Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν μια κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, έναντι σειράς προκλήσεων της σύγχρονης εποχής. Το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα για το έτος 2024 έχει τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου συμμετέχει στον εορτασμό με τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά, μέσα από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου».
Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024, και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή για το κοινό θεματική ξενάγηση στον χώρο της Προσωρινής Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, στον ενετικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου, εστιάζοντας σε εκθέματα που σχετίζονται με τις εμπορικές και πολιτισμικές επαφές του Ρεθύμνου και της Κρήτης με τον υπόλοιπο κόσμο.
Στη συνέχεια, στον χώρο του εγκάρσιου κλίτους του ναού, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες προφορικές παρουσιάσεις:
· Δρ. Άρτεμις Καρναβά, Επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ένα υφαντικό εξάρτημα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου: ιστορίες επαφών, ανταλλαγών και αλληλεπιδράσεων.
· Δρ. Δήμητρα Μυλωνά, Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας – Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης.
Πορφύρα στην Κρήτη της εποχής του Χαλκού: οι ρίζες της θαλασσινής πολυτέλειας.
· Δρ. Μαρία Βακονδίου, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.
Αρχιτεκτονική και γλυπτική στην ενετική Κρήτη: μετακινήσεις μαστόρων, υλικών, ιδεών.
· Νικολέττα Πύρρου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Εικονογραφικά θέματα και άγιοι της Δύσης στις εκκλησίες της Κρήτης.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του κράτους είναι ελεύθερη.