Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της ανομβρίας στην Κρήτη με τα πρώτα προβλήματα να έχουν γίνει εμφανή σε καλλιέργειες αλλά και στην κτηνοτροφία. Οι πρώιμες φετινές βροχοπτώσεις στην αρχή του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων τους χειμερινούς μήνες και τις εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η φετινή χρονιά θα είναι το έτος με τη μεγαλύτερη ανομβρία των τελευταίων 100 χρονών. Οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει στον πλέον «φτωχό» χειμώνα από άποψη βροχοπτώσεων και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν το γεγονός πως εάν δεν αλλάξει δραματικά η εικόνα του καιρού μέσα στον Μάρτιο, κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό οι αμπελοκαλλιέργειες αλλά και η ελιά. Παράλληλα και για τους κτηνοτρόφους η παρατεταμένη ανομβρία έχει δραματικά επακόλουθα, καθώς υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν για τα κοπάδια τους τη βόσκηση, τη στιγμή που το χορτάρι λόγω των καιρικών συνθηκών είναι χαμηλής ποιότητας, ενώ ελλοχεύει διαρκώς και ο κίνδυνος εξάντλησης του προσφερόμενου υλικού στις βοσκήσιμες εκτάσεις στην περίπτωση που δεν αυξηθούν οι βροχοπτώσεις εντός Μαρτίου. Με τα δεδομένα αυτά η ορθολογική χρήση νερού για τις καλλιέργειες είναι μονόδρομος και οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των κτηνοτρόφων.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το θέμα ο Αλέκος Στεφανάκης πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, υπογράμμισε το γεγονός ότι εκτός από την ανομβρία, η πρωιμότητα στις εποχιακές συνθήκες έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε καλλιέργειες ενώ συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Προς το παρόν υπάρχει, πολύ μεγάλο πρόβλημα με το σημερινό επίπεδο βροχοπτώσεων. Εκτιμούμε ότι εάν δεν αντιστραφεί το κλίμα εντός Μαρτίου με αύξηση των βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα είναι η χρονιά με τη μεγαλύτερη ανομβρία των τελευταίων εκατό ετών. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κατάστασης είναι η εικόνα του Ψηλορείτη που δεν έχει σχεδόν καθόλου χιόνι τη στιγμή που τις προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή ήταν γεμάτος. Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο άμεσο μέλλον το πρόβλημα, χωρίς κάποια δραματική αλλαγή, θα διογκωθεί. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο κομμάτι της κτηνοτροφίας αλλά και της διαχείρισης των καλλιεργειών.
Συγκεκριμένα, ο ζεστός χειμώνας σε συνδυασμό με την πρωιμότητα στα φυτά αρά και στους βοσκότοπους, έχουν οδηγήσει σε κακής ποιότητας χορτάρι στους αγρούς με αποτέλεσμα, πολλαπλά στομαχικά προβλήματα για τα αιγοπρόβατα. Εκτιμώ πως τουλάχιστον για φέτος για το κτηνοτροφικό κομμάτι η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι προτιμούν για τα κοπάδια τους τη βόσκηση καθώς και οι οικονομικές πιέσεις που δέχονται είναι μεγάλες και σαν αποτέλεσμα τους έχουν οδηγήσει σε περιορισμό στα έξοδα τους για την προμήθεια τροφών. Υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος για το μέγεθος και για την ποιότητα της παραγωγής, καθώς το ρίσκο πρώιμης απογύμνωσης των βοσκότοπων είναι υπαρκτό με ότι και αν αυτό συνεπάγεται».
Συνεχίζοντας ο κ. Στεφανάκης, έκανε ειδική αναφορά στη δυνητική λύση που μπορεί να υπάρξει στο συγκεκριμένο πρόβλημα υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση είναι κομβικής σημασίας για την επίλυση του, χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων για να κάνουμε σωστότερη αξιοποίηση και να υποστηρίξουμε τις καλλιέργειες όταν χρειάζεται χωρίς σπατάλες και για να εξασφαλίσουμε το νερό της ύδρευσης αλλά και για τη φροντίδα των ζώων και των καλλιεργειών. Σαν αποτέλεσμα με το δεδομένο της αλλαγής που παρατηρείται στον καιρό και τη σταδιακή αύξηση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και ενημέρωση για ορθότερη διαχείριση για αποφυγή δραματικών καταστάσεων στο άμεσο μέλλον».