Ο Ανδρέας Κούνουπας (1921-2016) έζησε όλη τη ζωή του στο Ρέθυμνο, σε μια εποχή δύσκολη, που όλη η χώρα μας ταλαιπωρήθηκε πολύ από πολέμους, εμφυλίους, δικτατορίες και πολύ μεγάλη φτώχια. Εκείνος αντιστάθηκε και προχώρησε. Αγωνίστηκε για την εξάλειψη της ανισότητας και της εκμετάλλευσης, την επικράτηση της ειρήνης επάνω στη γη και την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλο τον κόσμο.
Υπήρξε υποδειγματικός σύζυγος και πατέρας, ευσυνείδητος φαρμακοποιός, χαρίζοντας πολλές φορές φάρμακα σε κάποιους που δεν είχαν να τα πληρώσουν. Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου στο Ρέθυμνο και μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Από μικρό παιδί τον διέκρινε το ταλέντο και η ευαισθησία στη ζωγραφική. Ο ακέραιος χαρακτήρας του και η αυταπάρνησή του για το καλό των άλλων, τον έκαναν αγαπητό σε όλη την κοινωνία. Η βοήθειά του στον άνθρωπο, στον εργάτη, στον αδικημένο, ήταν μέρος της ζωής του! Ως μέλος της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας), ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, ως μέλος της ΕΠΟΝ (Ελληνική Πολιτική Οργάνωση Νέων) και ως μέλος του ΚΚΕ, σε ολόκληρη τη ζωή του, έκανε πάντα το καθήκον του στο ακέραιο. Όπως του δίδαξε το κόμμα του, στάθηκε ανυποχώρητος αγωνιστής της καταδυναστευμένης εργατικής τάξης, στάθηκε πατριώτης, εμψυχωτής και στέλεχος στους αγώνες για τη λευτεριά, στάθηκε ακέραιος πολίτης και ευσυνείδητος φαρμακοποιός με ανθρωπισμό και ουσιαστική βοήθεια στον βασανισμένο λαό.
Τα παιδιά του, Ελεάννα και Γιάννης Κούνουπα, οκτώ χρόνια από τον θάνατο του πατέρα τους, πήραν την απόφαση να δώσουν στο αναγνωστικό κοινό του Ρεθύμνου το παρουσιαζόμενο βιβλίο, με τις «Αναμνήσεις» του πατέρα τους, μια εικόνα της ζωής του στα πολυτάραχα χρόνια που περιγράφει. Οι περιγραφές του παλιού Ρεθύμνου, όπως τις δίνει ο αφηγητής τους, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, για τους παλαιότερους και τους νεότερους. Τα επιτεύγματα και η ζωή στον εικοστό αιώνα. Η οικογένεια. Το σχολείο στη Μακρόνησο. Το πανεπιστήμιο. Η επιστροφή στο Ρέθυμνο. Μια νέα αρχή. Οι επιμελημένες φωτογραφίες καλύπτουν όποια κενά και προσφέρονται και για άλλους τρόπους ανάγνωσης των «Αναμνήσεων» του Ανδρέα Κούνουπα, του πιο ευγενικού ανθρώπου που γνώρισα, όταν εγκαταστάθηκα, πριν από 50 χρόνια, στο Ρέθυμνο.
Μιχάλης Τρούλης
Πρόεδρος Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου