Έναν ακόμα αναξιοποίητο ελληνικό θησαυρό, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της έκτασης της χώρας, αποτελούν οι προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτές του δικτύου Natura 2000. Η ανάδειξη και αξιοποίησή τους θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν και να φέρει στην ελληνική οικονομία έσοδα δισεκατομμυρίων και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αντ’ αυτού παραμένουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παραμελημένες και παγιδευμένες σε απαξιωμένους από την κρίση και τη γραφειοκρατία φορείς διαχείρισης, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών της διαΝΕΟσις, αν το 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνυόταν και αξιοποιούνταν, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να εξασφαλίζει δύο δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα τον χρόνο και θα προσέθετε 15.000 θέσεις εργασίας.
Οι περιοχές στην Ελλάδα που τελούν υπό προστασία αντιστοιχούν στο 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας και στο 1,5% της θαλάσσιας. Οι περισσότερες ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Σε ότι αφορά την Κρήτη το 33% των εκτάσεων της έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες περιοχές ΝΑτουρα 2000.
H συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστηρίζει ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα πλεονεκτήματα των προστατευόμενων περιοχών του νησιού μας και να τις διαφυλάξουμε για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας. Όπως πρόσθεσε η υπερβόσκηση και οι καταπατήσεις αποτελούν δυο παράγοντες που «απειλούν» τις περιοχές αυτές.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αντιληφτούμε ότι το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας, δεν είναι κάτι ξένο, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε για τους άλλους, αλλά για τον ίδιο μας τον εαυτό. Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι εκτάσεις οι προστατευόμενες είναι απαγορευτικές και θεωρούμε ότι είναι ξένες. Δεν συνειδητοποιούμε ότι οι προστατευόμενες περιοχές είναι ένα φυσικό αγαθό, το οποίο ανήκει σε όλους μας και καλούμαστε όλοι να το απολαύσουμε και να το προστατέψουμε. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι προστατευόμενες περιοχές του νησιού είναι φυσικοί πόροι, φυσικά αγαθά που ανήκουν σε όλους μας. Δεν είναι κάτι ξένο που κάποιος καλείται να το προστατέψει».
Για τη διαχείριση και την προστασία των περιοχών αυτών ανά την Ελλάδα δημιουργήθηκαν πριν από 18 χρόνια οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦοΔΠΠ) που, όπως επισημαίνει η διαΝΕΟσις, καλύπτουν μόλις το 30% των προστατευόμενων περιοχών, ενώ το 70% παραμένει χωρίς οργανωμένο φορέα για τη διαχείριση και την προστασία τους. Επιπλέον, λόγω ελλιπούς και περιστασιακής χρηματοδότησης, οι φορείς αυτοί έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο. Το 2016 χρηματοδοτήθηκαν με έκτακτη χρηματοδότηση και για το 2017 επιλέχθηκε, πρόσφατα, η ίδια στρατηγική. Υπάρχουν 28 φορείς που διαχειρίζονται τις 95 από τις 419 προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία 13 νέων φορέων διαχείρισης στα αντίστοιχα γεωγραφικά όρια των περιφερειών της χώρας, με πηγές χρηματοδότησης από εμπορική δραστηριότητα, χορηγίες και ανεκμετάλλευτα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η μελέτη της διαΝΕΟσις βασίζεται και στην αναγωγή των επιδόσεων ενός ορθά διαχειριζόμενου χώρου, του Φαραγγιού της Σαμαριάς, στο 40% των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών. Οι πόροι από συνεργασίες με επιχειρήσεις, εισιτήρια εισόδου και χώρων στάθμευσης, ξεναγήσεις συγκροτούν την αγορά αυτή. Στην Ελλάδα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε προστατευόμενης περιοχής, τα προς πώληση προϊόντα μπορεί να είναι και αγροτικά ή κτηνοτροφικά τρόφιμα, για τα οποία δημιουργείται υπεραξία μέσω της σύνδεσής τους με την περιοχή προέλευσης. Πολιτική που προτάσσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Σελ. 5