Ο 3ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και η Eurobank, ολοκληρώθηκε με την τελετή βράβευσης των προκριθέντων, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 στο Κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Αθήνα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κωνσταντίνου Φωτάκη, του προέδρου του ΣΕΒ, του διευθύνων συμβούλου τη Eurobank, καθώς και πλήθος από τον επιχειρηματικό και επιστημονικό χώρο.
Οι 89 Αξιολογητές του διαγωνισμού, είχαν δύσκολο έργο, αφού είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 208 προτάσεις που κατέθεσαν, επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, ερευνητικές ομάδες και μεμονωμένοι ερευνητές.
Μια από τις 10 προτάσεις που βραβεύτηκαν στον 3ο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί», στην κατηγορία της έρευνας ήταν: Η αναστήλωση του αιολικού πάρκου Οροπεδίου Λασιθίου με διάτρητα ελαστικά πανιά.
Το Εργαστήριο Ενέργειας και Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, σε συνεργασία με τον ερευνητή και μεταπτυχιακό φοιτητή του ΤΕΙ κ. Γεώργιο Χατζάκη, βραβεύτηκε για την πρόταση αναστήλωσης του αιολικού πάρκου Οροπεδίου Λασιθίου με τη χρήση των διάτρητων ελαστικών πανιών. Η διάκριση αυτή ήρθε να συμπληρώσει την άλλη μεγάλη διάκριση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Europa Nostra, όπου η συγκεκριμένη πρόταση βραβεύτηκε για την πολιτιστική κληρονομιά της Ε.Ε, στην κατηγορία της έρευνας, τον Ιούνιο του 2015 στο Όσλο της Νορβηγίας.
Η αναστήλωση του αιολικού πάρκου
Η αναστήλωση του αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου με διάτρητα πανιά, αποτελεί μια ευφυή ιδέα, αφού σε δυνατούς ανέμους, η ισχυρή πίεση που δέχεται το πανί αναγκάζει τις μικροσκοπικές τρύπες να ανοίγουν λόγω ελαστικότητας, εκτονώνοντας έτσι την πίεση που δέχεται το πανί. Αντιθέτως, όσο λιγοστεύει η ένταση του ανέμου τόσο μειώνεται και η πίεση που ασκείται στο πανί, οι τρύπες δεν ανοίγουν για να διαπεράσει εύκολα ο αέρας, με αποτέλεσμα ο Ανεμόμυλος να περιστρέφεται κανονικά αντλώντας νερό και παραμένοντας παραγωγικός.
Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα αυτοπροστασίας των Ανεμόμυλων απέναντι στους ισχυρούς και καταστροφικούς ανέμους. Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή σε 20 Ανεμόμυλους της περιοχής, επιβεβαίωσαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα για τα πλεονεκτήματα των διάτρητων πανιών. Σε αυτά συγκαταλέγονται: ο μεγάλος χρόνος ζωής τους και η χρήση τους σε άλλες εφαρμογές που αντιμετωπίζουν εξίσου προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους.