Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και της σημαντικής καθυστέρησης που παρατηρείται στις πληρωμές των παραγωγών από τη ΔΕΗ. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν και στο Ρέθυμνο οι διαμαρτυρίες ανθρώπων που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε χωράφια και εκτάσεις στην ενδοχώρα, οι οποίοι σημειώνουν πως η ξαφνική επιβολή της εισφοράς 25%, σε συνδυασμό με την μη έγκαιρη καταβολή των εσόδων τους, από την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος, αφενός εξοντώνει οικονομικά εκείνους που αποφάσισαν να βάλουν φωτοβολταϊκά για κερδίσουν επιπλέον εισόδημα και αφετέρου αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές.
Σχετικά με την πληρωμή των παραγωγών από την ΔΕΗ, οι περίπου 200 ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 80 KW στο Νομό Ρεθύμνου, βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη μοίρα, συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με τους υπευθύνους του τοπικού υποκαταστήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, πληρώνονται με καθυστέρηση περίπου δυο μηνών ενώ σε άλλα μέρη της χώρας, συνήθως μεσολαβεί διάστημα 5-6 μηνών.
«Κάθε μήνα παίρνουμε ενδείξεις και κόβονται τιμολόγια. Οι καθυστερήσεις δεν είναι μεγάλες στην Κρήτη. Ενώ σε άλλες περιοχές η ΔΕΗ μπορεί να πάρει ενδείξεις μια ή δυο φορές το χρόνο, εδώ οι παραγωγοί πληρώνονται σχεδόν στην ώρα τους», ανέφερε στην εφημερίδα μας υπάλληλος της τοπικής ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχουν παραγωγοί που διαμαρτύρονται πως έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αναφορικά με την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υπολογίζεται επί του τιμήματος των ετήσιων πωλήσεων, οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών σταθμών εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι επιβλήθηκε από το υπουργείο, 2-3 χρόνια μετά την σύναψη των σχετικών συμβάσεων, και οι ίδιοι κάνουν λόγο για αθέτηση της συμφωνίας, αφού το καθαρό κέρδος τους τελικά είναι μικρότερο από εκείνο που προβλέπει η σύμβαση με τη ΔΕΗ.
Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα Ρεθεμνιώτη εγκαταστάτη φωτοβολταϊκών: «Η ΔΕΗ δεν είχε χρήματα να πληρώνει τους παραγωγούς κι έτσι ήρθε το χαράτσι και στα φωτοβολταϊκά. Η αρχική συμφωνία των παραγωγών προέβλεπε 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα κι επειδή προφανώς αυτό το ποσό κρίθηκε δυσβάσταχτο για τη ΔΕΗ, επιβλήθηκε η έκτακτη εισφορά και τώρα όλοι φορολογούνται με 25% επί του τζίρου τους. Ουσιαστικά πρόκειται για αθέτηση συμφωνίας, αφού οι παραγωγοί άλλα είχαν υπογράψει κι άλλα ισχύουν τώρα».
Ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκού σταθμού στο Ρέθυμνο τόνισε: «Δεν υπάρχει κέρδος. Το κράτος μας έβαλε να ασχοληθούμε με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε από τη μια να βοηθήσουμε το περιβάλλον και από την άλλη να αποκτήσουμε ένα επιπλέον εισόδημα, όμως τώρα έρχεται και μας τα παίρνει όλα. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά αλλά δεν μας ρώτησε κανείς πως θα πληρώσουμε τα δάνειά μας, τον ΦΠΑ και γενικότερα το κόστος της επένδυσης».
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, η οποία υπολογίζεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εκατοστιαίο ποσοστό επί του (προ Φ.Π.Α.) τιμήματος πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, που εγχέεται από τον Παραγωγό στο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή στα ηλεκτρικά συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, και ανέρχεται:
α) Σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους έως 31.12.2011.
β) Σε τριάντα τοις εκατό (30%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.
γ) Σε είκοσι επτά τοις εκατό (27%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.
δ) Σε δέκα τοις εκατό (10%) για τους λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ και τους σταθμούς ΣΗΘΥΑ.
Παρά το γεγονός ότι τελευταία έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία για την επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα οικιακά φωτοβολταϊκά, προς το παρόν εξαιρούνται από το «χαράτσι».