Ύστερα από σχεδόν έναν μήνα που το Ρέθυμνο εμφάνιζε μια πολύ θετική επιδημιολογική εικόνα, καθώς από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού στον νομό ήταν μόλις 7, ενώ επί 11 συνεχόμενες μέρες δεν καταγράφηκε κανένα θετικό κρούσμα (από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου), κι ενώ επίσης ύστερα από αρκετά μεγάλο διάστημα η κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου χαρακτηρίστηκε covid free, καθώς την περασμένη Κυριακή πήρε εξιτήριο και ο τελευταίος μέχρι στιγμής ασθενής που χρειάστηκε νοσηλεία, η εικόνα έρχεται και πάλι να αναστραφεί.
Όπως φαίνεται, υπήρξε χαλάρωση τις μέρες των εορτών και τοπικά, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να φαίνονται οι συνέπειες. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί αφού χθες ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ 8 κρούσματα κορονοϊού στον νομό Ρεθύμνου ενώ και προχθές 7 του μήνα ανακοινώθηκε ένα ακόμη κρούσμα, σύνολο διημέρου 9 κρούσματα.
Παράλληλα στην κλινική covid του νοσοκομείου παρέμεναν χθες 8 άτομα, τα οποία προσήλθαν με ήπια συμπτώματα κορονοϊού, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ και κρατήθηκαν προληπτικά έως παραληφθούν τα αποτελέσματα, που για τα μισά αναμενόταν αργά χθες το βράδυ ενώ τα υπόλοιπα σήμερα.
Εν τω μεταξύ, από τα 9 κρούσματα του τελευταίου διημέρου, η πλειονότητα προήλθε από διασπορά του ιού σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπου παρακάθισαν περίπου 30 άτομα, αγνοώντας τα μέτρα προστασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από 2 ημέρες παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου covid-19 κάποια από τα άτομα που συμμετείχαν στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, το οποίο έγινε σε σπίτι στη δημοτική ενότητα Αρκαδίου του δήμου Ρεθύμνου. Σε τεστ που έκαναν επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον επτά δείγματα θετικά σε κορονοϊό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανείς από τους 7 δεν έχει μέχρι στιγμής σοβαρά συμπτώματα και δεν έχει χρειαστεί εισαγωγή στην ειδική κλινική, ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία καθώς είναι άγνωστο το εύρος της διασποράς του ιού εξ αιτίας της παραβίασης των προληπτικών μέτρων από έναν μεγάλο αριθμό ατόμων.
29 νέα κρούσματα στην Κρήτη – 721 στη χώρα
Εν τω μεταξύ σε 721 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 49 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5195.
Παράλληλα, σε 386 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Από τα 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ, τα 29 καταγράφηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 11 στην Π.Ε. Λασιθίου, 8 στο Ρέθυμνο, 7 στα Χανιά και τρία στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, καταγράφονται 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα κρούσματα των εορτών αναμένουν οι επιστήμονες και ανησυχεί ιδιαίτερα η μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά 2 έτη και κυρίως η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35 ετών, που οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα κατά τη διάρκεια των εορτών, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Μάθαμε καλά ότι αν δεν προσέξουμε πολύ, ιδιαίτερα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, ο αόρατος αυτός εχθρός θα μεταδοθεί μέσω της οικογένειας μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες σε εκείνους που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης». Όπως είπε, από την παρακολούθηση των σκληρών δεκτών-νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρείται μια μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Ανησυχεί όμως ιδιαίτερα η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική, που υπολογίζεται στο 20 με 25% από τις 25 Δεκεμβρίου έως σήμερα. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής και «δυστυχώς προβλέπεται μια περαιτέρω αύξηση που συνήθως έπεται 7 με 10 μέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες covid».
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των εορτών. Είναι σαφές ότι αν αφήσουμε να εμφανιστεί επιδημιολογική έξαρση το λεγόμενο τρίτο κύμα, τώρα που η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα υψηλή, αφού υπολογίζεται ότι έχουμε σχεδόν λίγο λιγότερα από 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή στο 60% στην επικράτεια και 70% στην Β. Ελλάδα, γρήγορα ενδέχεται να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και την εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ».