Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες στους τουριστικούς παράγοντες του Νομού η κατάσταση που επικρατεί στην ρωσική οικονομία. Οι φόβοι είναι διάχυτοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος στον ελληνικό τουρισμό και ειδικά στην Κρήτη, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχτεί σε ένα από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων.
Η ρευστή οικονομική κατάσταση και η σημαντική διαφοροποίηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος παρακολουθεί προβληματισμένος τις εξελίξεις εκτιμώντας ότι αν το επόμενο διάστημα δεν ανατραπεί το κλίμα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και η οικονομική αιμορραγία για τον τριτογενή τομέα του νησιού δυσαναπλήρωτη.
Ήδη τα πρώτα αρνητικά σημάδια έχουν διαφανεί, αφού όπως υποστηρίζουν πράκτορες και ξενοδόχοι οι κρατήσεις από την αγορά της Ρωσίας τον τελευταίο μήνα έχουν «παγώσει» και το ενδιαφέρον στα τουριστικά πρακτορεία είναι μηδαμινό. Χαρακτηριστικά τονίζουν πως η υποβάθμιση στο ρούβλι σημαίνει ότι ο Ρώσος τουρίστας θα χρειαστεί να δαπανήσει πολλά περισσότερα χρήματα για τις διακοπές του, κάτι που δεν θα το κάνει δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα του.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα όσα προηγήθηκαν σχετικά με την κατάρρευση ρωσικών πρακτορείων αλλά και τις κυρώσεις στη Ρωσία έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό ισοζύγιο με μεγάλο ηττημένο τον τουρισμό της Κρήτης, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε επενδύσει σημαντικά στην ρωσική αγορά.
Ωστόσο, ευελπιστούν πως το ρούβλι μπορεί να επανέλθει και όσο πιο σύντομα αυτό γίνει τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα των αφίξεων, ξεκαθαρίζουν οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του τουρισμού.
Αναλυτικότερα :
Έντονη ανησυχία στον κλάδο του τουρισμού για τη ρωσική αγορά
Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
• «Αν το κλίμα δεν ανατραπεί και το ρωσικό νόμισμα δεν επανέλθει θα έχουμε τεράστιες απώλειες τη νέα σεζόν» τονίζουν πράκτορες και ξενοδόχοι
Ανάστατοι και φανερά προβληματισμένοι εμφανίζονται οι τουριστικοί φορείς του Νομού από την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, η οποία όπως λένε αν συνεχιστεί θα σηματοδοτήσει το τέλος της ρωσικής αγοράς για την επόμενη σεζόν.
Το ρούβλι που έχει υποχωρήσει κατά 50% συγκριτικά με την περυσινή χρονιά αποτελεί το χαριστικό χτύπημα από την αγορά της Ρωσίας, η οποία ήδη από πέρυσι ξεκίνησε να παρουσιάζει σημαντική πτώση και στην Κρήτη, η οποία μέτρησε σοβαρές αριθμητικές απώλειες και στις κρατήσεις.
Τα απανωτά λουκέτα ρωσικών πρακτορείων το προηγούμενο διάστημα, τα μέτρα-κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την ουκρανική κρίση συμπληρώθηκαν με μια ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη, με αποτέλεσμα τα μηνύματα να είναι πλέον ιδιαίτερα δυσοίωνα για την Κρήτη, που αποτελούσε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων.
Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού οι κρατήσεις έχουν «παγώσει», ενώ οι φόβοι για τι θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες είναι έντονοι. Η κατάσταση με το ρούβλι, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι οικονομικά απαγορευτική για τους επισκέπτες, αφού πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για να επισκεφθούν τους αγαπημένους τους ελληνικούς προορισμούς, ανάμεσά τους και η Κρήτη.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές ανέφερε: «Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς αυτή η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κρατήσεις. Αυτή την περίοδο είναι ελάχιστες οι κρατήσεις σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Εδώ και ένα μηνά έχουν παγώσει και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς είθισται μέχρι τον Μάρτιο να πραγματοποιείται ένας κύριος όγκος κρατήσεων και από την Ρωσία. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν εξισορροπηθεί η κατάσταση με το νόμισμα θα πρέπει να ξεχάσουμε για φέτος τη ρωσική αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τον τουρισμό του νησιού».
Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, από τη πλευρά του σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία κίνηση και έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη. Η κατάσταση ήταν ρευστή μετά και τα κανόνια των ρωσικών πρακτορείων και τώρα με την υποτίμηση στο ρούβλι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Θεωρητικά η ροή των κρατήσεων από την Ρωσία θα ξεκινούσε αυτές τις ημέρες και δυστυχώς δεν προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο. Σαφέστατα αν το ρούβλι συνεχίσει σε αυτό το ύψος, θα είναι απαγορευτικό για τους Ρώσους επισκέπτες. Αν έρθουν, θα έρθουν ελάχιστοι και μόνο όσοι είναι αρκετά ευκατάστατοι, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την διαφορά του νομίσματος. Όμως η μάζα και ο πολύς ο κόσμος, που ήταν ο μέσος Ρώσος, δεν θα μπορέσει να έρθει αν η ισοτιμία παραμείνει σε αυτό το ύψος, ακόμα και αν αρθούν οι περιορισμοί από την ρωσική κυβέρνηση. Η ισοτιμία και η συνέχιση των κυρώσεων της Ρωσίας και γενικά όλος αυτός ο κλυδωνισμός της ρωσικής οικονομίας αν συνεχιστεί, θεωρώ ότι η αγορά της Ρωσίας θα είναι ανύπαρκτη το φετινό καλοκαίρι. Αν δεν έχει ανατραπεί το κλίμα αυτό μέχρι τον Μάρτιο θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό».
Οι Ρώσοι τουρίστες σε αριθμούς
Από το 2010 οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών κινούνταν ανοδικά, και το 2013 ήρθαν στην Ελλάδα 1.352.901 Ρώσοι τουρίστες -54,7% περισσότεροι σε σχέση με το 2012-, παράλληλα οι τουριστικές εισπράξεις από τη Ρωσία ήταν της τάξης του 1,339 δισ. ευρώ.
Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία εννεάμηνου, οι αφίξεις από τη Ρωσία ήταν μειωμένες κατά 4% και διαμορφώθηκαν στα 1,163 εκατομμύρια τουρίστες, από 1,212 εκατομμύρια Ρώσους που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα το εννεάμηνο του 2013.
Ταυτόχρονα η πίεση στις τουριστικές εισπράξεις ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς υποχώρησαν κατά 10,9% και διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ, από 1,24 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, οι Ρώσοι μένουν για διακοπές στην Ελλάδα δέκα ημέρες και κατά μέσο όριο δαπανούν 1.100 ευρώ έκαστος. Η κάμψη στις αφίξεις από τη Ρωσία δεν επηρεάζει μόνο τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα -κυρίως πολυτελείς βίλες-, αλλά «χτυπάει» και πολλά άλλα επαγγέλματα.
Οι Ρώσοι χαρακτηρίζονται ανοιχτοχέρηδες τουρίστες, καθώς δαπανούν σημαντικά ποσά για φαγητό και διασκέδαση. Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η δαπάνη για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, και μάλιστα στην κατηγορία luxury. Μεγάλη δε είναι η κατά κεφαλή δαπάνη και για αγορές (ένδυση, υπόδηση, αναμνηστικά κ.λπ.).