«Φωτιές» ανάβει το ζήτημα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΠΠΧΣΑΑ) της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς συμμετείχαν στην διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε, υπό το υπουργείο Περιβάλλοντος και την μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου, κι όλο αυτό το διάστημα ανένεμαν το περιεχόμενο της Β’ Φάσης, προκειμένου να συμπληρωθεί η εικόνα για την αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, εν τούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιεχόμενο του σχεδίου δεν ικανοποιεί τους φορείς του νησιού, αφού υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Κρήτης και τις απόψεις των μελετητών.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ εδώ και μήνες έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ της Περιφέρειας, των τοπικών φορέων και των μελετητών, παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αφού ενέκρινε το πόρισμα της έκθεσης αξιολόγησης για το Στάδιο Α2 του ΠΠΧΣΑΑ, έδωσε εντολή στους μελετητές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκπόνησης του πρώτου σταδίου της Β’ Φάσης, η Περιφερειακή Αρχή αντί να έχει ήδη στα χέρια της συγκεκριμένα αποτελέσματα, πληροφορείται ότι οι προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ή μέρος αυτών, δεν συμπεριλαμβάνονται μέχρι στιγμής στο χωροταξικό σχέδιο που προωθείται.
Επιπλέον, το περιεχόμενο της Β’ Φάσης του χωροταξικού, το οποίο θα περιλαμβάνει δυο στάδια, όπου θα εξειδικεύονται οι στόχοι, οι κατευθύνσεις και η οριστικοποίηση των διατυπώσεων της μελέτης, αν και θα έπρεπε να βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης προς συζήτηση και γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, παραμένει άγνωστο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται θα τεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν αναλάβει καθήκοντα το περιφερειακό συμβούλιο και οι νέες δημοτικές αρχές.
Ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει πως αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες Περιφέρειες και εκτιμά ότι στο θέμα θα δοθεί εν τέλει πολιτική λύση, μετά από παρέμβαση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου από την πλευρά της σημειώνει ότι η μελετητική ομάδα και το υπουργείο δεν μπορούν να αγνοήσουν τις απόψεις και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών.
Οι επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας και των φορέων της Κρήτης θα αποφασιστούν αφότου γίνει γνωστό το περιεχόμενο του σχεδιασμού για το επόμενο στάδιο της αναθεώρησης του χωροταξικού. Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Κρήτη όντως θίγεται από το σχέδιο που επιχειρείται να υλοποιηθεί, τότε οι αντιδράσεις θα είναι έντονες και σε όλα τα επίπεδα.
Αναλυτικά:
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Σε εγρήγορση οι φορείς της Κρήτης για την αναθεώρηση του χωροταξικού
• «Φωτιές» ανάβει το ενδεχόμενο να μην ληφθούν υπόψιν από τους μελετητές οι προτάσεις της Περιφέρειας και των Δήμων
Αναστάτωση προκαλεί στην Περιφέρεια και στους τοπικούς φορείς της Κρήτης η εξέλιξη που αφορά την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΠΠΧΣΑΑ). Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς συμμετείχαν στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε, υπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου, κι όλο αυτό το διάστημα ανέμεναν το περιεχόμενο της Β’ Φάσης, προκειμένου να συμπληρωθεί η εικόνα για την αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, εν τούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιεχόμενο του σχεδίου δεν ικανοποιεί τους φορείς του νησιού, αφού υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Κρήτης και τις απόψεις των μελετητών.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ εδώ και μήνες έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ της Περιφέρειας, των τοπικών φορέων και των μελετητών, παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αφού ενέκρινε το πόρισμα της έκθεσης αξιολόγησης για το Στάδιο Α2 του ΠΠΧΣΑΑ, έδωσε εντολή στους μελετητές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκπόνησης του πρώτου σταδίου της Β’ Φάσης, η Περιφερειακή Αρχή αντί να έχει ήδη στα χέρια της συγκεκριμένα αποτελέσματα, πληροφορείται ότι οι προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ή μέρος αυτών, δεν συμπεριλαμβάνονται μέχρι στιγμής στο χωροταξικό σχέδιο που προωθείται.
Επιπλέον, το περιεχόμενο της Β’ Φάσης του χωροταξικού, το οποίο θα περιλαμβάνει δυο στάδια, όπου θα εξειδικεύονται οι στόχοι, οι κατευθύνσεις και η οριστικοποίηση των διατυπώσεων της μελέτης, αν και θα έπρεπε να βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης προς συζήτηση και γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, παραμένει άγνωστο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται θα τεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν αναλάβει καθήκοντα το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι νέες δημοτικές αρχές.
Σημειώνεται ότι οι επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας και των φορέων της Κρήτης θα αποφασιστούν, αφότου γίνει γνωστό το περιεχόμενο του σχεδιασμού για το επόμενο στάδιο της αναθεώρησης του χωροταξικού. Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Κρήτη όντως θίγεται από το σχέδιο που επιχειρείται να υλοποιηθεί, τότε οι αντιδράσεις θα είναι έντονες και σε όλα τα επίπεδα.
Ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης, κ. Νίκος Καλογερής, επισημαίνει πως αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες Περιφέρειες και εκτιμά ότι στο θέμα θα δοθεί εν τέλει πολιτική λύση, μετά από παρέμβαση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.
«Το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα την Κρήτη αλλά και άλλες Περιφέρειες, καθώς οι μελετητές των χωροταξικών σχεδίων, ως επιστήμονες, έχουν τις δικές τους απόψεις κι απ’ ότι φαίνεται εμμένουν σε αυτές περισσότερο απ’ ότι ίσως θα έπρεπε.
Εκτιμώ ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε το σχέδιο στα χέρια μας, επομένως είμαστε εν αναμονή για να δούμε τι ακριβώς προβλέπεται.
Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε μεγάλες αποκλίσεις από όσα έχουμε ζητήσει θα αντιδράσουμε. Δεν μπορεί άλλα να λέμε κι άλλα να κάνουμε» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Καλογερής.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κα Μαρία Λιονή, από την πλευρά της σημειώνει ότι η μελετητική ομάδα και το υπουργείο δεν μπορούν να αγνοήσουν τις απόψεις και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Η ίδια ανέφερε τα εξής: «Περιμένουμε να ενημερωθούμε, γιατί σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο σχέδιο, σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Κρήτης.
Συμμετείχαμε στη διαβούλευση, όλοι οι φορείς παρέδωσαν γραπτώς τις προτάσεις τους και δεν μπορεί να μην μας λαμβάνουν υπόψιν».
Τι αναμένει η Κρήτη από το νέο χωροταξικό
Κύριοι στόχοι του πρώτου σταδίου της Β’ φάσης είναι: να αναθεωρηθούν οι κατευθύνσεις του, όπου βάσει της αξιολόγησης κριθεί αναγκαίο, να δοθεί έμφαση στη νέα διοικητική γεωγραφία και στα πεδία των νεώτερων πολιτικών (κλιματική αλλαγή, τοπίο, ΑΠΕ, οικονομική συγκυρία, βιοποικιλότητα, εδαφική συνοχή, θαλάσσια χωροταξία, κ.ά.).
Θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της Β’ Φάσης, το οποίο περιλαμβάνει την οριστικοποίηση των διατυπώσεων του Β.1. Σταδίου της Μελέτης, μετά την τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης και γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την αξιολόγηση που έγινε προ μηνών δεν διαπιστώθηκε ανάγκη ριζικών ανατροπών στις στρατηγικές επιλογές και προτεραιότητες, ούτε και στο Πρότυπο Χωρικής Ανάπτυξης της Κρήτης, ενώ οι μελετητές εμφανίστηκαν σύμφωνοι με την πλειοψηφία των προτάσεων-παρατηρήσεων της Περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα αναθεώρησης-εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, αναφέρεται ότι η ανάγκη αναθεώρησης και περαιτέρω εξειδίκευσης αρκετών παραμέτρων του ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης, προκύπτει λόγω των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί σε κρίσιμους για την Κρήτη τομείς, όπως οι ΑΠΕ και οι σύνθετες και ολοκληρωμένες τουριστικές αναπτύξεις, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο και παράγοντες που σχετίζονται με τη διεθνή οικονομική κρίση.
Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με όσα επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, πρέπει να είναι οι εξής:
– Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
– Ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα.
– Προώθηση καινοτομικών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού.
– Εγρήγορση για απορρόφηση εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, διότι για την επόμενη περίοδο έως το 2020 θα επαναξιολογηθεί από την Ε.Ε. η δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας και επομένως και της Κρήτης, υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών συνθηκών.
Επιπλέον, η πρόταση της Περιφέρειας κάνει αναφορά στα μεγάλα έργα και στις παρεμβάσεις, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν θα αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της Κρήτης. Ως μείζον ζήτημα, σε περιφερειακό επίπεδο, προτάσσεται η αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, καθώς τα τροχαία δυστυχήματα έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για το νησί, ενώ οι τουρίστες νιώθουν δυσάρεστη έκπληξη και εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια όταν κινούνται στον δρόμο-καρμανιόλα την καλοκαιρινή περίοδο.
Επίσης, στα σημαντικά έργα αναφέρεται η ανάγκη κατασκευής του νέου σύγχρονου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, καθώς το «Ν. Καζαντζάκης» δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού, την ώρα μάλιστα που ο ανταγωνισμός με άλλους προορισμούς μεγαλώνει, την ώρα που μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις συνθήκες που επικρατούν στους δυο αερολιμένες του νησιού (Χανιά και Ηράκλειο).
Οι διεκδικήσεις του Ρεθύμνου
Σημειώνεται ότι σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του νέου Χωροταξικού Σχεδιασμού έχει παίξει η αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, των Δήμων, των βουλευτών και άλλων τοπικών φορέων του Ρεθύμνου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το πρώτο στάδιο της μελέτης, είπαν ηχηρό «όχι» στην περαιτέρω ανάπτυξη του «διπόλου Ηράκλειο-Χανιά» και στην ταυτόχρονη υποβάθμιση του Νομού μας.
Οι τοπικοί θεσμικοί φορείς, τόνισαν ότι με τον υπάρχοντα Χωροταξικό Σχεδιασμό «στραγγαλίζεται» ο Νομός Ρεθύμνου, καθώς η αναφορά στο «δίπολο», δηλαδή η ενίσχυση των Χανίων και του Ηρακλείου στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, της έρευνας-τεχνολογίας και της υγείας, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του Ρεθύμνου, καθώς η απουσία από τον αρχικό σχεδιασμό της προοπτικής υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων στο Νομό, οδηγεί σε όξυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Οι τοπικοί φορείς κατέστησαν σαφές πως επιδίωξή τους είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης και η ίση κατανομή έργων και δραστηριοτήτων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.
Βασικές διεκδικήσεις του Ρεθύμνου, είναι οι πύλες εισόδου (λιμάνι Ρεθύμνου, λιμάνι του Νότου) τα οδικά έργα (ΒΟΑΚ-ΝΟΑΚ), η ενίσχυση του τομέα υγείας και η αναβάθμιση του ανώτατου εκπαιδευτικού τομέα, με δεδομένο ότι η πόλη μας είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και η ένταξη στο σχεδιασμό μιας σειράς δραστηριοτήτων που αφορούν τη Σχολή Ασωμάτων, το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, τις ΑΠΕ, τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους.
Στην εισήγηση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης για την μελέτη «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης» είχαν επισημανθεί τα εξής: «Το υφιστάμενο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Κρήτης αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα και είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ισόρροπη κατανομή των δραστηριοτήτων στο γεωγραφικό χώρο, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική συνοχή, η αντιμετώπιση των συγκρούσεων στις χρήσεις γης κ.λπ.
Δυστυχώς τα μέτρα και οι στρατηγικές κατευθύνσεις του ήταν προβληματικές και με τεράστιες αντιφάσεις και ελλείψεις, με αποτελέσματα την όξυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και τη μη ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών».
Σε ότι αφορά το «δίπολο», στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης είχε επισημάνει τα ακόλουθα: «Το δίπολο είναι φορέας αρνητικής ανάπτυξης, καθώς ορίζει ως πύλες εισόδου και πόλους ανάπτυξης μόνο τα δύο αστικά κέντρα της Κρήτης.
Ως Νομός Ρεθύμνης είμαστε κάθετα αντίθετοι με την έννοια «δίπολο», διότι θεωρούμε ότι καταστρατηγείται κάθε έννοια ισόρροπης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Κρήτης, ενώ αντιθέτως διαιωνίζεται το άναρχο και μη ακτινωτό μοντέλο ανάπτυξης. Ουσιαστικά καθιερώνεται ένα δίπολο ανάπτυξης μεταξύ των Νομών του Ηρακλείου και των Χανίων, αφήνοντας εκτός το Ρέθυμνο».