Αναπάντητο παραμένει το αίτημα του μητροπολιτικού δήμου για αύξηση της επιχορήγησης που καταβάλλει το κράτος στις σχολικές επιτροπές, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις με τελευταία μια επιστολή της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στην οποία καταγράφονταν αναλυτικά το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και την αδυναμία των επιτροπών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των λιγοστών πόρων που είναι δυσανάλογοι των αυξημένων αναγκών, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία σχετική απάντηση, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτική Επιτροπής Παιδείας υπήρξε ένα έγγραφο από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο απευθύνεται στα σχολεία της χώρας, μέσω του οποίου ζητείται η αποστολή αναλυτικών στοιχείων σε σχέση με τον μαθητικό πληθυσμό, τον αριθμό των σχολείων κάθε δήμου, καθώς και τον αριθμό των αιθουσών. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Γιώργο Γεωργαλή, τα στοιχεία αυτά να αξιοποιηθούν από το υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει σε νέα κατανομή πόρων με αυξημένη χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η κατανομή γίνεται με βάση τα στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού του σχολικού έτους 2014-2015, περίοδος κατά την οποία στον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου λειτουργούσαν έξι σχολεία λιγότερα.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή που απέστειλαν στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου για την κατανομή των κρατικών κονδυλίων, τα μέλη της επιτροπής Παιδείας που εκπροσωπούν σχολεία τόσο Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου, πριν δυο περίπου μήνες επεσήμαναν την αδικία που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο μητροπολιτικός δήμος με τις μειωμένες επιχορηγήσεις, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολικών μονάδων. Όπως ανέφεραν, η κατανομή των σχετικών κονδυλίων γίνεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα σχολεία και το μαθητικό πληθυσμό του σχολικού έτους 2014-2015, ενώ στον μητροπολιτικό δήμο από το 2016, δηλαδή εδώ και δυο χρόνια, λειτουργούν έξι νέες σχολικές μονάδες, οι οποίες επί της ουσίας ουδέποτε επιχορηγήθηκαν. Παράλληλα, επισημαίνουν πως για τα νέα σχολεία ο Δήμος Ρεθύμνου, παρότι έπρεπε, δεν έλαβε ποτέ εξοπλισμό για τα νέα σχολεία, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του αγοράστηκε από χορηγήσεις και δωρεές με την συνδρομή της Περιφέρειας.
Στην επιστολή τονίζεται ότι οι υποχρεώσεις του Δήμου είναι επιπλέον αυξημένες, καθώς ο Δήμος Ρεθύμνου συντηρεί και σχολεία που απευθύνονται σε μαθητές όλου του νομού, όπως τα ΕΠΑ.Λ., τα Ειδικά Σχολεία, τα Πειραματικά και το Μουσικό, για τα οποία ζητεί οικονομική στήριξη από τους υπόλοιπους τέσσερις δήμους του νομού. Τα ειδικά σχολεία δε, απαιτούν περισσότερα χρήματα λόγω και των εργαστηρίων που λειτουργούν σε αυτά.
Χαρακτηριστικό μάλιστα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στα ταμεία των σχολικών επιτροπών είναι ότι αυτές επιχορηγούνται από τον Δήμο Ρεθύμνου προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα των σχολείων προς την ΔΕΥΑΡ και την ΔΕΗ αντίστοιχα, έξοδα τα οποία έπρεπε να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση.
Ενδεικτικό είναι επίσης πως το 2010 οι κρατικοί πόροι προς τον Δήμο Ρεθύμνου για τα σχολεία έφταναν περίπου το 1 εκ. ευρώ, ποσό που έχει περικοπεί αισθητά, αφού σήμερα με συνολικά 91 σχολικές μονάδες ο Δήμος Ρεθύμνου λαμβάνει επιχορήγηση μειωμένη κατά 65%. Συγκεκριμένα οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Ρεθύμνης λαμβάνουν το ποσό των 144.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ, επιχορήγηση που αφορά τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων, καθώς και περίπου 500.000 ευρώ για την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων, τα είδη ατομικής προστασίας των καθαριστριών, μικροσυντηρήσεις, λειτουργικά έξοδα, πετρέλαιο σχολικών μονάδων και γραφική ύλη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Γιώργο Γεωργαλή, η επιχορήγηση που δίνεται ετησίως για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων δεν ξεπερνά τις 580.000 ευρώ για ενενήντα συνολικά σχολικές μονάδες. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι για κάθε σχολείο αντιστοιχεί το ποσό των 5.000 ευρώ, που είναι πολύ μικρό για να καλύψει τις ανάγκες.
Για το θέμα, ο κ. Γεωργαλής, δήλωσε στα «Ρ.Ν.»:
«Εμείς ζητάμε παράλληλα αλλαγή του τρόπου κατανομής των χρημάτων προς τις σχολικές επιτροπές, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών κάθε χρόνο κατανέμει 108 εκ. ευρώ για λειτουργικά έξοδα των σχολικών επιτροπών, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μαθητών και τον αριθμό των αιθουσών και των εργαστηρίων. Αλλά η κατανομή αυτή γίνεται με βάση τα στοιχεία του 2014-2015 και όχι με τα καινούρια στοιχεία. Εμείς δηλαδή στον Δήμο Ρεθύμνης, για τα σχολεία τα οποία λειτουργήσαμε από το 2016 και μετά επί της ουσίας δεν χρηματοδοτούμαστε. Μετά την επιστολή που στείλαμε το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε ένα έγγραφο σε όλα τα σχολεία της χώρας και ζητά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών και των αριθμό των αιθουσών κάθε σχολείου. Ενδεχομένως επειδή η κατανομή που γίνεται αφορά παλαιά σχολικά έτη, ζητά στοιχεία του φετινού έτους και ίσως για την κατανομή του 2019 λάβει υπ’ όψιν του τα νέα δεδομένα και προχωρήσει σε αύξηση της επιχορήγησης. Ίσως να ‘ναι μια έμμεση απάντηση και να συγκεντρώνει το υπουργείο στοιχεία για να κάνει μια δικαιότερη κατανομή, ίσως όμως και όχι. Δεν έχουμε άλλη επίσημη ενημέρωση. Ελπίζουμε ωστόσο με το νέο έτος να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή της επιχορήγησης».