Στον Δήμο Αμαρίου εντάχθηκαν δύο έργα. Ο «Ηλεκτρονικός Πολιτιστικός Οδηγός» με προϋπολογισμό 243.540 ευρώ και η «Σήμανση και Πληροφοριακό Υλικό» με προϋπολογισμό 123.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Στέφανο Σημαντήρα, οι συγκεκριμένες εντάξεις αποτελούν συνέχεια έργων που είχαν ενταχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο ΕΣΠΑ, και αφορούσαν τη μετατροπή δημόσιων κτιρίων σε κέντρα επιμόρφωσης και πληροφόρησης επισκεπτών.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Αμαρίου τόνισε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των επισκεπτών του Δήμου.
«Το έργο «Σήμανση και Πληροφοριακό Υλικό» του Δήμου Αμαρίου αφορά πινακίδες, χάρτες και φυλλάδια σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, σε περιοχές από το βόρειο τμήμα του Δήμου μας, μέχρι τους αρχαιολογικούς χώρους και τους παραδοσιακούς οικισμούς.
Όσον αφορά τον «Ηλεκτρονικό Πολιτιστικό Οδηγό» του Δήμου Αμαρίου, θα είναι το ηλεκτρονικό υλικό που θα μπει στα 13 κέντρα που έχουν ενταχθεί το προηγούμενο διάστημα στο ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο έργο βοηθά στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των επισκεπτών του δήμου.
Το Αμάρι αναβαθμίζεται και κατ’ επέκταση αυξάνεται και η επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. Ο επισκέπτης θα έχει τον οδηγό και θα ξέρει τι έχει επισκεφθεί. Στόχος η ανάδειξη του πολιτισμού και η ιστορία του Αμαρίου. Ετοιμάζουμε άμεσα τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία» επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σημαντήρας.
Στον Δήμο Ανωγείων εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου δύο έργα και συγκεκριμένα το «Κέντρο Πληροφόρησης Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη» προϋπολογισμού 340.554 ευρώ και η «Μετατροπή Πολύκεντρου σε χώρο Μουσικής Μελέτης» με προϋπολογισμό 300.326 ευρώ.
Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η διακήρυξη δημοπράτησης και για τα δύο έργα θα δημοσιοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβρη.
«Στα Ανώγεια και συγκεκριμένα σε κτίριο του Δήμου θα εγκαταστήσουμε το πρώτο κέντρο πληροφόρησης για τους επισκέπτες όσον αφορά το φυσικό πάρκο του Ψηλορείτη. Ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί στο σημείο αυτό να παίρνει όσες πληροφορίες θέλει για τον ιστορικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πλούτο του Ψηλορείτη. Θα είναι σ’ ένα χώρο 400 τ.μ., ο οποίος θα περιλαμβάνει ομοιώματα με σημαντικά γεωλογικά στοιχεία του Ψηλορείτη, αναπαραστάσεις της ζωής των ανθρώπων του Ψηλορείτη, καθώς και πληροφοριακό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος πρόσθεσε: «Στο χώρο του πολύκεντρου που αποτέλεσε στο παρελθόν πολιτιστικό κέντρο, θα στήσουμε κάτι που θα έχει άμεση σχέση με την πολιτιστική παράδοση των Ανωγείων. Θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος μουσικής, καθώς θα υπάρχουν οργανωμένα sudios, ενώ θα γίνονται και μαθήματα μουσικής και εγγραφές μουσικών έργων. Στο κτίριο μουσικής μελέτης θα υπάρχει και μία ξεχωριστή έκθεση για τον Νίκο Ξυλούρη. Στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν αναφορές στη μουσική παράδοση των Ανωγείων με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Ευελπιστούμε πως η διακήρυξη των δύο έργων θα βγει στον αέρα μέσα στο Σεπτέμβρη».
Στον Δήμο Μυλοποτάμου εντάχθηκε το έργο «Αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων οικισμού Αλόιδων» με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ. Το έργο αφορά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στον παραδοσιακό οικισμό. Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος τόνισε πως η ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
«Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα είχαμε προχωρήσει στην πλακόστρωση μεγάλου τμήματος του συγκεκριμένου οικισμού και το συγκεκριμένο έργο αφορά την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Φωτισμός και πλακοστρώσεις. Να φανταστείτε πως στο συγκεκριμένο οικισμό είχαμε στενά δρομάκια με χώμα και είναι και ένα χωριό στο οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό των κτισμάτων είναι πετρόκτιστα σπίτια. Θεωρώ ότι ο οικισμός θα αλλάξει όψη, έπειτα από τις εργασίες που θα γίνουν. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη βόλτα τους βλέποντας τα παραδοσιακά κτίσματα. Ήταν και πάγιο αίτημα των κατοίκων. Από τη στιγμή που προχώρησε η ένταξη σε δύο μήνες το έργο θα είναι στα χέρια εργολάβου» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Μυλοποτάμου.
– «Ανάπλαση οικισμών Σκαλωτή – Νομικιανά – Άγιος Νεκτάριος Δήμου Σφακίων» με προϋπολογισμό 460.000 ευρώ.
– «Ανάπλαση οικισμών Ανώπολης» – Χώρα Σφακίων – «Κομιτάδες Δήμου Σφακίων» με προϋπολογισμό 470.100 ευρώ.
– «Αναβάθμιση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Διαμόρφωση Υπαίθριου Χώρου συγκεντρώσεων στον οικισμό Θερίσου Δήμου Χανίων» με προϋπολογισμό 305.000 ευρώ.
– «Ανάπλαση εσωτερικού οδικού δικτύου ΤΚ Θερίσου Δήμου Χανίων» με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ.
– «Προβολή – Δημοσιότητα ΟΣΑΠΥ Δήμου Χανίων» με προϋπολογισμό 27.183 ευρώ.
– «Αποπεράτωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Λάκκων Δήμου Πλατανιά» με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ.
– «Διαμόρφωση ευρύτερου χώρου μνημειακού δέντρου ελιά Βουβών – Αισθητική αναβάθμιση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στις πάνω Βούβες Δήμου Πλατανιά» με προϋπολογισμό 365.816 ευρώ.
– «Συντήρηση και αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου στις Βούβες Δήμου Πλατανιά» με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εντάχθηκε το έργο: