Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας καθώς παρατηρείται αύξηση των ενεργών εστιών κορονοϊού στη χώρα.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση του κοινού έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου καθώς, όπως ανέφερε εκτός της αύξησης των ενεργών εστιών καταγράφεται ηλικιακή μετατόπιση της νόσου, δηλαδή το τελευταίο διάστημα προσβάλλονται από τον covid-19 πολλοί νέοι και τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η έξαρση που παρατηρείται, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, εξηγείται και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», όπως για παράδειγμα σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού.
Αναφερόμενος στον δείκτη μεταδοτικότητας ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν φαίνεται το R0 να είναι μεγαλύτερο του 1» και επεσήμανε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται. «Για να μην έχουμε μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το Ro κάτω του 1», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τη στάση του κοινού, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «οποιαδήποτε επιστημονική συμβουλή, σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που φυσικά δεν είναι μια απλή γρίπη».
Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωτικά.
Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται σε δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα και όπως είπε έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για την χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές. Όπως τόνισε η χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.
Εν τω μεταξύ χθες νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Ειδικότερα, όπως είπε, παρατείνεται έως 31 Αυγούστου το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις όχι μόνο στις τελετές αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις ενώ ανέφερε επίσης ότι απαγορεύεται από σήμερα η διέλευση από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς τις βραδινές ώρες. Όπως πρόσθεσε από τη Δευτέρα εγκαθίσταται μόνιμο κλιμάκιο ελέγχων.
Συμπλήρωσε δε ότι, αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου σε κέντρα διασκέδασης σε τοπικό επίπεδο. Ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε ελέγχους σε εργοστάσια τροφίμων. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα πλοία, αλλά και στους κλειστούς χώρους.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα το πρωί στους πολίτες με τηλεοπτικό μήνυμα, για το θέμα της πανδημίας εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου.
Αναλυτικά,
Την ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων covid-19, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, συνιστώντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, εξέφρασαν ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την πολιτική προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, στην έκτακτη ενημέρωση για τη διασπορά του ιού που πραγματοποίησαν στις 18:00, μετά από 70 ημέρες.
«Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας επίσης ότι όλοι, ακόμα και οι νεότερες ηλικίες, κινδυνεύουν από τον ιό και τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους.
«Δεν ήρθα για να επαναλάβω κανένα μήνυμα προς όλους εσάς. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά και το αποδείξατε. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι προστασία των ευπαθών ομάδων. Το αποδείξατε. Το ζήσαμε. Βιώσαμε τους καρπούς αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας. Η δημόσια υγεία θα συνεχίσει την στρατηγική του αυξημένου ελέγχου», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο και κάλεσε όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα «ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που είναι στον περίγυρό μας. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας».
Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται σε δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα και όπως είπε έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για την χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές. Όπως τόνισε «η χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις». Υπογράμμισε ότι η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας.
Αύξηση εστιών
Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για αύξηση του αριθμού των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας προσθέτοντας ότι αυτό έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και δεύτερο η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, όπως και σε άλλες χώρες όπου και παρουσιάζονται πολλαπλές τοπικές εστίες και διπλασιασμός των κρουσμάτων. Αναφέρθηκε στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι προφυλάξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εστιών είναι η βιομηχανία κρεάτων με 35 έως τώρα κρούσματα, εστιατόριο – μπαρ με 7 έως τώρα κρούσματα και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι) με 45 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.
Μετατόπιση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στις νεαρότερες ηλικίες τονίζοντας ότι και οι νέοι κινδυνεύουν. Τους τελευταίους δύο μήνες, είπε, παρατηρείται μια ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως η αύξηση των ελέγχων, τόσο των ταξιδιωτών, οι οποίοι συνήθως είναι νεαρής ηλικίας, αλλά και τον έλεγχο επαφών, οι οποίοι στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν. Ανέφερε ότι σημαντικό μέρος των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Από την επιδημική επίσης καμπύλη φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, κάτι που είναι λογικό με βάση το άνοιγμα του τουρισμού. Εντούτοις, είπε, τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά, είπε. «Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι ότι παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού».
Ένα θετικό, ανέφερε, είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα Υγείας. Υπάρχει μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες και μια μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις. Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση, «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει», θέλει εγρήγορση και προσοχή από όλους τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει μια επιδημία που διατηρείται, δηλαδή κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. «Αν συνεχίσουμε έτσι κάθε εισερχόμενο θετικό κρούσμα σε έναν πληθυσμό θα αποτελεί και μια νέα συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και κρουσμάτων». Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι ένα θετικό στοιχείο είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του 1. «Αυτό θα ήταν καταστροφικό», ωστόσο, όπως είπε, ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται. «Για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1, με περισσότερη ευαισθησία απ’ όλους μας με τήρηση των μέτρων».
Δεν υπάρχει μαγική λύση τη δεδομένη χρονική συγκυρία για την εξαφάνιση του ιού, είπε ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο για την ανάπτυξη εμβολίων όσο και φαρμακευτικής θεραπείας. «Παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που φυσικά και δεν είναι μια απλή γρίπη. Κυκλοφορεί το καλοκαίρι, διασπείρεται εύκολα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και δεν έχουμε ακόμη ανοσία. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες αντισωμάτων».
Οι εξελίξεις με τα φάρμακα και το εμβόλιο
Μιλώντας για τα φάρμακα και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19. «Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, καθώς «κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε».
«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο» είπε. «Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η φαρμακευτική βιομηχανία ξεπερνά τους ανταγωνισμούς για ανακάλυψη θεραπειών και συνεχίζεται η παγκόσμια συνεργασία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει. Διέψευσε ότι υπάρχει δική του, προσωπική διαφοροποίηση με τα μέτρα που λαμβάνονται και υπογράμμισε ότι όλοι μαζί, Πολιτεία και ειδικοί, δίνουν τη μάχη.
Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς
Παρατείνεται έως 31 Αυγούστου το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τον κορονοϊό το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης ότι απαγορεύεται από αύριο η διέλευση από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς τις βραδινές ώρες. Όπως πρόσθεσε, από τη Δευτέρα εγκαθίσταται μόνιμο κλιμάκιο ελέγχων.
Συμπλήρωσε δε ότι, αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου σε κέντρα διασκέδασης σε τοπικό επίπεδο.
Ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε ελέγχους σε εργοστάσια τροφίμων. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα πλοία, αλλά και στους κλειστούς χώρους.
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:
Απαγορεύεται από αύριο στις 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.
Από Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς υποχρεούνται σε 7ήμερη κατ’ οίκον απομόνωση.
Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ως τις 31 Αυγούστου. Το μέτρο αφορά τόσο τον χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και τον χώρο δεξιώσεων.
Εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα.
«Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση. Συνεχίζοντας, είπε πως «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν».
Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι «δεν είμαστε στον Μάρτιο» αν και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Όπως πρόσθεσε, η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής των SMS, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά «όπλα» στη φαρέτρα της κυβέρνησης, εφόσον χρειαστεί.
Επανέλαβε εξάλλου ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης.
121 νέα κρούσματα
Σε 121 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ.
Εξ αυτών, πέντε εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 13 ασθενείς, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Από την έναρξη της πανδημίας οι θάνατοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 209. Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Πέντε κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
Επτά εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως
26 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
47 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
Οκτώ κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση
Οκτώ κρούσματα στη Λάρισα
Επτά κρούσματα στην Κέρκυρα
Δύο κρούσματα στην Ημαθία
Ένα κρούσμα στην Καβάλα
Δύο κρούσματα στις Σέρρες
Ένα κρούσμα στην Αρκαδία
Ένα κρούσμα στην Αχαΐα
Ένα κρούσμα στη Δράμα
Ένα κρούσμα στον Έβρο
Ένα κρούσμα στην Εύβοια
Ένα κρούσμα στην Κοζάνη
Ένα κρούσμα στην Πέλλα
Ένα κρούσμα στη Χίο.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες την Τετάρτη
Στους πολίτες πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τον κορονοϊό, που λαμβάνει χώρα τρεις φορές την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.