Στα «χαρτιά» παραμένει η λειτουργία του μέτρου του δακτυλίου τρεις μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Ένα μέτρο που, παρά την αναγκαιότητά του τους καλοκαιρινούς μήνες, όποτε και η κίνηση είναι αυξημένη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Από τη μια η έλλειψη περιφρούρησής του και η απουσία της συνεχούς επιτήρησης από αστυνομικούς και από την άλλη η νοοτροπία των πολιτών που αγνοούν επιδεικτικά τον νόμο, έχουν οδηγήσει για μια ακόμα χρόνια το ιστορικό κέντρο σε οριακό σημείο. Αυτοκίνητα και δίκυκλα τρυπώνουν στα στενά, αγνοούν τους περαστικούς, πολλές φορές μάλιστα κορνάρουν ή δυσανασχετούν που ο κόσμος περπατά στον κατά τα άλλα απαγορευμένο για οδηγούς δρόμο, και από την άλλη οι πεζοί, ντόπιοι αλλά κυρίως ξένοι επισκέπτες αδυνατούν να κάνουν τη βόλτα τους στην Παλιά Πόλη. Η απουσία συνείδησης θεωρείται δεδομένη, μιας και οι απαγορευτικές πινακίδες που υπάρχουν στις περισσότερες εισόδους του δακτυλίου δεν συγκινούν κανένα, ενώ και οι μπάρες που τοποθετήθηκαν -όταν αυτές λειτουργούν- δεν πτοούν τους παραβάτες. Τις περισσότερες φορές, άλλωστε, είναι φθαρμένες από οδηγούς που, στην προσπάθειά τους να τις σηκώσουν για να περάσουν στον δακτύλιο, τις σπάνε. Οι όποιες προσπάθειες που κατά καιρούς γίνονται για την περιφρούρηση του μέτρου, δείχνουν αναποτελεσματικές. Την ίδια στιγμή όμως, τα παράπονα φουντώνουν, τόσο από επαγγελματίες της περιοχής, κατοίκους αλλά και επισκέπτες.
Μετά την τελευταία ζημιά που είχε καταγραφεί στις ηλεκτρονικές μπάρες, διατέθηκε ένα κονδύλι για την αποκατάστασή τους, ενώ υπήρξε μέριμνα για την αυτοματοποίησή τους. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, φέτος, για πρώτη φορά, επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων από τις 6:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι και καταργήθηκε η δυνατότητα που είχαν οι προμηθευτές να διασχίζουν με κάρτα την Παλιά Πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Ήδη, έχουν ρυθμίσει την ηλεκτρονική μπάρα που βρίσκεται στην οδό Αρκαδίου, η όποια αυτόματα ανοίγει στις 6:00 το πρωί και κλείνει στη 1:00 το μεσημέρι και, όπως υποστηρίζει, ανάλογη ρύθμιση θα γίνει και στις υπόλοιπες εισόδους του δακτυλίου. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην είσοδο του δακτυλίου στην οδό Βάρδα Καλλέργη, έχει τοποθετηθεί στη θέση της μπάρας -που δεν λειτουργεί- μια απαγορευτική κορδέλα προκειμένου να εμποδίσει τους οδηγούς να διασχίσουν την οδό. Όμως και αυτή η εικόνα έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια αφού όσοι δεν γνωρίζουν το λόγο ύπαρξης της κορδέλας εκτιμούν πως υπάρχει στην περιοχή εργοτάξιο.
Χαρακτηριστικά, ο Μίνως Αλεφαντινός αναφέρει: «Έχουμε φτιάξει όλες τις μπάρες. Το κονδύλι που διαθέσαμε ήταν 8.000 ευρώ, αλλά έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής περίπου 3.500 ευρώ για να φτιαχτούν. Εμείς εγκαταστήσαμε στην μπάρα της Αρκαδίου έναν μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο η μπάρα ανοίγει στις 6:00 το πρωί και κλείνει στη 1:00 το μεσημέρι μόνη της. Φέτος, καταργήθηκε το προνόμιο που είχαν οι υπηρεσίες-εταιρείες ανεφοδιασμού να μπαίνουν όλο το 24ωρο, που ίσχυε μέχρι πέρσι. Χαλασμένη, αυτή τη στιγμή δεν είναι καμία ηλεκτρονική μπάρα. Όμως, επειδή έχουμε προβλήματα διαδικαστικά στο ποιος ανοίγει και ποιος κλείνει, εγκαθιστούμε αυτές τις μέρες αυτό το σύστημα των αυτοματισμών που πιλοτικά το κάναμε στην Αρκαδίου και τώρα το κάνουμε σε όλες για να ανοιγοκλείνουν αυτόματα».
Σύμφωνα με τον κ. Αλεφαντινό, το μέτρο αυτό του περιορισμού του χρόνου του ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις λιγότερες κάρτες που δόθηκαν φέτος σε δικαιούχους του δακτυλίου, μπορεί να συμβάλλει στην εφαρμογή του μέτρου: «Η πόλη δεν είναι παρκινγκ, όπως και οι κάρτες που έχουν χορηγηθεί είναι πολύ λιγότερες από άλλες χρονιές, χορηγούνται με πολλή αυστηρότητα και είναι μόνο για διέλευση και ολιγόλεπτη στάση, δεν είναι για να παρκάρεις ούτε για να κάνεις ασκόπως βόλτες μέσα στην Παλιά Πόλη. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αστυνόμευση, επαφιέμεθα στην αστυνομία. Έχουν γίνει δύο συναντήσεις σε επίπεδο δημάρχου και της αστυνομίας, και έχουνε πει ότι θα κάνουν ότι μπορούν για την αστυνόμευση του δακτυλίου. Σαν δήμος προσπαθούμε με κάθε τρόπο για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου».
Απλησίαστες οι τουαλέτες στην πλατεία Μικρασιατών
Εν τω μεταξύ, απλησίαστες παραμένουν οι τουαλέτες στην πλατεία Μικρασιατών, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Η αφόρητη δυσωδία που εντείνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έρχεται να συμπληρώσει το βομβαρδισμένο τοπίο, όπως μπορεί να χαρακτηρίσει, και όχι άδικα, κάποιος την εικόνα που καταγράφουν οι χώροι της υγιεινής στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Σπασμένες πόρτες, καθρέφτες και είδη υγιεινής γεμάτα σκουπίδια, μπογιές και μουτζούρες. Και όλα αυτά σε μια πλατεία που τα απογεύματα κατακλύζεται από παιδιά. Κανείς πια δεν γνωρίζει ότι εκεί κάποτε λειτουργούσαν τουαλέτες και άγνωστο είναι αν τελικά ποτέ λειτούργησαν μιας και, όσες φορές αυτές αποκαταστάθηκαν από τον δήμο μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών, παρουσίαζαν πάλι την ίδια αποκρουστική εικόνα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως όλα σχεδόν τα παιγνίδια, οι κούνιες και οι τραμπάλες, που είχαν επίσης γίνει στόχος βανδαλιστών, απομακρύνθηκαν εντελώς και δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις μουτζούρες και τα γκράφιτι στο στενό του Αγίου Φραγκίσκου. Επανειλημμένως αυτά έχουν αποκατασταθεί, όμως δεν γίνεται αντιληπτό μιας και, σε ελάχιστες ώρες, η εικόνα είναι πάλι ίδια: γίνονται έρμαια «καλλιτεχνικών ανησυχιών».
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας – καθημερινότητας Δημήτρης Λελεδάκης, εμφανίστηκε απογοητευμένος με τις εικόνες αυτές τονίζοντας ότι, παρά την όποια καλή διάθεση του δήμου να παρεμβαίνει και να αποκαθιστά τις ζημιές και τις φθορές, πρέπει, όπως είπε, να υπάρχει σεβασμός και από τους ίδιους τους πολίτες. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι πήγαμε και βάψαμε και συντηρήσαμε λίγο τα γκράφιτι και κάναμε ό,τι μπορούσαμε και πάλι το ίδιο γίνεται. Εμείς μπορούμε να το ξαναβάψουμε αλλά δεν είναι λογική αυτή. Στο σπίτι του ο καθένας από εμάς θα είχε βάψει, θα είχε σπάσει το παγκάκι, θα είχε σπάσει την πόρτα; Γιατί το κάνει λοιπόν στη δημοτική περιουσία ή στον δημόσιο χώρο; Σε ό,τι αφορά τις τουαλέτες στην πλατεία Μικρασιατών, χρειάζονται πάλι γενική αποκατάσταση, λεκάνες, νιπτήρες, βρύσες, πόρτα, σανίδες. Έχουμε εγκρίνει χρήματα στο δημοτικό συμβούλιο και τώρα είμαστε στην φάση για το διαγωνισμό. Η γραφειοκρατία μάς καθυστερεί, αλλιώς θα το είχαμε φτιάξει. Ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά δεν θα έχουμε τις ίδιες εικόνες καταστροφής. Παράλληλα, έχουμε δώσει εντολή στον εργολάβο να απομακρύνει τις αφίσες από όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Όμως το θέμα είναι ότι αν κι εμείς δεν αλλάξουμε νοοτροπία σαν πολίτες, τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν τόσο καλά όσο θέλουμε, γιατί δεν γίνεται να έχει έναν υπάλληλο καθαριότητας ο κάθε πολίτης και έναν αστυνομικό από πάνω του, απλά δεν γίνεται».
Ο καθαρισμός, η αποκατάσταση των ζημιών και η φροντίδα του χώρου, είναι ευθύνη του δήμου, ωστόσο, και η ίδια η τοπική κοινωνία έχει ευθύνη να διαφυλάξει τον κοινόχρηστο χώρο της, επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό.