Νέες αναπτυξιακές προοπτικές θα δώσει στον δήμο Ρεθύμνου η επέκταση του σχεδίου πόλεως, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολεοδόμηση 400 στρεμμάτων σε Μασταμπά, Περβόλια, Καλλιθέα.
Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του δήμου Ρεθύμνου με το ποσό των 600.000 ευρώ.
Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου θα συζητηθεί για να αποφασιστεί η έγκριση των τευχών δημοπράτησης, για να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού της μελέτης, ώστε αυτή να ανατεθεί σε μελετητή.
Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του δήμαρχου και μέλος του ΤΕΕ Στέλιο Ξεζωνάκη, θα γίνει πολύ γρήγορα, ενώ όπως ανέφερε αποτελεί ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης, αφού όπως είπε θα ανοίξει ο δρόμος για την πολεοδόμηση 400 στρεμμάτων.
Ειδικότερα, ο κ. Ξεξωνάκης, ανέφερε: «Σε επόμενη συνεδρίαση του το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου θα εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάθεση της μελέτης, που αφορά την επέκταση του σχεδίου πόλεως. Αυτός ο διαγωνισμός θα «τρέξει» άμεσα και αφορά τις περιοχές του Μασταμπά, της Καλλιθέας και των Περιβολίων, από το όριο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως έως την εθνική οδό.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς αυτό συνεπάγεται με 400 στρέμματα στο σχέδιο πόλης. Η επέκταση του σχεδίου πόλεως που πρόκειται να γίνει, γίνεται μετά από 30 χρόνια. Η τελευταία έγινε τη δεκαετία του 80. Συνολικά θα πολεοδομηθούν 400 στρέμματα γης, νότια των Περιβολίων, της Καλλιθέας και του Μασταμπά και αυτό θα δώσει μια μεγάλη ανάσα σε μόνιμες και παραθεριστικές κατοικίες που έχει ανάγκη ο νομος».
Το καλοκαίρι η δημοπράτηση των τοπικών σχεδίων πολεοδόμησης
Εν τω μεταξύ εκτιμάται ότι το καλοκαίρι θα γίνει η δημοπράτηση της μελέτης για τα τοπικά σχέδια πολεοδόμησης του Ρεθύμνου. Τη διαδικασία την έχει αναλάβει κεντρικά το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπως είπε ο κ. Ξεζωνάκης, χωρίς να έχουν καμιά εμπλοκή οι δήμοι στη διαδικασία ανάθεσης των μελετών.
Υπενθυμίζεται ότι στη χρηματοδότηση των μελετών ΤΠΣ περιλαμβάνονται και οι τέσσερις δημοτικές ενότητες του μητροπολιτικού δήμου, για τις οποίες είχε κατατεθεί σχετική πρόταση, θέτοντας ως πολύ υψηλής προτεραιότητας τις περιοχές του Ρεθύμνου, του Αρκαδίου και του Νικηφόρου Φωκά, οι οποίες καταγράφουν σημαντική οικιστική ανάπτυξη, ενώ η δημοτική ενότητα Λαππαίων χαρακτηρίζεται ως περιοχή υψηλής προτεραιότητας, καθώς διαθέτει ήδη ΣΧΟΑΠ. Στη χρηματοδότηση τοπικών σχεδίων πολεοδόμησης περιλαμβάνονται επίσης οι δήμοι Ανωγείων και Μυλοποτάμου.
Τα τοπικά σχέδια ισοδυναμούν με χρήσεις γης, που σημαίνει, σύμφωνα με το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΤΕΕ, ότι κάθε σημείο της δημοτικής ενότητας θα έχει μία ή περισσότερες συγκεκριμένες χρήσεις γης. Θα υπάρχουν περιοχές για κατοικία, θα υπάρχουν περιοχές, όπου θα επιτρέπονται οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και όχι η κατοικία. Θα υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές, όπου θα απαγορεύεται η πολεοδόμηση προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος. Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
«Τα τοπικά σχέδια πολεοδόμησης γίνονται με μέριμνα του τεχνικού επιμελητηρίου Ρεθύμνου και θα καθορίσουν τις χρήσεις γης σε όλη την Περιφέρεια του δήμου από τη Λάππα μέχρι το Αρκάδι για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο μας, καθώς πλέον θα αποσαφηνίζεται το που μπορεί να γίνει τι» σημείωσε ο κ. Ξεζωνάκης.