Νέα σελίδα για σημαντικά έργα πολιτισμού στον δήμο Ρεθύμνου άνοιξε χθες με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού Περιφέρειας Κρήτης και δήμου Ρεθύμνης για την ανάθεση των μελετών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, αλλά και των μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση των τειχών της Φορτέτζας, αλλά και τα μνημειακά κτίρια εντός του κάστρου, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο.
Το κόστος των τριών μελετών φτάνει τα 4 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα η μελέτη για το νέο αρχαιολογικό μουσείο ανέρχεται στο ποσό των 2.922.256,15€, η μελέτη μνημειακών κτισμάτων της Φορτέτσας ανέρχεται σε (841.758,14 ευρώ), και η μελέτη αποκατάστασης των τειχών με προϋπολογισμό 816.367 ευρώ. Οι μελέτες εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης, ενώ το πιο σημαντικότερο όλων είναι ότι εξασφαλίζεται και η υλοποίηση των έργων – που θα υποδειχτούν από τις μελέτες – από το νέο ΕΣΠΑ.
Ιστορική χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα, τόσο η υπουργός όσο και ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, καθώς άνοιξε ο δρόμος ώστε το Ρέθυμνο να αποκτήσει το δικό του μουσειακό χώρο, για να μπορέσει να στεγάσει το πλούσιο πολιτιστικό του απόθεμα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός, οι μελέτες θα ολοκληρωθούν στην επόμενη διετία, για να ξεκινήσουν στη συνέχεια και τα έργα. Η κυρία Μενδώνη έκανε λόγο ένα όνειρο δεκαετιών που πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και όπως είπε θα βάλει σε νέα αναπτυξιακή τροχιά ολόκληρη την πόλη.
Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, βρέθηκε από χθες το πρωί στο Ρέθυμνο, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου όπου φιλοξενείται η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο – εκεί που σήμερα στεγάζεται το ΚΤΕΛ.
Σχολιάζοντας μάλιστα τον χώρο η κυρία Μενδώνη είπε: «Είναι ένα έργο όραμα γα την πόλη. Όχι μόνο διότι θα γίνει επιτέλους το μουσείο, αλλά και διότι έχει χωροθετηθεί σε μια προνομιακή θέση και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση και στη δυναμική της ευρύτερης περιοχής. Όπου δημιουργούνται μουσεία, λειτουργούν ως πυρήνες αισθητικής, πολιτιστικής και οικονομικής αναβάθμισης».
Επίσης η υπουργός ξεναγήθηκε και στο φρούριο της Φορτέτζας, αλλά και στο Τέμενος της Βαλιδέ Σουλτάνας.
Την κ. Μενδώνη συνόδευαν ο βουλευτής του νομού Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, η προστιθέμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αναστασία Τζιγκουνάκη, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης και αρχαιολόγοι.
Ένα όραμα δεκαετιών ξεκινά να υλοποιείται
Κατά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων όλες οι πλευρές αναφέρθηκαν στη συστηματική προσπάθεια και τη συνεργασία και των τριών πλευρών, ώστε να καταστεί μετά από χρόνια εφικτή η δρομολόγηση σημαντικών έργων.
Κατά την υπογραφή της σύμβασης με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο βουλευτής Γ. Κεφαλογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Θ. Κρεβετζάκης, Α. Μαλάς, Γ. Σκορδίλης. Α. Ελευθεριάδου, Δημ. Λελεδάκης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Νινος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Α. Τζγικουνάκη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και ο ειδικός σύμβουλος, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης.
Σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή της σύμβασης η κ. Μενδώνη ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντική μέρα σήμερα για το Ρέθυμνο και για το υπουργείο πολιτισμού, γιατί ένα όραμα δεκαετιών, το αρχαιολογικό μουσείο του Ρεθύμνου, σήμερα ξεκινά να υλοποιείται. Η προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο αφορά την εκπόνηση τους συνόλου των μελετών, που απαιτούνται για την πλήρη ωρίμανση του έργου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια, η ίδια η κατασκευή του κτιρίου και η έκθεση του. Η μελέτη η συγκεκριμένη έχει ενταχθεί στις μελέτες ωρίμανσης, που έχουν προκηρυχτεί από την Περιφέρεια Κρήτης, στα πλαίσια του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Εξαιτίας του γεγονότος είναι ενταγμένη στο τρέχον ΕΣΠΑ, αυτό εγγυάται ότι θα περάσει η κατασκευή του έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Αντίστοιχη είναι και η προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε για τη Φορτέτσα που έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά τις μελέτες για την αποκατάσταση των τειχών και το δεύτερο σκέλος είναι οι μελέτες για την αποκατάσταση των κτιρίων στο εσωτερικό της Φορτέτζας και τον περιβάλλοντα χώρο. Η φορτέτζα είναι ένα εμβληματικό μνημειακό σύνολο, όχι μόνο για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, αλλά και τη Μεσόγειο ολόκληρη. Επομένως με την ωρίμανση των μελετών δίδεται η δυνατότητα για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση ενός εξαιρετικά σημαντικού μνημείου που είναι ενταγμένο στη ζωή της πόλης».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, από την πλευρά του ανέφερε: «Είναι ιστορική μέρα για το Ρέθυμνο, καθώς υπογράψαμε με την υπουργό και τον περιφερειάρχη δυο προγραμματικές συμβάσεις για δυο εμβληματικά έργα, τη διάσωση της Φορτέτζας, όπου θα γίνουν μελέτες για σημαντικές επεμβάσεις αργότερα, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ και τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου, αφού είμαστε ο νομός εκείνος, που η πρωτεύουσα του, δεν έχει αρχαιολογικό μουσείο αντάξιο της ιστορίας του τόπου. Έτσι λοιπόν μια αδικία πολλών χρόνων λύνεται σε συνεργασία πολλών. Υπήρξε συστηματική συνεργασία τους τελευταίους μήνες με το υπουργείο, την Περιφέρεια, την τοπική αρχαιολογία και έτσι καταφέραμε τα όποια προβλήματα, πραγματικά ή ανύπαρκτα, να τα υπερβούμε και να φτάσουμε στο ευχάριστο γεγονός. Εύχομαι να πάνε όλα γρήγορα και να απολαύσουμε στα εγκαίνια ένα νέο σύγχρονο μουσείο και ένα φρούριο το οποίο θα το παραδώσουμε στους αιώνες γιατί η Φορτέτζα είναι ένα εμβληματικό μνημείο, που χρειάζεται τη στοργή μας, χρειάζεται τη φροντίδα μας και είναι σε ένα καλό σημείο και είναι αμαρτία να το αφήσουμε να διολισθήσει και να ερημώσει. Για αυτό είμαι βαθιά υποχρεωμένος και συγκινημένος θέλω να ευχαριστήσω ξανά την υπουργό, η οποία χρειάστηκε λίγα λεπτά ενημέρωσης για να καταλάβει και να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα τόσων χρόνων».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Είναι πράγματι μια ιστορική μέρα για το Ρέθυμνο γιατί μέσα από τη συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού, τον δήμαρχο Ρεθύμνου και τις υπηρεσίες του υπουργείου, τον βουλευτή Κεφαλογιάννη, κατορθώσαμε και εντάξαμε τις μελέτες για το Αρχαιολογικό Μουσείο και για τη Φορτέτζα, που είναι 4 εκ. ευρώ. Οι μελέτες πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια και επίσης είναι δέσμευση μας, ότι τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο. Άρα είναι πολύ σημαντικό ότι εντάχθηκαν τα έργα στο σχεδιασμό της Περιφέρειας και πάντα με τη διαχρονική συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο πολιτισμού και με την κ. Μενδώνη, μπορούμε να επιλύσουμε σημαντικά ζητήματα για τον τουρισμό, που αποτελεί το δυνατό χαρτί για την Περιφέρεια μας και την προσέλκυση υψηλού τουρισμού και ανάπτυξη τουριστικών διαδρόμων στους αρχαιολογικούς χώρους. Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μενδώνη και όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν και να μην ξεχνάμε ότι έχουμε τον σχεδιασμό για τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που ένα σημαντικό ποσό θα χρηματοδοτηθεί για το Ρέθυμνο».
Ιστορική χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας ότι η παρουσία της υπουργού υποδηλώνει ότι μπαίνει μια καινούρια εποχή για το Ρέθυμνο σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό με ένα νέο μουσείο αντάξιο της μεγάλης ιστορίας της πόλης και με αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου της Φορτέτζας.
«Ο πολιτισμός είναι ίσως το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο κεφάλαιο που διαθέτει το νησί μας. Η πολιτισμική μας ταυτότητα είναι η δύναμή μας και σήμερα είμαστε εδώ για να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική και ολοκληρωμένη ανάδειξή της. Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένη την ανάγκη να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πόροι και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προχωράμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του πολιτισμικού πλούτου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια οραματιζόμασταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο, μέσα από τον οποίο θα ταξιδεύουμε στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας. Σήμερα προχωράμε στο απόλυτα αναγκαίο βήμα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα σημαντικά βήματα που θα καταστήσουν το όραμα για το νέο μουσείο Ρεθύμνου ένα υλοποιήσιμο προς ολοκλήρωση στόχο.
Με το τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ώστε η δέσμευση για την υλοποίηση του έργου την προγραμματική περίοδο 2021-2027 να γίνει πραγματικότητα. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο του Ρεθύμνου αποτελεί καθολικό αίτημα για τους φορείς και την τοπική κοινωνία, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας στον πολιτισμό. Στόχος μας να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων, μνημείων και επισκέψιμων χώρων που να αναδεικνύει την ιστορία του Ρεθύμνου. Έτσι, το νέο μουσείο θα συνθέσει από κοινού με το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, καθώς και με την επανέκθεση των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων και επισκέψιμων χώρων.
Επιπρόσθετα, η ένταξη στο παρόν χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Μελετών για την αναστήλωση του οχυρού της Φορτέτζας (816.367,83 ευρώ), των Μελετών για τα μνημειακά κτίρια εντός της Φορτέτζας (841.758,14 ευρώ) και της μελέτης για τη στέγαση της πολύ σημαντικής Μινωικής στους Πέρα Γαλήνους Μυλοποτάμου (237.439,01 ευρώ), είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάσωση και την προβολή του μνημειακού αποτυπώματος στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Με διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας καλωσορίσαμε στο Ρέθυμνο την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντας τη χαρά μας και τη βούληση όλων των φορέων, έτσι ώστε μέσα από την πολύπειρη και αξιόπιστη καθοδήγησή της και τη σταθερή στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διευκολυνθεί κάθε διαδικασία, ώστε το Ρέθυμνο να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, αντάξιο της ιστορίας του και της πληθώρας σπουδαίων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.