Ανήσυχοι και προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες της Κρήτης μετά την απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών, αντιμετωπίζοντας με καχυποψία τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι οι Έλληνες παραγωγοί θα αποζημιωθούν. Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες του νησιού δεν πλήττονται άμεσα, εκφράζουν φόβους και επιφυλάξεις για το τί μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες με την εξαγωγή κυρίως αγγουριών, στον Νομό Ηρακλείου, η κοπή των οποίων πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Νοέμβρη και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Αν και η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε μικρή ζημία των παραγωγών της Κρήτης από το εμπάργκο στη Ρωσία, εν τούτοις όπως υποστηρίζει ο αγροτικός κόσμος σε περίπτωση που αυτό συνεχιστεί, τότε η πραγματικότητα θα είναι εντελώς διαφορετική και η συνολική «χασούρα» των παραγωγών του Νομού -ειδικά εκείνων των νωπών κηπευτικών, υπολογίζεται να φτάσει σε χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, μόλις το 0,6% των κρητικών προϊόντων που εξάγονται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού καταλήγει στα ράφια των ρωσικών σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης ειδών διατροφής.
Όπως επισημαίνει ο κ. Καλαμπόκης, από το σύνολο των κρατών η Ρωσία βρίσκεται στην 21η θέση αναφορικά με τη σειρά κατάταξης του όγκου των κρητικών εξαγωγών, κάτι που σε οικονομικά μεγέθη μεταφράζεται σε 4-5 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτές είναι οι οικονομικές απώλειες που θα έχει τους επόμενους μήνες η Κρήτη, εφόσον συνεχιστεί το ρωσικό εμπάργκο,.
«Το διμερές εμπόριο που έχουμε ως Κρήτη είναι μικρό. Σε σύνολο κρατών, η Ρωσία είναι 21η χώρα που υποδέχεται κρητικά προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι από το σύνολο των κρητικών εξαγωγών το 0,6% κατευθύνεται στη Ρωσία.
Για κάποια συμβόλαια που υπάρχουν και αφορούν αγγούρια και άλλα κηπευτικά, θα υπάρξει πρόβλημα από τα τέλη Νοεμβρίου έως τον Φεβρουάριο, όμως θεωρώ ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Μεμονωμένες περιπτώσεις παραγωγών που έχουν διάφορες συμφωνίες, σίγουρα υπάρχουν, γενικότερα όμως η Κρήτη δεν δέχεται μεγάλο πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο», δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Καλαμπόκης
Από την άλλη οι εξαγωγείς φαίνεται πως ήδη εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πλην μεμονωμένων περιπτώσεων σοβαρό πλήγμα για την Κρήτη. Αν το εμπάργκο ωστόσο συνεχιστεί θα δημιουργηθεί πρόβλημα κυρίως στα νωπά (αγγούρια), κατά την περίοδο κοπής, δηλαδή από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο. Οι εξαγωγείς δεν επαναπαύονται και ήδη έχουν αρχίσει να ψάχνουν εναλλακτικές», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτων Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.
Σε επίπεδο χώρας όπως διαπιστώθηκε κατά την αποτίμηση της επιβολής των ρωσικών κυρώσεων, το 60% των προϊόντων έχει ήδη διατεθεί στην ρωσική αγορά και η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 140 εκατ. ευρώ που αποτιμώνται οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αυτή την περίοδο. Ωστόσο αξιωματούχοι σημείωναν ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία θα ενταθεί στο μέλλον για τα προϊόντα που θα μένουν αδιάθετα.
Ανάστατος ο αγροτικός κόσμος του Ηρακλείου
Εκπρόσωποι των αγροτών του Νομού Ηρακλείου, χαρακτηρίζουν τις υποσχέσεις των συναρμόδιων υπουργείων αίολες, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. Οι αγρότες ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις, και ένα πλάνο αποζημιώσεων με συγκεκριμένο κόστος.
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόνισε πως το αίσθημα της απογοήτευσης στις τάξεις των αγροτών του Ηρακλείου είναι έντονο, υποστηρίζοντας πως οι εξαγγελίες του υπουργείου Εξωτερικών δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, δηλώνοντας πως η πρόταση για διάθεση των οπωροκηπευτικών στην εγχώρια αγορά αναμένεται να έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Αισθανόμαστε ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία μας εμπαίζουν. Δεν γίνεται να λες ότι τα προϊόντα αυτά τα οποία γυρίζουν πίσω λόγω του εμπάργκο θα τα διαθέσεις στην ντόπια αγορά ή σε κάποια άλλη χώρα προκειμένου να εξαχθούν. Στην ουσία δεν θέλει η πολιτεία να αποζημιωθούν οι αγρότες και γι’ αυτό ακολουθεί και αυτή την τακτική», υποστήριξε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης ο οποίος πρόσθεσε: «Θα φέρω παράδειγμα τα αγγούρια για να μιλήσουμε για ένα προϊόν δικό μας. Αυτά τα οποία εξάγονταν στην Ρωσία αν κατευθύνονταν στην ντόπια αγορά το πρόβλημα το οποίο θα δημιουργούνταν θα ήταν μεγάλο και θα επέφερε ένα πλήγμα στην εγχώρια αγορά», κατέληξε ο κ. Καμπιτάκης.
«Να ζητήσουμε και να επιδιώξουμε την αποζημίωση των ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι είναι προβληματισμένοι από τον εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Ρωσία», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Πραγματοποίησα ήδη μία παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητώ την πλήρη αποζημίωση των παραγωγών μας και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
«Το θέμα που έχει προκύψει με την Ρωσία δεν είναι ένα θέμα διακρατικό είναι ένα θέμα γενικότερο και πρέπει να γίνει διαχείριση σε υψηλότερο επίπεδο με σοβαρότητα προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Κατσινοπούλου από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε χθες, τόνισε πως το τοπίο στο θέμα των αποζημιώσεων παραμένει θολό, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην στρατηγική που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση γενικότερα μέχρι και σήμερα.
«Είναι εγκληματική η ευκολία με την οποία συμφώνησε η χώρα στο να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις τουλάχιστον χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη διασφάλιση των αγροτικών προϊόντων. Να σημειωθεί ότι για τα ροδάκινα, για τις φράουλες και για τα οπωροκηπευτικά, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας δικών μας προϊόντων», επεσήμανε η υπεύθυνη του τομέα αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Κατσινοπούλου.
Ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών από το ρωσικό εμπάργκο
Με ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, που θα ενισχυθούν αν χρειαστεί και με νέα εργαλεία και μηχανισμούς, θα αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα (όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ) το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί προϊόντων από το εμπάργκο της Μόσχας στις εισαγωγές, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης χθες το απόγευμα.
Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, συμμετείχε επίσης ο ομόλογός του Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση των επαφών, «δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα, που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Έκτακτα μέτρα από την Κομισιόν
Εν τω μεταξύ η Κομισιόν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών.
Ειδικότερα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή.
Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών).
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.
Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).
Σημειώνεται ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα.
Στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. προωθούνται ελληνικά αγροτικά προϊόντα
Δύο συμβάσεις που αφορούν σε δράσεις στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικών προϊόντων της χώρας, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Η πρώτη σύμβαση αφορά στην προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (ροδάκινα και πορτοκάλια) προς Σουηδία, Φιλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη αφορά στην προώθηση των προϊόντων λάδι ΠΓΕ Θάσου, ελιά θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, κασέρι ΠΟΠ, λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και φγέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και συγκεκριμένα στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.
Οι εν λόγω δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την ΕΕ, 20% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.