Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το πρόβλημα της ηχορρύπανσης στην πόλη του Ρεθύμνου. Ένα πρόβλημα που όπως αποδεικνύεται δεν περιορίζεται στην παλιά πόλη αλλά απασχολεί πολλές γειτονιές του κέντρου αλλά και γειτονιών της πόλης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων που παραβρεθήκαν στην συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης, προκειμένου να καταγραφεί η έκταση του προβλήματος και από κοινού οι κάτοικοι να αναζητήσουν αποτελεσματικές λύσεις. Το πρόβλημα με την ηχορρύπανση αφορά σε ρύπους που προέρχονται τόσο από την μουσική των καταστημάτων όσο και από τους θορύβους που δημιουργούν τα δίκυκλα ιδίως στα στενά της πολιάς πόλης ή ακόμα και από μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε ανοιχτούς χώρους χωρίς να τηρούνται οι κανόνες του ωραρίου κοινής ησυχίας.
Εξίσου δύσκολη με την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι όπως περιέγραψαν αναγκάζονται είτε να εγκαταλείπουν τα πατρικά τους είτε αν δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να παραμένουν ξάγρυπνοι όλο το βραδύ, είναι και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν όταν απευθύνονται στις αρχές. Όπως είπαν γίνονται μπαλάκι μεταξύ Δήμου και Αστυνομίας χωρίς ποτέ να βρίσκουν το δίκιο τους.
Από τη χθεσινή συζήτηση αναδείχτηκε το ζήτημα που έχει προκύψει από τις χρήσεις γης στο ιστορικό κέντρο, το οποίο ανέφεραν με έμφαση οι κάτοικοι πρέπει να επανεξεταστεί, ενώ οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν την συνδρομή εξειδικευμένου δικηγόρου.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην χθεσινή συζήτηση παραβρέθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, μαζί με τον συνεργάτη του επίκουρο καθηγητή, Παναγιώτη Ζέρβα, όπου ενημέρωσαν τους κατοίκους για το προσχέδιο – προμελέτη που έχει γίνει και είχε παραδοθεί στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μίνωα Αλεφαντινό, που αφορά στην εγκατάσταση σταθερών ηχόμετρων σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης, σύστημα το οποίο ήδη προωθείται στα Χανιά και στο Ηράκλειο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και θα μπορέσει να συμβάλει αφενός στην πιστοποίηση του προβλήματος, ώστε να μπορούν πλέον τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης, ανέφερε: «Νιώθω πολύ ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κόσμου, καθώς ήρθαν κάτοικοι όχι μόνο από την παλιά πόλη αλλά και από άλλες περιοχές του ιστορικού Δήμου, κάτι το οποίο αποδεικνύει την έκταση του προβλήματος. Ενδιαφέρον επίσης ήταν το γεγονός ότι δεν ήταν μόνο κάτοικοι αλλά και επιχειρηματίες, τόσο ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων όσο και επαγγελματίες εστίασης. Πολύ ευχάριστη ήταν η παρουσία του κ. Παπαδογιάννη, η οποία ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση την οποία ενστερνιστήκαμε και θα υποστηρίξουμε. Σε νέα συνάντηση που θα ακολουθήσει θα προσκληθούν οι αρμόδιοι φορείς -Δήμος και Αστυνομική Διεύθυνση μαζί με κάποιους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν τεχνικές συμβουλές για το θέμα. Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, καθώς γίνονται μπαλάκι από την Αστυνομία στον Δήμο. Υπήρχαν περιπτώσεις κατοίκων που είχαν κάνει 15 καταγγελίες χωρίς κανένα αντίκρισμα. Στο εξής όλες οι καταγγελίες θα είναι πρωτοκολλημένες, ώστε να μπορεί ένας δικηγόρος να στοιχειοθετήσει κατηγορία» και πρόσθεσε ότι η ρίζα του προβλήματος έχει κάνει με τις χρήσεις γης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η επόμενη κίνηση είναι η αναζήτηση εξειδικευμένου δικηγόρου προκειμένου να προσβάλλει τις διοικητικές αποφάσεις του Δήμου σε σχέση με τις χρήσεις γης γιατί πλέον φαίνεται ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
Η δυνατή μουσική από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τα δίκυκλα με τις πειραγμένες εξατμίσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων, που δέχονται σωρεία παραπόνων από τους πελάτες τους, οι οποίοι το βράδυ αδυνατούν να ξεκουραστούν από τη φασαρία, με αποτέλεσμα να κάνουν ακόμα και ακυρώσεις.
Το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα αποτελεί ένα από τα βασικότερα που θέτουν διαρκώς και οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης μέσω του συλλόγου τους, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι χάνουν τον ύπνο τους, αφού η φασαρία είναι αφόρητη για τους ίδιους. Εκείνοι που έχουν επιλέξει να παραμείνουν ζητούν απλά την εφαρμογή της νομοθεσίας από την κάθε αρμόδια αρχή, αφού όπως έχουν επανειλημμένως επισημάνει η κατάσταση πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα εξιστόρησαν στην διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης οι ίδιοι, οι οποίοι εμφανίστηκαν απογοητευμένοι, αφού όπως υποστήριξαν παρά τις ενέργειες που έχουν κάνει σε Δήμο και ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους και κυρίως τον …ύπνο τους.
«Εγώ δεν είμαι από το Ρέθυμνο, μένω τους τελευταίους έξι μήνες στην «καρδιά του προβλήματος». Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια και τα σαββατοκύριακα πάω σε άλλο σπίτι στο Ηράκλειο για να μπορέσω να κοιμηθώ. Παίρνω την Αστυνομία και μου λένε ότι δεν μπορούν να κάνουμε τίποτα σε δημόσιο χώρο. Έχω απευθυνθεί στον εισαγγελέα. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω πλέον» ανέφερε κάτοικος της πλατείας Μητροπόλεως.
Αντίστοιχη ήταν και η μαρτυρία κατοίκου της παραλιακής, ο οποίος ανέφερε: «Πήγαμε στην Αστυνομία, δεν βγάλαμε άκρη. Απευθυνθήκαμε και στον ίδιο τον επιχειρηματία που δημιούργει το πρόβλημα. Η απάντησή του ήταν ότι όπως όλοι παίζουν μουσική μετά τις 11:00 έτσι θα κάνει και αυτός. Η Αστυνομία έρχεται, το κατάστημα έχει τσιλιαδόρους, χαμηλώνει τη μουσική και όλα καλά».
Το πρόβλημα ηχορρύπανσης που δημιουργούν τα δίκυκλα στο ιστορικό κέντρο περιέγραψε κάτοικος του Μακρύ Στενού, η οποία μάλιστα, όπως ανέφερε, δέχονται ακόμα και απειλές αν τολμήσουν να κάνουν παρατήρηση στους ασυνειδήτους διερχόμενους οδηγούς, κυρίως ταχυδιανομείς: «Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα μηχανάκια. Έχουμε πάει στον Δήμο και στην Αστυνομία, έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα. Μας έστελναν από τον Δήμο στην Αστυνομία κι αντίστροφα. Και αν κάνουμε και καμιά παρατήρηση ότι ενοχλούν…».
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την παλιά αλλά και τη νέα πόλη, αφού στην διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν διαμαρτυρίες από διάφορες γειτονιές της πόλης ή ακόμα και στα Περβόλια.
Προσχέδιο για την εγκατάσταση ηχόμετρων στην παλιά πόλη από το ΤΕΙ Κρήτης
Στη διάρκεια της συνάντησης ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Νεκτάριος Παπαδογιάννης με τον συνάδελφό του Παναγιώτη Ζέρβα, επίκουρο καθηγητή, εξειδικευμένος σε θέματα παρακολούθησης της ηχορρύπανσης, πήραν τη πρωτοβουλία και παραβρέθηκαν προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους για το προσχέδιο μελέτης που αφορά στην εγκατάσταση ηχόμετρων στην παλιά πόλη, σύστημα το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Απευθυνόμενος στους κατοίκους ο κ. Παπαδογιάννης τους είπε: «Αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ώστε να μπουν συγκεκριμένοι καταγραφείς ήχου σε διάφορα σημεία. Για παράδειγμα τα νέα φωτιστικά που έχει βάλει ο Δήμος επιδέχονται τέτοιου είδους αισθητήρες, ώστε να καταγράφουν συνεχώς και επί 24ωρου βάσεως την ηχορρύπανση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με ψευδοχρώματα, δηλαδή είτε η Αστυνομία είτε ο Δήμος είτε οποιοσδήποτε φορέας θα βλέπει την παλιά πόλη του Ρεθύμνου θα καταγράφεται με ψευδοχρώματα το ακουστικό περιβάλλον. Η υλοποίηση έχει να κάνει καθαρά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης. Υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα που τρέχουν στα Χανιά και στο Ηράκλειο, τα έχουμε ζητήσει και για το Ρέθυμνο και είναι θέμα διεκδικήσεων του Δήμου σε συνεργασία με εμάς. Εμείς δεν είμαστε ούτε κατασταλτικός μηχανισμός ούτε Αστυνομία. Όμως και η Αστυνομία πολλές φορές δεν έχει ούτε τα μηχανήματα για να μετρήσει και να θεμελιώσει αδίκημα. Όταν δεν μπορείς να αποδείξεις ότι κάποιος παρανομεί δεν μπορείς ούτε να συλλάβεις. Αν δεν έχουν τα μηχανήματα δεν μπορούν. Για να μπορέσεις να συλλάβεις κάποιον δεν αρκεί το αφτί σου. Θέλει μηχάνημα να μετρήσει. Οι νόμοι είναι νόμοι. Την προμελέτη αυτή την έχουμε καταθέσει ως προσχέδιο στον Δήμο Ρεθύμνου, υπάρχει θετική ανταπόκριση όμως θα προχωρήσει μόνο με την δική σας στήριξη».