Την απάντηση των θεσμών περιμένει σήμερα η Ελλάδα στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας. Την κατάθεση της πρότασης επιβεβαίωσε με επίσημες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Για το περιεχόμενο του κειμένου υπάρχουν πολλές διαρροές, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Πάντως φαίνεται ότι πρόκειται για προτάσεις από τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και αναμένει πλέον την συμβολή των Ευρωπαίων στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν δέχεται μείωση σε μισθούς και συντάξεις και δεν φαίνεται να κάνει πίσω στα δύο αυτά σημεία. Αντίθετα, σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, όπως έχει διαρρεύσει, η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές ενοποίηση Ταμείων, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, εκπόνηση νέων αναλογιστικών μελετών και «πάγωμα» στη μείωση των επικουρικών. Η Αθήνα επιχειρεί στο κείμενο συμφωνία που παρέδωσε στους δανειστές να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες για το 2015 προτείνεται πλεόνασμα κάτω από το 1% και για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Στο μέτωπο του Φ.Π.Α. η ελληνική κυβέρνηση ζητά τα φάρμακα και λίγα τρόφιμα να έχουν συντελεστή 6%, ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και ο τουρισμός να υπαχθούν σε συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 11% και 12%. Στον υψηλό συντελεστή μεταξύ 22% και 23% η κυβέρνηση επιθυμεί να εντάξει τα καύσιμα, τα ακίνητα, την ένδυση και υπόδηση, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και άλλες υπηρεσίες. Εάν γίνει δεκτή η συμφωνία οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ θα καταργηθεί και η έκπτωση του Φ.Π.Α. στα νησιά.
Ο ΕΝΦΙΑ προτείνεται να διατηρηθεί ως έχει για φέτος, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοστούν το 2016. Στο πεδίο της έκτακτης εισφοράς η Αθήνα προτείνει κατάργηση της έκπτωσης του 30% και σκοπεύει να την αυξήσει για τους έχοντες.
Από την άλλη πλευρά πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «έκλεισε» η συμφωνία μεταξύ των θεσμών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας, πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα σήμερα, ωστόσο, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές με ποιο τρόπο θα πρέπει να επικοινωνηθεί στην Αθήνα, μέσω τηλεδιάσκεψης με το Μέγαρο Μαξίμου ή με φυσική συνάντηση. Από τη στιγμή που θα αποσταλεί όμως οι εταίροι περιμένουν μία γρήγορη απάντηση από την Αθήνα.