Ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, αναφορικά με την αναποτελεσματικότητα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 κατέθεσαν 46 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης.
Οι βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κορινθίας Χρήστο Δήμα, υπογραμμίζουν ότι τριάντα τρεις μήνες μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, η αποτυχία του αποτελεί κοινή παραδοχή. Κάνοντας λόγο για αδιάθετα κονδύλια και γραφειοκρατικά εμπόδια σε μια εποχή, που η χώρα χρειάζεται πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, επισημαίνουν πως η αναποτελεσματικότητα του νόμου ήταν αναμενόμενη, καθώς επιτρέπει να υποβάλλει κάποιος πρόταση χωρίς εξασφαλισμένο χώρο επένδυσης, χωρίς απαιτούμενες άδειες ή εξασφαλισμένα κεφάλαια, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μην είναι εφικτό να υλοποιηθούν ποτέ ορισμένα από τα επιχειρηματικά σχέδια, με αποτέλεσμα να μην έχουν φτάσει ουσιαστικά χρήματα στην αγορά.
Επιπρόσθετα, τονίζουν πως παρά την πρόσφατη ανακοίνωση για δυνατότητα προκαταβολής της επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο Ν.4399, εφ’ όσον έχουν υλοποιήσει το 25% της επένδυσης, ο επενδυτικός νόμος παραμένει ακόμη αποτυχημένος, δεδομένου ότι ακόμη και αν υπήρχαν επιχειρήσεις που είχαν ολοκληρώσει το 100% του έργου, στην πραγματικότητα δεν μπορούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες να υποβάλλουν αίτημα τελικού ελέγχου, αφού δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα το πληροφοριακό σύστημα.
Τέλος, επισημαίνουν πως η εφαρμογή του Ν. 4399 εγείρει και σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με ζητήματα ασφάλειας απέναντι στη διαφθορά, με την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία να έχει αφαιρέσει κάθε προηγούμενη δικλείδα ασφαλείας. Υπενθυμίζοντας, ότι παλαιότερα η αξιολόγηση γίνονταν από δύο τυχαίους εξωτερικούς αξιολογητές εγγεγραμμένους στο ειδικό μητρώο, και αν υπήρχε διαφοροποίηση χρησιμοποιούνταν τρίτος αξιολογητής, χωρίς καμία ανάμειξη υπηρεσίας ή της πολιτικής ηγεσίας. Με τον νόμο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η αξιολόγηση γίνεται από μόνο έναν ειδικό, του οποίου την επάρκεια κρίνει ειδική επιτροπή που συστήθηκε με δυνατότητα να τροποποιεί κατά το δοκούν την τελική αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, ο υπουργός οφείλει να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, έτσι όπως αυτά παρατίθενται παρακάτω, ως προς τα σημαντικά περιθώρια εξυπηρέτησης ημέτερων που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων:
1. Θεωρείτε αξιόπιστη την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων με τον τρόπο που αναφέρεται παραπάνω;
2. Πόσα επενδυτικά σχέδια έχουν λάβει χρηματοδότηση μέχρι σήμερα; Θεωρείτε επιτυχημένη τη μέχρι τώρα λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου; Σε ποιο βαθμό είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί σε αιτήματα τελικού ελέγχου στα καθεστώτα «νέες και ανεξάρτητες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» και «ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού».
3. Πως έγινε η συγκρότηση του Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών; Είναι αληθές πως έγινε απευθείας ανάθεση σε φυσικό πρόσωπο για την παροχή συμβουλευτικής υπηρεσίας με θέμα τον έλεγχο και την αξιολόγηση των δικαιολογητικών των υποψηφίων προς εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών και στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών; Είναι αληθές, πως άμεσος συνεργάτης του γενικού γραμματέα τοποθετήθηκε πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης; Γνωρίζετε εάν ισχύει το γεγονός πως προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου κληρώνεται συνεχώς σε συγκροτήσεις οργάνων ελέγχου, ενώ θα έπρεπε τυπικά να κωλύεται από ασυμβίβαστο; Τα μέλη των Κεντρικών Οργάνων Ελέγχου είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος;
4. Ποια διαδικασία ακολουθείται για τη διαφάνεια των αποφάσεων συγκρότησης των συλλογικών οργάνων των επιτροπών αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων, των επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων, των οργάνων ελέγχου επενδύσεων, της επιτροπής διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών και των γνωμοδοτικών επιτροπών; Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια στις διαδικασίες αυτές;
5. Όπως διαφαίνεται από σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή, πρόθεσή σας είναι να γίνονται αποσπάσεις προσωπικού στη γενική γραμματεία στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, χωρίς να απαιτείται απόφαση η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων. Με βάση ποια αιτιολόγηση προχωράτε στην κατεύθυνση αυτή;