ελάχιστη, ενώ για το (απλό) Παρθένο (Οξ.<2ο) ήταν 2,25 και για το Λαμπαντε 2,07 ευρώ/κιλό.
Παράλληλα οι πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες είχαν μια πτώση της τάξεως του 20%.
Ανησυχία για τα προβλεπόμενα στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.
Στο μεταξύ ο κ. Μιχελάκης, μιλώντας χθες στην εφημερίδα μας, τόνισε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τα προβλεπόμενα στη νέα Κ.Α.Π. που αφορούν την Ευρώπη, καθώς οι πληροφορίες και τα σενάρια που συζητούνται προσδιορίζουν μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν μεταφορά των επιδοτήσεων από την Κρήτη σε άλλες περιοχές, θα συμβάλουν στην αποδυνάμωση Ελαιοπαραγωγών και θα προκαλέσουν πτώση των τιμών ελαιολάδου!
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη: «Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι να υπάρξουν δύο μόνο Περιφέρειες όσων δικαιωμάτων για όλες τις Καλλιέργειες και μια για τους Βοσκοτόπους αντίθετα από την πρόταση της προηγούμενης ηγεσίας που προέβλεπε τρεις Περιφέρειες για Βοσκότοπους, Ετήσιες και Πολυετείς καλλιέργειες.
Το σενάριο όμως αυτό είναι φανερό ότι θα είναι σε βάρος των ελαιοκαλλιεργειών και θα σημάνει μεταφορά σημαντικών ποσών επιδοτήσεων σε άλλες περιοχές και άλλες καλλιέργειες και οικονομική αποδυνάμωση των ελαιοπαραγωγών, που έτσι θα αναγκάζονται να πωλούν σε χαμηλές τιμές το προϊόν τους για να επιβιώσουν..».
Ο κ. Μιχελάκης συνέχισε σχολιάζοντας ότι μέχρι στιγμής οι φορείς της Κρήτης και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί δεν έχουν εμφανιστεί με μία συγκεκριμένη πρόταση, λέγοντας ότι: «ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισε διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες διαφόρων οργανώσεων και φορέων που μάλλον ωφελούνται με τις νέες ρυθμίσεις, διάφοροι Φορείς από την Κρήτη υποβάλλουν αποσπασματικά προτάσεις προκαλώντας σύγχυση και εντυπώσεις για ύπαρξη διχογνωμιών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία προφανώς έτσι θα έχει το δικαίωμα να τις αγνοήσει».
Ο ίδιος τόνισε, ότι καλό θα είναι, έστω και καθυστερημένα να υπάρξει μια συντονισμένη γενική πρόταση από το νησιά μας, με την συμβολή του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και των άλλων ελαιοκομικών Φορέων.
Καταλήγοντας τόνισε, ότι η πρόταση της Κρήτης πρέπει να γίνει με βάση τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τις εκτάσεις, τον αριθμό των δικαιούχων και τα ποσά των επιδοτήσεων κατά καλλιέργεια και διοικητική Περιφέρεια.
«Τα στοιχειά αυτά ασφαλώς οφείλει να τα δημοσιοποιήσει επίσημα και άμεσα το υπουργείο, ώστε να συνδράμουν στη σύνταξη μιας σωστής πρότασης, αλλά και να επιτρέψουν την συναγωγή συμπερασμάτων», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.